Ρεπορτάζ

Καταγγέλθηκε πλαστογραφία για την είσπραξη επιδομάτων τετραπληγίας

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου υπέβαλε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, μια κάτοικος Ρόδου, που βρέθηκε υπόλογη για οφειλές από επιδόματα τετραπληγίας συγγενούς της, τα οποία δεν εισέπραξε.
Σύμφωνα με την μήνυση την 31η Οκτωβρίου 2017 παρέλαβε ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών  Οφειλών) του ΕΦΚΑ.
Με την ατομική ειδοποίηση οφειλών, της ζητείται να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό το οποίο προέρχεται από υποχρέωση της θανούσης μητέρας της προς τον ΕΦΚΑ, συνολικού ποσού περίπου 115.000 ευρώ.
Την ενημέρωσαν , ότι το ποσό αυτό προέρχεται από  επίδομα τετραπληγίας – παραπληγίας, που ξεκίνησε να χορηγείται στις 7-8-1984 στην αδελφή της, το οποίο εισέπραττε για λογαριασμό της η μητέρα της μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2007.
Το έτος 2007 ο διευθυντής του ΙΚΑ με απόφασή του, αποφάσισε την αναστολή καταβολής του παραπάνω επιδόματος και ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν για το χρονικό διάστημα από 01-07-2001 έως 31-01-2007.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της άνω απόφασης το επίδομα αυτό θα έπρεπε να διακοπεί για όσο χρόνο η αδελφή της νοσηλευόταν σε ίδρυμα και ειδικότερα στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες Ρόδου (Κολύμπια), όπου μένει μέχρι και σήμερα.
Κατά της εν λόγω απόφασης η μητέρα της είχε κάνει αίτηση θεραπείας – ένσταση προς την  Τοπική Διοικητική Επιτροπή του περιφερειακού υποκαταστήματος ΙΚΑ Ρόδου, στην οποία δικαιώθηκε την 23.11.2007.
Εν συνεχεία το Ι.Κ.Α. προσέφυγε κατά της παραπάνω απόφασης  ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, το οποίο στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 εξέδωσε απόφαση η οποία βασίζεται σε 3 υπεύθυνες δηλώσεις  προς το ΙΚΑ Ρόδου την από 23-12-2002, την από 8-12-2004 και την από 18-11-2005, τις οποίες δήθεν υπογράφουν η αδελφή της και η μητέρα της και δηλώνουν, ότι δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ι.Κ.Α. ή σε άλλο ίδρυμα ασυλιακής μορφής, έτσι συνέχισαν να εισπράττουν το επίδομα τετραπληγίας παραπληγίας.
Βλέποντας τις εν λόγω υπεύθυνες δηλώσεις διαπίστωσε πολύ εύκολα, ότι οι υπογραφές δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την υπογραφή της μητέρας της αλλά ούτε και με την υπογραφή της αδερφής της, η οποία λόγω της ασθένειας της δεν ήταν σε θέση ούτε να γράφει ούτε να διαβάζει και ούτε καν να υπογραφεί.
Συνεπώς η όλη απόφαση, όπως τονίζει, στηρίχθηκε σε πλαστογραφημένα έγγραφα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την μητέρα της και την αδερφή της.
Όπως καταγγέλλει η πλαστογραφία αυτή οδήγησε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου σε λανθασμένη απόφαση εναντίον της μητέρας τους αλλά πολύ περισσότερο από  την πλαστογραφία αυτή πιθανότατα να επωφελήθηκαν αλλά πρόσωπα βρίσκονταν την εποχή εκείνη γύρω από την μητέρα της και την αδελφή της.
Πιθανολογεί ότι κάποιο τρίτο πρόσωπο υπέγραφε για λογαριασμό της ανάπηρης αδερφής της και της υπερήλικης τότε μητέρας της, (αφού ήταν περίπου 85 ετών την ημέρα που δήθεν υπέγραψε) προκειμένου να εισπράττει για λογαριασμό τους στο προαναφερόμενο επίδομα.
Υποστηρίζει ακόμη ότι η παραπάνω αυτή πράξη ζημίωσε την ίδια και τους υπόλοιπους κληρονόμους της με το ποσό των 114.000 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο του κ. Γιάννη Χριστοδούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου