Ειδήσεις

“Αν κλείσουν τα σύνορα, δεν θα είναι εκδρομή κολεγίου τα μέτρα”-Τι λέει για τον τρομοκράτη που πέρασε στη Λέρο

Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για το προσφυγικό και τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Συνέντευξη Γ. Μουζάλα

Για τις επιθέσεις στο Παρίσι, το μεταναστευτικό και την υπόθεση του δράστη που πέρασε από τη Λέρο

«Είχαμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι με βάση τους ισχυρισμούς της Αστυνομίας της Γαλλίας ένας από τους τρομοκράτες και ότι το διαβατήριό του ήταν πλαστό. Αυτό ήταν το επίσημο που είχαμε από την αρχή. Εμείς, πώς να τον στείλουμε στο Βέλγιο; Εμείς, τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον ταυτοποιήσαμε πλήρως, κάνοντας πάρα πολύ σωστά τη δουλειά μας, παίρνοντάς του και δακτυλικά αποτυπώματα, μέσα σε μια εποχή που είχαμε μια απίστευτη ροή προσφύγων και μεταναστών. Δεν κατέδειξε τίποτα ύποπτο η ταυτοποίηση και πήρε το κανονικό χαρτί ταυτοποίησης. Παρουσιάζεται μετά στη Σερβία, όπου ζητάει άσυλο και μετά στην Κροατία, όπου επίσης και εκεί πιστοποιείται και μετά ανευρίσκεται νεκρός τρομοκράτης στη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι πέρασε τουλάχιστον από τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης πριν καταλήξει στη Γαλλία και δεν έχει πιστοποιηθεί καν η είσοδός του. Αυτό δείχνει ότι μάλλον εμείς κάναμε πολύ καλά τη δουλειά μας…

Στην Ελλάδα, με τεράστιες δυσκολίες, γίνεται η μεγαλύτερη και καλύτερη ποσοστιαία ταυτοποίηση ανθρώπων που έρχονται εδώ και το τυχαίο γεγονός έρχεται μάλλον να συνδράμει τη δική μου διαπίστωση παρά την αντίθετη. Ότι κάνουμε την καλύτερη δουλειά στην Ευρώπη. Θα πρέπει ο κανονισμός Σένγκεν και της Ε.Ε. και του εθνικού δικαίου που ορίζει πώς γίνεται η πιστοποίηση, να αλλάξει. Δεν ξέρω πώς για να σας το πω, αλλά δεν νομίζω ότι το πρόβλημα οφείλεται σε ανεπάρκεια του μηχανισμού. Αυτός ο άνθρωπος, αν ήταν Γάλλος, θα πέρναγε από όλα τα αεροδρόμια και θα πήγαινε να βάλει τη βόμβα του. Θέλω να πω ότι ένας άνθρωπος που είναι «καθαρός» και οι υπηρεσίες τον δίνουν να μη βαρύνεται με κατηγορία, δεν μπορείς να τον σταματήσεις. Εξάλλου, από τους οκτώ τρομοκράτες που έχουν ταυτοποιηθεί έως τώρα, έξι – αν δεν κάνω λάθος – έχουν ταυτοποιηθεί ως Γάλλοι και Βέλγοι.

Είναι άδικο πάνω στο βάρος αυτού του τραγικού και αποτρόπαιου γεγονότος να ταυτίσουμε τους πρόσφυγες με αυτούς από τους οποίους θέλουν να ξεφύγουν. Εάν οι πιστοποιήσεις γίνονταν στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στο Λίβανο, σε συνθήκες πιο ήρεμες και πιο ελεγχόμενες, θα ήταν πιθανώς και πιο αποτελεσματικές. Άρα, και αυτό το γεγονός έρχεται να υπερασπιστεί τη θέση μας που έγινε και θέση της Ευρώπης ότι θα πρέπει να ελεγχθούν οι ροές από την Τουρκία και να γίνεται η μετεγκατάσταση από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο».

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη

«Αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν μία νίκη της τρομοκρατίας. Η Ευρώπη θα έχανε το χαρακτήρα της και την πολιτιστική και πολιτική ταυτότητα που έχει και θα γινόταν αυτό που οι τρομοκράτες θέλουν να πετύχουν. Οι τάσεις αυτές βέβαια υπάρχουν και έχουν αυξηθεί, λογικά, ύστερα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο στόχος, οι αντίρροπες τάσεις – και υπενθυμίζω εδώ Γιουνκέρ και Μέρκελ – επεμβαίνουν και λένε ότι αυτό το χτύπημα δεν πρέπει να αλλάξει τη στάση μας απέναντι στο προσφυγικό και δεν πρέπει να συνδεθεί με αυτό. Ποιος θα κερδίσει τη μάχη; Ελπίζω η Ευρώπη του διαφωτισμού και του ρομαντισμού και όχι του μεσαίωνα…»

Για το αν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών ροών, στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη

«Ναι, σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα, η χώρα μας θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί το πρόβλημα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να βάλουμε στη συζήτηση. Θα ήθελα να πω στους συμπατριώτες μου ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Βέβαια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο προφανώς σημαίνει ότι δεν θα πρόκειται για μια εκδρομή παιδιών που πάνε στο κολέγιο. Θα είναι μέτρα, τα οποία μπορεί να μην αρέσουν και να δυσαρεστήσουν. Αλλά υπάρχει (σχέδιο)»

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου