Τοπικές Ειδήσεις

Συμπληρωματική κυρία Ανάκριση εις βάρος πρώην διευθυντή του Κτηματολογίου Ρόδου

Ξεκίνησε χθες με την λήψη κατάθεσης από δημόσια λειτουργό ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου συμπληρωματική κυρία ανάκριση εις βάρος του πρώην Διευθυντή του Κτηματολογίου Ρόδου, που διώκεται για υπεξαγωγή εγγράφων από υπάλληλο που του είναι προσιτά και του τα εμπιστεύτηκαν λόγω της υπηρεσίας του, εκ της οποίας σκόπευε να προσπορίσει σε άλλους αθέμιτο όφελος και να βλάψει το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό άνω των 150.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και για απάτη τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 150.000 ευρώ εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Του αποδίδεται, όπως έγραψε η «δημοκρατική», ότι στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2002 έως τον Απρίλιο του 2008 δεν διεκπεραίωσε αιτήσεις εγγραφής υποθηκών σε ακίνητα οφειλετών στο Κτηματολόγιο που είχε λάβει από ΔΟΥ της χώρας. Φέρεται ειδικότερα ότι δεν πρωτοκόλλησε τα έγγραφα αυτά και δεν τα διαβίβασε για την έκδοση σχετικών αποφάσεων στον εκάστοτε Πρόεδρο Υπηρεσίας, που ασκούσε καθήκοντα Κτηματολογικού Δικαστή, προκειμένου να διαταχθούν εν συνεχεία οι σχετικές εγγραφές. Πιο συγκεκριμένα φέρεται να μην προέβη στις δέουσες ενέργειες για την εγγραφή υποθηκών σε δύο ακίνητα στ’ Αφάντου, οφειλέτη του Ελληνικού Δημοσίου, για κατάσχεση 14 αγροτεμαχίων στην Τήλο οφειλέτη, για κατάσχεση δύο κατοικιών Ροδίτη, για εγγραφή υποθήκης σε ποσοστό ιδιοκτησίας ακινήτου ενός Ροδίτη και για κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας ξενοδοχειακής εταιρείας.
Επιπλέον διότι δεν απέστειλε αρμοδίως προς καταχώρηση στο κτηματολογικό γραφείο Πάτμου, έγγραφο, που προφανώς του απεστάλη εκ παραδρομής, της Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας για οφειλέτη το δημοσίου στο ακριτικό νησί. Στο γραφείο του δημοσίου υπαλλήλου βρέθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες έγγραφο της ως άνω ΔΟΥ, που είχε συνταχθεί τον Φεβρουάριο του 2015, με το οποίο εζητείτο να εγγραφεί υποθήκη σε ακίνητο της Πάτμου εμβαδού 1.00 τ.μ. περίπου, του οφειλέτη για ποσό ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος εξεταζόμενος έχει καταθέσει ότι βρέθηκε στο στόχαστρο του πρώην Κτηματολογικού Δικαστή και για μια υπόθεση που αφορά στο Κτηματολογικό Γραφείο Πάτμου το οποίο σαν υπηρεσία ουδόλως συνδέεται με το Κτηματολόγιο Ρόδου. Αρνήθηκε ότι το επίμαχο έγγραφο βρισκόταν στο γραφείο του και ισχυρίστηκε ότι είχε αποκλεισθεί από αυτό, ενώ μεταφέρθηκε μεγάλος όγκος εγγράφων χωρίς την παρουσία του και χωρίς να γίνει απογραφή και καταχώρηση.
Υποστήριξε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος οφειλέτης κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν διέθετε ή διαθέτει στη νήσο Πάτμο. Εχει επισημάνει ακόμη ότι το Κτηματολόγιο Ρόδου ουδέποτε διέθετε φυλασσόμενα ερμάρια ή ασφαλείς χώρους για την φύλαξη εγγράφων και για λόγους ασφαλείας εκρατούντο στο γραφείο του. Τόνισε εξάλλου ότι οι φάκελοι των εγγράφων που δεχόταν το Κτηματολόγιο από διάφορες Δ.Ο.Υ. σχετικά με αιτούμενη πληροφόρηση για την περιουσιακή κατάσταση σε σχέση με την ακίνητη περιουσία οφειλετών, ουδόλως υπήρχε η δυνατότητα να απαντηθούν, χωρίς τη μνεία του αριθμού της συγκεκριμένης κτηματολογικής μερίδας του ελεγχόμενου τιτλούχου, καθόσον στο Κτηματολόγιο της Ρόδου, δεν τηρούνται εδώ και πενήντα χρόνια ονομαστικά ευρετήρια και ως εκ τούτου είναι αδύνατος ο έλεγχος. Μάλιστα είχε ενημερώσει σχετικά επανειλημμένα τις Δ.Ο.Υ., για την αδυναμία αυτή αλλά συνέχισαν να αποστέλλουν έγγραφα. Το ίδιο συνέβαινε δε στο Κτηματολόγιο Ρόδου και πριν αναλάβει ο ίδιος υπηρεσία. Σημείωσε εξάλλου ότι η ίδια κατάσταση, ισχύει και για τα ονομαστικά ευρετήρια του Υποθηκοφυλακείου Τήλου – Χάλκης τα οποία δεν είναι ενημερωμένα. Θεωρεί δε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Κράτους, λόγω της αδυναμίας τους να δεσμεύσουν ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου στην περιοχή της Ρόδου, όπου ισχύει το Κτηματολογικό σύστημα από την εποχή της Ιταλοκρατίας, χωρίς να υπάρχουν ενημερωμένα ονομαστικά ευρετήρια, προκάλεσαν την ποινική του καταδίωξη, όχι μόνο για να «δικαιολογήσουν» την αδυναμία επέμβασής τους και την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου αλλά για να καταργήσουν το υφιστάμενο Κτηματολογικό καθεστώς της Ρόδου, εντάσσοντας και τη Ρόδο στο πρόχειρο και με πολλές αδυναμίες «Εθνικό Κτηματολόγιο»!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου