Αντιμέτωποι με ολοκληρωτική κατάρρευση είναι οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων όχι μόνο της περιοχής μας αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού η πληρότητα σε όσα λειτούργησαν δεν ξεπέρασε συνολικά το 20%!
Στη Ρόδο, η πληρότητα των ενοικιαζομένων δωματίων που λειτούργησαν φέτος κυμάνθηκε από 15% έως 30% και με δεδομένο ότι πολλοί δεν εντάχθηκαν στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής λόγω αντικειμενικών παραγόντων, που δεν είχαν ληφθεί υπόψη αρχικά και είναι σε αναμονή για την ένταξή τους στην τρίτη φάση του μέτρου – καλύπτοντας και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό- κάνουν λόγο για καταστροφή του κλάδου.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης, περιγράφει με δραματικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος λίγο πριν το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, δηλώνοντας πως «είμαστε μισό βήμα πριν από το γκρεμό και προσπαθούμε να σώσουμε τις περιουσίες μας, αυτή είναι η αλήθεια. Εχουμε τη θηλιά στο λαιμό μας και προσπαθούμε να αποφύγουμε τον ρόγχο».
Οι σφραγισμένες επιταγές, η έλλειψη ρευστότητας, η αναμονή από τον Ιούνιο για την εκταμίευση δανείων με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον στον τομέα των ενοικιαζομένων καταλυμάτων προδιαγράφοντας ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μέλλον για ολόκληρο τον κλάδο.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος κ. Παναγιώτης Τοκούζης η μείωση έως και 85% σε σχέση με πέρυσι, προμηνύει καταστροφή με επιπτώσεις μη αναστρέψιμες για πολλούς από τους επιχειρηματίες του κλάδου, τους οποίους όπως είπε δεν διευκόλυναν καθόλου οι Τράπεζες χαρακτηρίζοντας «πομφόλυγα» την υποτιθέμενη βοήθεια μέσω του προγράμματος δανεισμού ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
«Εμείς για να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε ρευστότητα. Από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να πάρουμε δάνεια -και δεν αναφέρομαι στην πομφόλυγα του ΤΕΠΙΧ- πώς θα πληρώσουμε τις επιταγές μας, τις υποχρεώσεις μας, το προσωπικό μας; Επειτα από τεράστια πίεση που ασκήσαμε ως ΣΕΤΚΕ, έδωσαν μια παράταση σε όσους καταγράφουν μείωση τζίρου στο πρώτο εξάμηνο του 2020 πάνω από 75% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην καταγραφούν στον “ΤΕΙΡΕΣΙΑ” εφόσον σφραγιστούν οι επιταγές τους. Οσοι καταγράφουν μείωση πάνω από 85% η παράταση ισχύει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Δηλαδή η βοήθεια που προσφέρουν σε όσους έχουμε καταστραφεί, είναι να μην μπούμε στον “ΤΕΙΡΕΣΙΑ” μέχρι τον Οκτώβριο. Και μετά τον Οκτώβριο τι θα γίνει;
Θα βρέξει λεφτά; Ας έρθουν να μας πουν πώς θα επιβιώσουμε γιατί με μειωμένους τζίρους 85%, σφραγισμένες επιταγές, λειτουργικά έξοδα που τρέχουν και προσωπικό που πρέπει να πληρωθεί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα καταφέρουμε.
Οι ευνοούμενοι είναι και πάλι οι συστημικές Τράπεζες, όπως ήταν και στην μεγάλη οικονομική κρίση κι ας λέει ο υπουργός ότι παρείχαν βοήθεια. Καμία ουσιαστική βοήθεια δεν παρείχαν, ειδικά από τη στιγμή που εδώ και τρεις μήνες καθυστερούν την εκταμίευση των εγκεκριμένων δανείων του Ταμείου Εγγυοδοσίας, χρήματα τα οποία περιμένουμε για να μπορέσουμε να καλύψουμε υποχρεώσεις.
Αντ΄αυτού, έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να κυνηγάμε επιταγές να μην σφραγιστούν. Πλέον, δεν μιλάμε ούτε για επιβίωση, είμαστε μισό βήμα πριν από το γκρεμό και προσπαθούμε να σώσουμε τις περιουσίες μας, αυτή είναι η αλήθεια. Εχουμε τη θηλιά στο λαιμό μας και προσπαθούμε να αποφύγουμε τον ρόγχο. Ως Ομοσπονδία έχουμε καταθέσει μια σειρά προτάσεων στον υπουργό Τουρισμού με τον οποίον είμαστε σε επαφή. Μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε εξελίξεις για να ξέρουμε κι εμείς πού βαδίζουμε. Αν το μισό βήμα από το χείλος του γκρεμού, θα γίνει προς τα πίσω ή αν θα πέσουμε το κενό», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ.
«Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Τη στιγμή που ένας ολόκληρος κλάδος “παλεύει” να επιβιώσει, λανθασμένοι χειρισμοί τον οδηγούν στο “χείλος του γκρεμού”», καταλήγει ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης.

Ένα σχόλιο στο Αντιμέτωποι με ολοκληρωτική κατάρρευση οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων!

  1. Avatar Ο/Η Ευτυχία λέει:

    Να δώσουν χρήματα και στους εργαζόμενους

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ