Τοπικές Ειδήσεις

Πρόστιμα εις βάρος της ΔΕΥΑ Ρόδου για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Με απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρόδου εγκρίθηκε η άσκηση προσφυγών κατά πράξεων επιβολής προστίμου κατά των υπ’ αριθμ. 73707, 73790 και 73634/19-02-2020 πράξεων επιβολής προστίμου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και ειδικότερα από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικού Τομέα Πειραιώς για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.
Επιβλήθηκε ειδικότερα στην ΔΕΥΑΡ συνολικό πρόστιμο 31.203 € για παραβάσεις του Π.Δ. 16/1996 «Μέτρα ασφαλείας – υγείας των εργαζομένων» και ειδικότερα για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στο αντλιοστάσιο όπου έλαβε χώρα το εργατικό ατύχημα του Ραφαήλ – Νικήτα Καψαλάκη.
Η πρώτη παράβαση αφορά μη συμμόρφωση της ΔΕΥΑΡ σε υποδείξεις των Επιθεωρητών Εργασίας για την κατασκευή ασφαλούς πρόσβασης στο αντλιοστάσιο, η δεύτερη για την τοποθέτηση φωτισμού και η τρίτη για την μη έκδοση πιστοποιητικού καλής λειτουργίας της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης κατά ΕΛΟΤ HD 384.
Η Επιχείρηση κατά των ανωτέρω πράξεων επιβολής προστίμων δύναται να ασκήσει εντός εξήντα ημερών από την επίδοση της ανωτέρω πράξεων προσφυγές ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων ή να συμβιβαστεί και να καταβάλει τα πρόστιμα με έκπτωση ανερχόμενη στο 30% εντός δεκαπέντε ημερών από την κοινοποίηση των πράξεων.
Επειδή οι πράξεις επιβολής προστίμου αφορούν εργατικό ατύχημα, για το οποίο έχει ασκηθεί αγωγή κατά της ΔΕΥΑΡ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε να ασκηθούν προσφυγές ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων.
Σημειώνεται ότι ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου εκκρεμεί κατά της ΔΕΥΑΡ αγωγή αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης, των γονέων και της αδελφής, του αδικοχαμένου, μετά από εργατικό ατύχημα, υπαλλήλου της δημοτικής επιχείρησης.
Με την αγωγή, που χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο του Ιωάννη Σ. Χριστοδούλου και συνεργατών και την υπογράφει ο δικηγόρος κ. Εμμανουήλ Ζέζιος, διεκδικούν αποζημίωση συνολικού ύψους 599.900 ευρώ.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Στις 10 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 16:00 στο αντλιοστάσιο στ’ Ασγούρου κατά την αποχώρηση από την εργασία του τραυματίστηκε ο Νικήτας-Ραφαήλ Καψαλάκης. Οι εργαζόμενοι για την είσοδο και έξοδό τους από το αντλιοστάσιο χρησιμοποιούσαν μια σταθερή μεταλλική κλίμακα ύψους δύο μέτρων.
Κατά την προσπάθειά του να εξέλθει από το αντλιοστάσιο ο Νικήτας Καψαλάκης χρησιμοποίησε την παραπάνω κλίμακα, η οποία αστόχησε εξαιτίας της διάβρωσής της, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος και να τραυματιστεί σοβαρά.
Μετά από λίγη ώρα και αφού οι συνάδελφοί του κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια της κλίμακας, ήρθε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου Α. Παπανδρέου.
Εκεί διαπιστώθηκε, ότι έπαθε εξάθρημα της ποδοκνημικής άρθρωσης του δεξιού ποδιού, υπεβλήθη σε συντηρητική αντιμετώπιση και φαρμακευτική αγωγή και έλαβε αναρρωτική άδεια δύο (2) μηνών.
Στις 23-02-2018 και ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια, ο οργανισμός του παρουσίασε επιπλοκές εξαιτίας του τραυματισμού του, με αποτέλεσμα να καταλήξει άδοξα και πρόωρα μόλις σε ηλικία 30 ετών.
Μετά από επικοινωνία που είχαν οι συγγενείς του με τους θεράποντες ιατρούς, προκειμένου να ενημερωθούν για τα αίτια θανάτου του τους ενημέρωσαν ότι ο θάνατός του συνδέεται με τον τραυματισμό του στο δεξί του πόδι.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας του τραυματισμού του από το εργατικό ατύχημα, δημιουργήθηκε θρόμβωση, η οποία του προκάλεσε πνευμονική εμβολή από την οποία επήλθε ο θάνατός του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ