ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κόκκινο πανί» για την Άγκυρα το «φρούριο» Καστελόριζο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
700

Η «ασπίδα» από τα «γεράκια» της ΠΑ και οι επί­λε­κτοι SOF πάνω στα νησιά μήνυμα στις «ορέξεις» Ερντογάν-Ακάρ

Έστει­λαν το πρώτο διπλό μήνυμα. Από τη μία στους ακρίτες κατοί­κους της Μεγί­στης και από την άλλη προς τους προ­κλη­τι­κούς γεί­το­νες.

Για πρώτη φορά έκαναν κάτι παρα­πάνω από εμφανή την παρου­σία τους κατά τη διάρ­κεια την μεγάλης κρίσης πέρυσι το καλο­καίρι όταν το Καστε­λό­ριζο βρέθηκε στο επί­κε­ντρο της εμπρη­στι­κής ρητο­ρι­κής των γει­τό­νων. Πάνο­πλοι και επι­βλη­τι­κοί. Με υπερ­σύγ­χρονο εξο­πλι­σμό και κυρίως με υψηλό ηθικό έστει­λαν το πρώτο διπλό μήνυμα. Από τη μία στους ακρίτες κατοί­κους της Μεγί­στης ότι βρί­σκο­νται δίπλα τους πάνω στους βράχους του μικρού νησιού πανέ­τοι­μοι. Και από την άλλη προς τους προ­κλη­τι­κούς γεί­το­νες ότι το προ­πύρ­γιο της Ελλάδας στην ανα­το­λική Μεσό­γειο, εκεί όπου «αρχίζει και όχι τελειώ­νει η Ελλάδα» όχι απλά φυλάσ­σε­ται αλλά μεταξύ των φρουρών του βρί­σκο­νται ορι­σμέ­νοι από τους πλέον εκπαι­δευ­μέ­νους και απο­φα­σι­σμέ­νους κομάντο των Ελλη­νι­κών Ενόπλων Δυνά­μεων.

Και δεν ήταν τυχαία η απόφαση του ΓΕΕΘΑ να προ­βάλ­λει τους επί­λε­κτους μαχητές του όταν η Άγκυρα με συνε­χείς απειλές επι­χεί­ρησε να κλο­νί­σει το φρόνημα των ηρωικών κατοί­κων του Καστε­λό­ρι­ζου. Και με ψυχο­λο­γι­κές επι­χει­ρή­σεις προ­βο­λής ισχύος να προ­σπα­θή­σει να απο­κό­ψει και να απο­μο­νώ­σει Μεγίστη, Ρω και Στρογ­γύλη. Ποντά­ρο­ντας στα 72 ναυτικά μίλια που χωρί­ζουν το Καστε­λό­ριζο από τη Ρόδο και στο γεγονός ότι απέχει μόλις μια ανάσα, ούτε ένα μίλι από της Τουρ­κι­κές ακτές.

Την ώρα που ο Ελλη­νι­κός Στόλος σχη­μά­τιζε ‘’ασπίδα’’ γύρω από το Σύμπλεγμα και τα ‘’γεράκια’’ της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρίας  πετού­σαν  σχεδόν κάθε μέρα πάνω από την εσχατιά της χώρας, η εμφά­νιση των επί­λε­κτων SOF πάνω στα νησιά ήταν ένα ακόμα μήνυμα προς τους γεί­το­νες. Με τους επί­λε­κτους κομάντο να μην περιο­ρί­ζο­νται στο έδαφος και αλλά με τα πλωτά τους να κάνουν ημέρα και νύχτα αισθητή την παρου­σία τους γύρω από το Σύμπλεγμα και τα θαλάσ­σια σύνορα της χώρας. Για να δείξουν ότι πέρα από τη φρουρά των νησιών και την προ­στα­σία τους από θαλάσ­σης και αέρος στο Καστε­λό­ριζο έχουν ανα­πτυ­χθεί και κάποια τα από τα Στελέχη που απο­τε­λούν την αφρό­κρεμα των Μονάδων Ειδικών Δυνά­μεων και Ειδικών Επι­χει­ρή­σεων.

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ως Διοι­κη­τής του πιο συμ­βο­λι­κού Ελλη­νι­κού νησιού που βρί­σκε­ται σταθερά στο ‘’στόχαστρο’’ της ρητο­ρι­κής της Άγκυρας επι­λέ­χθηκε ένας έμπει­ρος κατα­δρο­μέας απευ­θείας επιλογή του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρα­τη­γού Κων­στα­ντί­νου Φλώρου. Ο ακού­ρα­στος από την ημέρα που ανέλαβε τη ΔΑΝ Μεγί­στης αξιω­μα­τι­κός ο οποίος παρου­σί­ασε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Πανα­γιω­τό­πουλο τη φρουρά του νησιού και τους επί­λε­κτους κομά­ντος στον προ­βλήτα μπροστά στα σκάφη ανορ­θό­δο­ξου πολέμου.

Ο χαρα­κτη­ρι­σμός ‘’αστακός’’ για τη Μεγίστη των μόλις 9 τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων, τη Στρογ­γύλη και τη Ρω που μόλις ξεπερ­νούν το 1 τετρα­γω­νικό χιλιό­με­τρο είναι ξεκά­θαρο ότι ενοχλεί και εκνευ­ρί­ζει τους γεί­το­νες. Με τον εθνι­κι­στικό τύπο της χώρας να κάνει ήδη λόγο για νέα πρό­κληση της Αθήνας με την παρου­σία στο νησί του υπουρ­γού Άμυνας  και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Και να προ­βάλ­λει την εικόνα των κομά­ντος να κρατούν την Ελλη­νική σημαία δίπλα στην πολι­τική και στρα­τιω­τική ηγεσία. Την ώρα που με αστεία επι­χει­ρή­ματα προ­σπα­θεί να στη­ρί­ξει τις αξιώ­σεις για απο­στρα­τι­κο­ποί­ηση όχι μόνο του Καστε­λό­ρι­ζου αλλά σχεδόν του συνόλου των Ελλη­νι­κών νησιών στο ανα­το­λικό Αιγαίο.

Πηγή newpost.gr

του Κώστα Σαρικά

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.