ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραλίγο επεισόδιο στο Αιγαίο: Τουρκικά πλοία παραβίασαν την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κάσου – Πώς αποφεύχθηκε η ένταση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

Πε­ρι­στα­τι­κό έντα­σης στο Αι­γαίο απο­κα­λύ­πτει ο ΑΝΤ1, όμως το Γε­νι­κό Επι­τε­λείο Ναυ­τι­κού δια­ψεύ­δει ότι υπήρ­ξε το πα­ρα­μι­κρό ζή­τη­μα.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, στο κε­ντρι­κό δελ­τίο ει­δή­σε­ων του τη­λε­ο­πτι­κού σταθ­μού ανα­φέρ­θη­κε ότι Ελ­λά­δα και Τουρ­κία έφτα­σαν κοντά σε επει­σό­διο την Πέμ­πτη 14/11, στη θα­λάσ­σια πε­ριο­χή νότια της Κάσου και της Καρ­πά­θου, με την Άγκυ­ρα να κάνει επί του πε­δί­ου ωμή επί­δει­ξη προ­θέ­σε­ων.

Όλα ξε­κί­νη­σαν το με­ση­μέ­ρι της Πέμ­πτης όταν με αφορ­μή το πέρας της άσκη­σης “MAVI BALINA” (“Γα­λά­ζια Φά­λαι­να”), πλοία του τουρ­κι­κού Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού κα­τευ­θύν­θη­καν νότια της Κάσου και της Καρ­πά­θου.

Ο λόγος ήταν διότι πί­στευαν ότι εκεί βρι­σκό­ταν το ιτα­λι­κό ερευ­νη­τι­κό πλοίο “Ievoli Relume”, που εκτε­λεί ερ­γα­σί­ες για την πό­ντι­ση κα­λω­δί­ου ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης Ελ­λά­δας – Κύ­πρου – Ισ­ρα­ήλ.

Οι Τούρ­κοι έστει­λαν 5 μο­νά­δες πλοί­ων στην πε­ριο­χή, όπου βρέ­θη­κε μια κα­νο­νιο­φό­ρος του Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού, ενώ προς την πε­ριο­χή κι­νή­θη­κε και ελ­λη­νι­κή φρε­γά­τα που βρι­σκό­ταν στην Αστυ­πά­λαια.

Επί ώρες η κα­τά­στα­ση έδει­χνε να βρί­σκε­ται μια ανάσα από τη δη­μιουρ­γία έντα­σης, με το “κόκ­κι­νο τη­λέ­φω­νο” με­τα­ξύ  Αθή­νας και Άγκυ­ρας να μπαί­νει σε λει­τουρ­γία. Η ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά επι­κοι­νώ­νη­σε με την τουρ­κι­κή προ­σπα­θώ­ντας να τους πεί­σει ότι δεν υπάρ­χει η πα­ρα­μι­κρή δρα­στη­ριό­τη­τα στην πε­ριο­χή. Μά­λι­στα πα­ρέ­πε­μπαν στο σύ­στη­μα εντο­πι­σμού πλοί­ων – AIS, το οποίο έδει­χνε ότι το Ievoli Relume βρι­σκό­ταν ανοι­χτά του Ηρα­κλεί­ου Κρή­της.

Το “κόκ­κι­νο τη­λέ­φω­νο” δού­λε­ψε και οι Τούρ­κοι μά­ζε­ψαν τα πλοία τους στον ναύ­σταθ­μο του Ακσαζ.

Αί­σθη­ση, ωστό­σο, προ­κά­λε­σε η ει­κό­να που έδινε το Γε­νι­κό Επι­τε­λείο Ναυ­τι­κού (ΓΕΝ), που υπο­βάθ­μι­ζε την κα­τά­στα­ση υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι οι μο­νά­δες του Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού κι­νή­θη­καν προς την πε­ριο­χή προ­λη­πτι­κά ώστε να δια­σφα­λι­στεί ότι τα πλοία του τουρ­κι­κού Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού θα επέ­στρε­φαν στους ναύ­σταθ­μους τους χωρίς να κά­νουν κά­ποιο με­γα­λύ­τε­ρο δρο­μο­λό­γιο στο Αι­γαίο, δίχως να έχουν ενη­με­ρώ­σει, κά­νο­ντας επί­δει­ξη ση­μαί­ας. Ωστό­σο ενη­μέ­ρω­ναν ότι δεν υπήρ­χε στην πε­ριο­χή νότια της Κάσου και της Καρ­πά­θου κα­νέ­να ερευ­νη­τι­κό πλοίο.

Τα γε­γο­νό­τα θύ­μι­σαν έντο­να όσα δια­δρα­μα­τί­στη­καν πριν με­ρι­κούς μήνες, που η Τουρ­κία έστει­λε 5 πο­λε­μι­κά πλοία πάλι στην ίδια πε­ριο­χή με αφορ­μή τις έρευ­νες που έκανε το Ievoli Relume.

Νέες πα­ρα­βιά­σεις ενα­έ­ριου χώρου

Πα­ράλ­λη­λα, για πρώτη φορά μέσα στο 2024, την Πέμ­πτη η τουρ­κι­κή Πο­λε­μι­κή Αε­ρο­πο­ρία, εκτός από τις κα­θη­με­ρι­νές πα­ρα­βά­σεις των κα­νό­νων ενα­έ­ριας κυ­κλο­φο­ρί­ας (ΚΕΚ) του FIR  Αθη­νών νότια από Κάσο και Κάρ­πα­θο, πραγ­μα­το­ποί­η­σε και 4 πα­ρα­βιά­σεις του εθνι­κού ενα­ε­ρί­ου χώρου με την Πο­λε­μι­κή Αε­ρο­πο­ρία να προ­χω­ρά τε­λι­κά σε ανα­χαι­τί­σεις.

Οι Τούρ­κοι έστει­λαν στη συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ριο­χή 1 κα­τα­σκο­πευ­τι­κό CN-235 και ένα Drone, τα οποία προ­χώ­ρη­σαν σε 4 πα­ρα­βιά­σεις του Εθνι­κού Ενα­έ­ριου Χώρου.

Μά­λι­στα, από τις 9 Αυ­γού­στου μέχρι και χθες η τουρ­κι­κή Πο­λε­μι­κή Αε­ρο­πο­ρία προ­χω­ρά σε κα­θη­με­ρι­νές πα­ρα­βά­σεις των ΚΕΚ του FIR Αθη­νών στην συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ριο­χή στέλ­νο­ντας αε­ρο­σκά­φη και drones για να επι­βλέ­πουν αν όντως δεν υπάρ­χει η πα­ρα­μι­κρή ερευ­νη­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα από την πλευ­ρά της Ελ­λά­δας.

Πηγή: TheToc

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.