ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα έπρεπε να διαβουλευθούμε με τη Γαλλία για την ασφάλεια των συνόρων μας με την Τουρκία

news room
4 λεπτά ανάγνωση
Μέγεθος γραμμάτων

Την πε­ποί­θη­ση ότι θα έπρε­πε, με την έναρ­ξη του πο­λέ­μου στην Ου­κρα­νία, να δια­βου­λευ­θού­με με τη Γαλ­λία για την προ­στα­σία των ανα­το­λι­κών μας συ­νό­ρων που είναι και τα εξω­τε­ρι­κά ευ­ρω­παϊ­κά σύ­νο­ρα εξέ­φρα­σε ο Κα­θη­γη­τής Διε­θνών Σχέ­σε­ων και πρώην υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Γιάν­νης Βα­λη­νά­κης, ο οποί­ος μι­λώ­ντας στο Πρώτο Πρό­γραμ­μα 91,6 και 105,8 και στην εκ­πο­μπή «Κα­θρέ­φτης» με τον Χρή­στο Μι­χαη­λί­δη, εξέ­φρα­σε τη δια­φω­νία του με την από­φα­ση της Αθή­νας να στεί­λει αμυ­ντι­κό υλικό στο Κίεβο.

«Δεν συ­νέ­βη η δια­βού­λευ­ση με τη Γαλ­λία και δεν κα­τά­λα­βα γιατί δεν συ­νέ­βη. Η Γαλ­λία είναι στρα­τη­γι­κός μας σύμ­μα­χος, επαι­ρό­με­θα ότι κά­να­με μια πολύ σο­βα­ρή συμ­μα­χία και συ­νερ­γα­σία μαζί της – και καλώς κά­να­με – όμως αυτή η συμ­φω­νία πρέ­πει να αξιο­ποιεί­ται πρώτα από εμάς. Όταν λοι­πόν γί­νε­ται πό­λε­μος και εσύ δεν δια­βου­λεύ­ε­σαι με τη Γαλ­λία, προ­φα­νώς χά­νεις ευ­και­ρί­ες να πολ­λα­πλα­σιά­σεις τη δύ­να­μή σου», επι­σή­μα­νε.

Όπως εξή­γη­σε, η Γαλ­λία κι­νή­θη­κε από την πρώτη στιγ­μή του πο­λέ­μου και έστει­λε 4 αε­ρο­σκά­φη σε χώρες μέλη ΕΕ και ΝΑΤΟ, στα όρια των εξω­τε­ρι­κών ευ­ρω­παϊ­κών συ­νό­ρων, αυτά που θέ­λου­με και εμείς να προ­στα­τεύ­σου­με. «Τα έστει­λε εκεί. Αντί­στοι­χη πα­ρου­σία θα θέ­λα­με να εξα­σφα­λί­σου­με και εμείς και μά­λι­στα στα ανα­το­λι­κά νησιά μας, την ώρα που η Τουρ­κία λέει ότι πρέ­πει να είναι απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­μέ­να. Άρα να μια χρυσή ευ­και­ρία που μας δί­νε­ται να στεί­λου­με και εμείς αε­ρο­σκά­φη που είναι και ευ­έ­λι­κτα. Στέλ­νεις το μή­νυ­μα ότι εγώ υπε­ρα­σπί­ζο­μαι έμπρα­κτα τα ευ­ρω­παϊ­κά εξω­τε­ρι­κά σύ­νο­ρα, αλλά και απαι­τώ από εσάς να κά­νε­τε το ίδιο όταν σας το ζητάω στο Αι­γαίο», διευ­κρί­νι­σε.

«Αυτή είναι προ­λη­πτι­κή δι­πλω­μα­τι­κή δράση και στοι­χειω­δώς ευ­φυ­ής. Δυ­στυ­χώς όμως δεν ακο­λου­θή­σα­με κάτι τέ­τοιο και ακο­λου­θή­σα­με κάτι που ήταν ένα κλικ πιο επι­κίν­δυ­νο, να στεί­λου­με έστω και ελα­φράς μορ­φής οπλι­κά συ­στή­μα­τα μέσα στο έδα­φος της Ου­κρα­νί­ας», ανέ­φε­ρε, ση­μειώ­νο­ντας ότι σε τέ­τοιες κρί­σεις απαι­τεί­ται προ­σο­χή, χρειά­ζε­ται «να προ­βλέ­πεις τις εξε­λί­ξεις και να αντι­δράς σε αυτές, αξιο­ποιώ­ντας τα ερ­γα­λεία που έχεις στη διά­θε­σή σου».

Σύμ­φω­να με τον κ. Βα­λη­νά­κη, αυτό που δια­κυ­βεύ­ε­ται για την Ελ­λά­δα κατά κύριο λόγο είναι η διε­θνής αρχή του απα­ρα­βί­α­στου των συ­νό­ρων, «ότι δη­λα­δή τα σύ­νο­ρα δεν μπο­ρούν να πα­ρα­βιά­ζο­νται δια της βίας, δεν μπο­ρεί να υπάρ­χουν ει­σβο­λές ενα­ντί­ον της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας άλλων χωρών και αυτά να πα­ρα­μέ­νουν ατι­μώ­ρη­τα. Αυτή είναι η αρχή γύρω από την οποία κι­νού­νται τα βα­σι­κά εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντα επί της κρί­σης της Ου­κρα­νί­ας».

«Το πώς θα δια­φυ­λα­χθούν αυτά, είναι απο­στο­λή της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης, της κοι­νω­νί­ας και του πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος ευ­ρύ­τε­ρα. Υπήρ­ξε προ­φα­νώς ένας αιφ­νι­δια­σμός στην αρχή, διότι ελά­χι­στοι πε­ρί­με­ναν ότι θα υπάρ­ξει τόσο με­γά­λη ει­σβο­λή και ένας τόσος με­γά­λος πό­λε­μος, και προ­φα­νώς ο αιφ­νι­δια­σμός μειώ­νει τις δυ­να­τό­τη­τες να κι­νη­θείς προ­λη­πτι­κά», υπο­γράμ­μι­σε.

Ο πρώην υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών μί­λη­σε για κι­νή­σεις έπρε­πε να έχουν γίνει προ­λη­πτι­κά, όπως για πα­ρά­δειγ­μα το να δο­θούν εξη­γή­σεις στις χώρες της ανα­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης και της Σκαν­δι­να­βί­ας – που «συ­νή­θως κι­νού­νται χωρίς συ­μπά­θεια προς τις ελ­λη­νι­κές θέ­σεις απέ­να­ντι στην Τουρ­κία» – ότι η Ελ­λά­δα θα τι­μή­σει τη συμ­με­το­χή της στο να­τοϊ­κό και στο ευ­ρω­παϊ­κό σύ­στη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης, «θα τι­μή­σου­με την υπο­γρα­φή μας και τη συμ­με­το­χή μας, αλλά απαι­τού­με την επό­με­νη φορά που θα έρθει στο τρα­πέ­ζι το ζή­τη­μα των κυ­ρώ­σε­ων για την Τουρ­κία να είναι και αυτές οι χώρες πα­ρού­σες με την αλ­λη­λεγ­γύη τους απέ­να­ντι στις δυ­σκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζου­με με τη γει­το­νι­κή χώρα».

«Αυτό προ­φα­νώς τότε ήταν πιο εφι­κτό, ενώ σή­με­ρα μέσα στην αντά­ρα του πο­λέ­μου είναι λι­γό­τε­ρο εφι­κτό και βλέ­που­με επί­σης ότι η Τουρ­κία εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται με τρόπο εκ­πλη­κτι­κό για ορι­σμέ­νους τη θέση της. Ενώ δη­λα­δή δεν παίρ­νει θέση υπέρ των να­τοϊ­κών και δυ­τι­κών αρχών για το απα­ρα­βί­α­στο των συ­νό­ρων, ή παίρ­νει με μισή καρ­διά και με μισή κου­βέ­ντα, από την άλλη κι­νεί­ται σαν να μη δε­σμεύ­ε­ται από τί­πο­τα, δεν συμ­με­τέ­χει στις δυ­τι­κές κυ­ρώ­σεις κατά της Ρω­σί­ας, δεν συμ­με­τέ­χει στο κλεί­σι­μο του ενα­έ­ριου χώρου, πα­ρι­στά­νει τον επι­τή­δειο ου­δέ­τε­ρο κατά τη συ­νή­θη και προ­σφι­λή κατά το πα­ρελ­θόν της τα­κτι­κή, και προ­σπα­θεί με κάθε τρόπο να κρα­τη­θεί έξω από την αντι­πα­ρά­θε­ση αυτή έτσι ώστε να βγει κερ­δι­σμέ­νη. Και το κα­τα­φέρ­νει σε ένα με­γά­λο βαθμό μέχρι σή­με­ρα, φο­βού­μαι ότι ο απο­λο­γι­σμός στο τέλος θα είναι πολύ θε­τι­κός για την Τουρ­κία. Με­τα­ξύ άλλων θα πε­τύ­χει να εν­σω­μα­τω­θεί ξανά στο δυ­τι­κό σύ­στη­μα από το οποίο έχει – κατά κά­ποιο τρόπο –απο­βλη­θεί. Η Τουρ­κία θα λέει ότι πρέ­πει να υπο­στη­ρι­χθεί απέ­να­ντι στη Ρωσία και οι δυ­τι­κοί θα τρέ­ξουν να την ενι­σχύ­σουν θε­ω­ρώ­ντας ότι είναι πολύ ση­μα­ντι­κό να την έχουν κοντά τους, παρά απέ­να­ντί τους», υπο­γράμ­μι­σε ο κ. Βα­λη­νά­κης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.