Ειδήσεις

Εκτός από το Καλλιμάρμαρο ΕΝΦΙΑ και στην Αρχαία Ολυμπία-τι απαντά το Υπουργείο Οικονομικών

ΕΝΦΙΑ κλήθηκε να πληρώσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την Αρχαία Ολυμπία και το Καλλιμάρμαρο, που κοστολογήθηκε μάλιστα στα 4,5 εκατ. ευρώ! Ο λόγος;

Το μνημείο κοστολογήθηκε από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες για πληρωμή του ενιαίου φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και η αξία του προσδιορίστηκε βάσει της έκτασης και της αντικειμενικής αξίας. Η ΓΓΔΕ έστειλε ΕΝΦΙΑ και για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Επιτροπής, ανάμεσα τους και η Αρχαία Ολυμπία. Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη ΓΓΔΕ όπου διαπιστώθηκε ότι η αιτία για τα 4,5 εκατ. ευρώ είναι η λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9, αναφορικά με τη χρήση και τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων της.

Τι απαντά το Υπουργείο Οικονομικών

Με αφορμή σημερινές αναφορές στα Μ.Μ.Ε., όπου εμφανίζονται ακίνητα της ΕΟΕ (ΟΑΚΑ, Ακαδημία Αρχαίας Ολυμπίας κ.ά.) να εμπίπτουν στη φορολόγηση του ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται ότι :

Α) Στις 14-10-2014 στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογισθεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο απαλλαγές.

Β) Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

Γ) Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απαλλάσσονται από το φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.

Δ) Επομένως σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δε θα είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή δε το 2014 ήταν η πρώτη εφαρμογή του φόρου, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2014. Όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου