Ρεπορτάζ

Δούλεψαν καλά εφέτος τα μαγαζιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου

Ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, εμφανίζονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Αυτό τόνισε, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, το μέλος του ΣΕΕΜΠ (του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου) κ. Μαρία Αγγέλου, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την επόμενη σεζόν.
«Δεδομένων των συνθηκών, η φετινή τουριστική σεζόν κύλησε πολύ ομαλά. Είχαμε αρκετά μεγάλο αριθμό επισκεπτών, υπήρξε αρκετά μεγάλη κίνηση ενώ τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις δούλεψαν αρκετά καλά. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Φυσικά και δεν μπορέσαμε να καλύψουμε τις ζημιές που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς αυτή την στιγμή, βρισκόμαστε σχεδόν… τέσσερα χρόνια πίσω με αυτή την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε. Ωστόσο, καλύφθηκε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζημιάς με αποτέλεσμα να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη σεζόν του 2022», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην κορυφή της κίνησης βρέθηκαν οι πελάτες που προέρχονταν από το αεροδρόμιο –αντίθετα από ό,τι όλοι περίμεναν με τον θαλάσσιο τουρισμό καθώς η κρουαζιέρα παρουσίασε μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια του 2021.
«Ο θαλάσσιος τουρισμός χρειάζεται λίγη ακόμη προσπάθεια ώστε να ενεργοποιηθεί πλήρως. Αρχικώς, οι κρουαζιέρες έρχονταν με την μορφή “φούσκας – bubble”. Κατά συνέπεια δεν είχαμε την προσδοκώμενη κίνηση. Ωστόσο, ακόμη και όταν ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων με ελεύθερη έξοδο για τους τουρίστες, η κίνηση δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. Εμείς ως επιχειρήσεις και καταστήματα, παραμέναμε ανοιχτά προκειμένου να δώσουμε τη σωστή εντύπωση στους επισκέπτες μας, της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και υγειονομικής ασφάλειας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2021, η κ. Αγγέλου υπογράμμισε ότι παρέμειναν τα ίδια όπως και στην προ-κορωνοϊού εποχή: «Η υγειονομική κρίση, δυστυχώς, ανέκοψε την πορεία του σχεδιασμού του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου και του δήμου Ρόδου. Τώρα, βρισκόμαστε στην περίοδο να επανασυντονίσουμε τις δράσεις μας και να προχωρήσουμε στην επίλυση πολλών θεμάτων που είναι σε εκκρεμότητα. Η συνεργασία μας με την δημοτική αρχή είναι άριστη. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη σχετική απόφαση για τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ υπάρχει άριστη συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Δράκο και με τον κ. Κώστα Ταρασλιά. Μετά από δική μας πρόταση, η αποζημίωση των κοινόχρηστων χώρων έπεσε στο 50% της αξίας τους –και μάλιστα όχι μόνον για τη Μεσαιωνική Πόλη. Τώρα, ετοιμαζόμαστε για την επόμενη σεζόν…»
Καταλήγοντας, η κ. Αγγέλου τόνισε πως τα αιτήματα που είχε καταθέσει το ΣΕΕΜΠ προς την κυβέρνηση έχουν ικανοποιηθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό –πλην κάποιων συγκεκριμένων:
«Το 80% των αιτημάτων μας έχει ικανοποιηθεί. Αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι να συμπεριληφθούν οι εποχικές επιχειρήσεις της Μ.Πόλης, στις τουριστικές και όχι στο λιανεμπόριο. Αυτό, όμως χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια. Επιπλέον, να ξεκινήσει η αποπληρωμή των επιδοτήσεων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις (επιστρεπτέες), όχι από τον Ιανουάριο του 2022 αλλά από τον Μάιο – Ιούνιο του 2022 ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε πιο ομαλά. Είναι ένα πάγιο αίτημά μας καθώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος –παρά το γεγονός ότι η σεζόν πήγε καλά».
Σε ερώτηση εάν μπορεί να ξεκινήσει η σεζόν από τον Μάρτιο με στόχο την παράταση της σεζόν, η κ. Αγγέλου απάντησε ότι θα ήταν “ευχής έργον”.
«Φυσικά και θα μας βρουν αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θεωρούμε ότι είναι ανέφικτο, από την στιγμή που συνεργαστεί η κυβέρνηση με τον Α’ και τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς. Χρειάζεται βελτίωση των υποδομών ενώ οι ξενοδόχοι θα είναι έτοιμοι να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Από τη δική μας πλευρά, θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε. Δεν είναι ακατόρθωτο. Το νησί μας προσφέρει δραστηριότητες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Αρκεί να γίνει καλή προώθηση και προβολή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου