Προσπάθειες για την εμφάνιση ενιαίας γραμμής σε ό,τι αφορά τα γενικότερα ζητήματα των νησιών αλλά και του κάθε Δήμου ξεχωριστά, επιχείρησε να καταβάλει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ στην Ρόδο, με την ευκαιρία της παρουσίας των δημάχων από τα Δωδεκάνησα που ήρθαν για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Στην συνεδρίαση δεν παρέστη κανένας δήμαρχος από τις Κυκλάδες, έδωσαν όμως το παρών οι δήμαρχοι από τα νησιά της Δωδ/σου όπως: Λέρου –κ. Μιχάλης Κόλλιας, Κω –κ. Γιώργος Κυρίτσης, Καλύμνου -κ. Γιάννης Γαλουζής, Σύμης –κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, Τήλου –κα Μαρία Καμμά, Αστυπάλαιας -κ. Πανορμίτης Κονταράτος, Αγαθονησίου -κ. Βαγγέλης Κόττορος, Πάτμου –κ. Γρηγόρης Στόικος, Χάλκης -κ. Μιχάλης Πατρός, Λειψών -κ. Φώτης Μάγγος, Νισύρου –κ. Χριστοφής Κορωναίος, Καρπάθου -κ. Ηλίας Λάμπρου, ο γραμματέας της ΠΕΔ κ. Γιώργος Πόκκιας, και η δημοτική σύμβουλος Λέρου κα Κατερίνα Εμμανουήλ.
Την συζήτηση απασχόλησε κυρίως η εφαρμογή του περιβόητου πλέον Μεταφορικού Ισοδυνάμου, το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τις απώλειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την εξίσωσή του στο 24%, καθώς στην πράξη είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα».
Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο έκανε εκτενή ενημέρωση ο κ. Γαλουζής, ενώ η κα Καμμά τόνισε με έμφαση: «Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Τάσου Αλιφέρη! Δεν μιλάμε για Μεταφορικό Ισοδύναμο όπως ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Εδώ μιλάμε για μια προσπάθεια υποκατάστασης κάποιων μέτρων. Πώς θα διασφαλιστεί η τιμή των προϊόντων που θα φτάσει στον καταναλωτή των νησιών; Όσοι λένε ότι θα το εφαρμόσουν είναι βλάσφημοι! Το Μεταφορικό Ισοδύναμο όπως το φέρνουν είναι μια κοροϊδία!»
Πάντως, με την τοποθέτηση της κας Καμμά, συμφώνησαν άπαντες παρόντες, καθώς όλοι δήλωσαν πως στην πράξη, το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν θα αποτελέσει κανένα ουσιαστικά μοχλό ανάπτυξης για τα νησιά και κυρίως για τις μεταφορές και τα προϊόντα.
Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν η ανάγκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ‘Οικονομική Αυτοτέλεια’ επί της ουσίας, η δυσκολία να προχωρήσουν έργα καθώς δεν μπορεί να γίνει ακόμη ούτε μία προκήρυξη και οι διαδικασίες είναι ‘παγωμένες’, η ανάγκη να υπάρχουν γιατροί στα νησιά, ενώ ο κ. Παπακαλοδούκας τόνισε πως αυτό που είναι το ζητούμενο για τον κάθε δήμαρχο των νησιών είναι η βελτίωση της καθημερινότητάς του σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Χατζηδιάκος έθεσε μία ακόμη παράμετρο όσον αφορά το νέο μοντέλο προσλήψεων με κριτήριο την εντοπιότητα (να γίνονται δηλαδή, τοπικές προσλήψεις) καθώς όταν προκηρύσσονται διαγωνισμοί από το ΑΣΕΠ έρχονται στα νησιά από άλλες περιοχές της χώρας και λόγω των τιμών, φεύγουν μέσα σε 10 μέρες.

«Αιχμές» κατά Λεονταρίτη
Ο δήμαρχος Ρόδου δεν παρέλειψε να πετάξει και μία «αιχμή» κατά του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, αναφορικά με την «κόντρα» που ξέσπασε ανάμεσα στους Δήμους και την ΠΝΑΙ, και φυσικά, με αφορμή την σχετική επιστολή την οποία έδωσε ο ίδιος με την ιδιότητά ως προέδρου της ΠΕΔ, στην δημοσιότητα: «Για όσους νομίζουν ότι οι δήμαρχοι δεν μιλάνε μεταξύ τους έχουν βαθιά μεσάνυχτα! Έχουμε το πλεονέκτημα να είμαστε όλοι πολύ δεμένοι. Τις σχέσεις μας τις δένουν δεκαετίες ολόκληρες! Σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει αυτό. Ο κάθε κύριος που δεν ξέρει το όνομά του, δεν πρόκειται να διαταράξει τις μεταξύ μας προσωπικές, φιλικές και συναδελφικές σχέσεις…» αποφεύγοντας τεχνηέντως να τοποθετηθεί –ενώ κανένας από τους παρόντες δεν έκανε την παραμικρή αναφορά.
Είπε ακόμη πως ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη να αναβάλει το Συνέδριο της ΚΕΔΕ για αργότερα, και εφόσον υπάρξει ξεκάθαρη πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο. Τέλος, προέτρεψε τους συναδέλφους του να κάνουν «όσο περισσότερες παρεμβάσεις μπορούν αυτό το διήμερο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ώστε να θέσουν ζητήματα στο τραπέζι και να προσπαθήσουν να δείξουν στον πρωθυπουργό και γενικώς στους κυβερνώντες «ποια είναι η αληθινή διάσταση της περίφημης νησιωτικότητας με τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ