Ρεπορτάζ

Στη Ρόδο το εντυπωσιακό ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart

Στο λιμάνι της Κολόνας στην Ρόδο, έχει αγκυροβολήσει το εντυπωσιακό ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart, που είναι ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Αυτοκράτορα Μεγάλου Πέτρου του 18ου αιώνα τσάρου της Ρωσίας και πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής, που ναυπηγήθηκε το 1703 σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα.
Το πλοίο συμμετέχει σε ερευνητική αποστολή στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το αντίγραφο της φρεγάτας κατασκευάστηκε το 1994 κι έκτοτε ταξιδεύει στις θάλασσες ως εκπαιδευτικό πλοίο. Το ρωσικό ιστιοφόρο ξεκίνησε τη διεθνή ιστορικο – εκπαιδευτική του αποστολή στο Αιγαίο με την ονομασία «Φλόγα του Τσεσμέ» το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021.
Στο πλαίσιο της αποστολής για πρώτη φορά ερευνώνται αντικείμενα που αφορούν στο ολίγον γνωστό ιστορικό γεγονός – την παρουσία του 18ο αιώνα στα ελληνικά νησιά του νομού του Αρχιπελάγους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Σχεδιάζονται τα ερευνητικά έργα στα νησιά παρουσίας των Ρώσων ναυτικών και επίσης γίνεται υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολιών και καταβύθισης των ρωσικών πλοίων. Στο πλαίσιο της αποστολής του Shtandart, γίνονται επίσης γυρίσματα ντοκιμαντέρ που θα κάνουν πρεμιέρα σε τηλεοπτικά δίκτυα της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο καπετάνιος του πλοίου, Βαλντίμιρ, που έρχεται από την Αγία Πετρούπολη:
«Το πλοίο αυτό κατασκευάστηκε από εμένα και την ομάδα μου, στα πρότυπα ακριβώς του πλοίου με την ονομασία Shtandart του Μεγάλου Πέτρου του 1703. Όταν ο Τσάρος το έχτισε, ήταν ο ίδιος ο πρώτος καπετάνιος του πλοίου. Για εμάς, τους Ρώσους έχει μεγάλη σημασία αυτό το πλοίο, γι αυτό και το 1994 αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα αντίγραφο, ακριβώς το ίδιο με αυτό. Το Shtandart υπερασπιζόταν την Αγία Πετρούπολη, από τους εχθρούς που προσπαθούσαν να επιτεθούν στην πόλη. Για 15 χρόνια, το αυθεντικό Shtandart ήταν στην θάλασσα, εκτελούσε πλόες και αργότερα, το τοποθέτησαν σαν μουσειακό πλοίο – μνημείο ως μέρος της ρωσικής Ναυπηγικής Τέχνης. Ωστόσο, μετά από πολλά χρόνια, καταστράφηκε. Με εντολή του Τσάρου Πέτρου χτίστηκε ένα αντίγραφο. Όλα αυτά μέχρι το 1994, όταν εγώ και μια ομάδα με φίλους, ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε αυτό το αντίγραφο που βλέπετε σήμερα.
Ήταν το όνειρό μας, να κατασκευάσουμε ένα όμορφο πλοίο που θα εκτελεί πλόες στην αγαπημένη μου πατρίδα, την Αγία Πετρούπολη αλλά και στις θάλασσες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα με στόχο να έρχονται σε επαφή άνθρωποι από όλα τα έθνη, να ανταλλάσσουν απόψεις και να μαθαίνουν την Ιστορία. Αυτή τη χρονιά αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Ελλάδα και τα νησιά της.
Βρήκαμε πολύ καλή φιλοξενία σε όλα τα νησιά που επισκεφτήκαμε και συνεχίζουμε.
Ξεκινήσαμε από την Αθήνα, πήγαμε σε νησιά όπως η Πάρος, η Λήμνος, η Χίος, η Κάλυμνος και τώρα η Ρόδος. Θα μείνουμε για λίγες μέρες και θα πάμε στην Κύπρο.Θα επιστρέψουμε στην Ρόδο για την Πρωτοχρονιά!
Το πλοίο έχει 10 ναύτες που εκπαιδεύονται συστηματικά κι ελπίζουμε να έρθουν και Έλληνες να συμπληρώσουν το πλήρωμά μας στο Shtandart!
Δυστυχώς, η ρωσική κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί τέτοια πλοία για εκπαίδευση στο ρωσικό ναυτικό γι αυτό κι εμείς παραμένουμε ως ιδιωτικό ίδρυμα. Είμαστε πολύ περήφανοι που το διατηρούμε, συνεχίζουμε τα ταξίδια μας και είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο να έρθει να το επισκεφθεί, αφού το Shtandart αποτελεί ένα μέρος της κοινής ναυτικής μας ιστορίας.
Στην Ελλάδα, το Shtandart θα μείνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 και θα συμμετάσχει σε μια σειρά από εκδηλώσεις και θα ακολουθήσουν επισκέψεις στη Γαλλία, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, πριν γυρίσει στην Αγία Πετρούπολη.
Σημειώνεται ότι το πλοίο στηρίζεται σε δωρεές και έχει ιδιωτικό χαρακτήρα (δεν ανήκει στο ρωσικό κράτος κ.λπ.), αλλά διατηρεί τη σημαία της ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το πλοίο, είναι επισκέψιμο για το κοινό της Ρόδου στο λιμάνι της “Κολόνας”, ενώ θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά το Covid-19.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου