Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της διαγραφής συμβούλου από δημοτική παράταξη της Καρπάθου

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής περί αναστολής της από 27 Οκτωβρίου 2021 απόφασης της δημοτικής παράταξης «Νέα Πνοή Δήμου Καρπάθου» περί διαγραφής του Εμμανουήλ Παραγυιού του Ιωάννη (μέλους της παράταξης και δημοτικού συμβούλου) μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που έχει ως αίτημα την αναστολή εκτέλεσης τής ως άνω άκυρης κατά τους ισχυρισμούς του απόφασης μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της αγωγής που θα ασκήσει.
Ο κ. Παραγυιός εστράφη με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που υπέβαλε και η οποία προσδιορίστηκε προς συζήτηση για την 10η Μαΐου 2022, κατά της δημοτικής παράταξης του Δήμου Καρπάθου με την ονομασία «ΝΕΑ ΠΝΟΗ», και των Μανωλάκη Μιχαήλ του Ηλία, Λυριστή Ιωάννη του Μηνά, Τσέρκη Εμμανουήλ του Νικολάου, Ζανάκη Δημητρίου του Ιωάννη και Λύκου Νικολάου του Γεωργίου.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση ελήφθη νόμιμα με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της δημοτικής παράταξης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 66 παρ. 5 του Ν. 3852/2010.
Κρίθηκε ακόμη ότι η απόφαση αυτή ελήφθη, αφού είχε προηγηθεί η από 18-10-2021 έγγραφη αίτηση των ως άνω 5 μελών της παράταξης (προς τον επικεφαλής της παράταξης, δήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριο, για σύγκληση συνεδρίασης της δημοτικής παράταξης την 22-10-2021 με θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, τη λήψη απόφασης περί διαγραφής μέλους της παράταξης, ακολούθησε η άρνηση του δημάρχου να παραβρεθεί στη συνάντηση της 22-10-2021 και μετέπειτα η από 25-10-2021 (νέα) έγγραφη πρόσκληση των ίδιων μελών προς τον επικεφαλής της παράταξης, δήμαρχο Καρπάθου, κοινοποιούμενη συγχρόνως προς τον αιτούντα και τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης Ρηγοπούλα Καλή – Φιλιππούση, για συνεδρίαση των μελών – δημοτικών συμβούλων της παράταξης στις 27-10-2021 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με το ίδιο, μεταξύ άλλων, θέμα ημερήσιας διάταξης (λήψη απόφασης διαγραφής μέλους της παράταξης).
Η τελευταία πρόσκληση, όπως έκρινε το δικαστήριο, έγινε κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 67 παρ. 2α του Ν. 3852/2010 περί σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου, ελλείψει Κανονισμού Λειτουργίας της παράταξης και ελλείψει νομοθετικής πρόβλεψης ότι μόνος αρμόδιος για σύγκληση της δημοτικής παράταξης είναι ο επικεφαλής αυτής.
Τονίζεται στην απόφαση ότι η δημοτική παράταξη αποτελεί ιδιόμορφο (sui generis) ιδιωτικό σχήμα, που αποσκοπεί στην επίτευξη συντονισμένης δράσης των δημοτικών συμβούλων, και είναι φορέας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Η απόφασή της περί διαγραφής μέλους, ως πολιτική απόφαση για εσωτερικό της ζήτημα, που αφορά στις σχέσεις της με τα μέλη της και την εσωτερική της λειτουργία, δεν προσβάλλεται ευθέως ενώπιον των δικαστηρίων, έστω και με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του ΑΚ περί σωματείων (άρθρο 101 ΑΚ), αφού τέτοια παρέμβαση δικαστικής εξουσίας στον τρόπο οργάνωσης της δημοτικής παράταξης θα προσέκρουε στην αρχή διάκρισης των εξουσιών (ΑΠ 590/2009, ΣτΕ 78/2015).
Ομοίως, όπως έκρινε το δικαστήριο, η αιτιολογία της απόφασης αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της παράταξης, η δε παύση του διαγραφέντος μέλους από την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί αυτόθροη συνέπεια της απόφασης διαγραφής του (άρθρο 66 παρ. 6 του Ν. 3852/2010).
Τέλος, κρίθηκε ότι το γεγονός ότι ως αυτόθροη συνέπεια της απόφασης διαγραφής επέρχεται η παύση του διαγραφέντος από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου δεν καθιστά την απόφαση διαγραφής εκτελεστή διοικητική πράξη, κι επομένως δεν προσβάλλεται παραδεκτά ούτε με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ (ΣτΕ 78/2015).
Την αίτηση υπέβαλε ο δικηγόρος Δημήτρης Σαλαμαστράκης ενώ οι καθού η αίτηση εκπροσωπήθηκαν από την δικηγόρο Επιστήμη Γιαρίμογλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου