Ειδήσεις

Μεσόγειος: Η μπίζνα του 1 δισ. ευρώ με τους παράνομους μετανάστες

Μέσα σε 14 χρόνια, 22.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Η “ταρίφα” των κυκλωμάτων και οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες στις χώρες της Ε.Ε. Η κλιμάκωση του προβλήματος μετά την αραβική “Άνοιξη”.

Η Μεσόγειος είναι πλέον η πιο επικίνδυνη θάλασσα στον κόσμο!

Μπορεί να ακούγεται ως μακάβριο και να παραπέμπει σε άλλες εποχές, αλλά τα στατιστικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν: Μεταξύ 2000 και 2014, 22 000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διεθνείς οργανισμοί μάλιστα, χαρακτηρίζουν το 2014 ως «την πιο θανατηφόρα χρονιά”, καθώς στην Μεσόγειο έχασαν την ζωή τους 3.072 μετανάστες, σχεδόν διπλάσιοι απο το 2011 που έγινε η “Αραβική Άνοιξη” και τα πρώτα καραβάνια των προσφύγων απο τις αραβικές χώρες προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην διάρκεια της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 4.077 θάνατοι παράνομων μεταναστών απο τους οποίους το 75% έχουν συμβεί στην Μεσόγειο. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι επίσημες στατιστικές δεν καταγράφουν το σύνολο του προβλήματος. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος απο αυτόν που απεικονίζεται στις επίσημες στατιστικές.

Ταυτόχρονα με επίκεντρο την λαθρομετανάστευση έχει στηθεί ένας τεράστιος τζίρος ο οποίος εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για τις «αμοιβές» των παράνομων κυκλωμάτων που αναλαμβάνουν τόσο την είσοδο στην Ευρώπη όσο και την διακίνηση εντός αυτής αλλά και τις σημαντικές δημόσιες δαπάνες που γίνονται τόσο απο τα κράτη που έχουν το πρόβλημα όσο και απο την ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των μεταναστών αλλά και για την φιλοξενία και την αστυνόμευση.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Σουδάν. Χώρες δηλαδή στις οποίες οι ζωές των ανθρώπων απειλούνται από πολέμους, συγκρούσεις και πολιτική αστάθεια. Σε όλη αυτή την σταθερή ροή μεταναστών απο τις χώρες αυτές ήλθαν να προστεθεί και η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη, στο Ιρακ και τη Συρία. Δηλαδή από περιοχές της Μέσης Ανατολής που έχουν συγκριτικά ευκολότερη πρόσβαση στην Μεσόγειο αλλά και στα κυκλώματα παράνομων διακινητών προς την Ιταλία. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, από τις αρχές του 2014 έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές περισσότεροι από 100.000 μετανάστες. Στοιχεία που προέρχονται απο άλλες πηγές κάνουν αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τους 130.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

Στην πραγματικότητα όμως στην Μεσόγειο και με επίκεντρο την παράνομη μετανάστευση γίνεται ένας τεράστιος τζίρος ο οποίος σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς μπορεί να ξεπερνά το ένα δισ. τον χρόνο. Σύμφωνα με τις επίσημες υπηρεσίες στην μεταφορά λαθρομεταναστών δραστηριοποιούνται κυκλώματα μαφίας που παίρνουν από 1600 έως 3000 ευρώ περίπου προκειμένου να αναλάβουν την μεταφορά είτε στην Ιταλία είτε στην Ελλάδα , τις δύο δηλαδή χώρες οι οποίες δέχονται απο θαλάσσης τον μεγαλύτερο όγκο παράνομων μεταναστών.

Τέτοια κυκλώματα δραστηριοποιούνται εκτός απο την Τουρκία και στην Συρία, την Αίγυπτο και την Λιβύη. Μάλιστα, η Αίγυπτος θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους ενδιάμεσους σταθμούς των μεταναστών από την Αφρική, που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη. Και φυσικά, ένα ανάλογο ποσό απαιτείται στην συνέχεια προκειμένου οι πρόσφυγές να φτάσουν στον τελικό τόπο προορισμού καθώς σε όλες τις χώρες παράνομης εισόδου έχουν αναπτυχθεί και άλλα κυκλώματα που τους εφοδιάζουν με παράνομα έγγραφα και τους προσφέρουν “υπηρεσίες” διαμονής και μετακίνησης.

Αλλά και απο την άλλη πλευρά δηλαδή της ΕΕ , γίνονται σημαντικές δαπάνες τόσο για προστασία των συνόρων όσο και για την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το 2007 ως το 2013, περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί μόνο για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου