Ειδήσεις

Τα 5 ραβασάκια της εφορίας που περιμένουν τους εκδρομείς του καλοκαιριού

Η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιρού πλησιάζει, καθώς έχει ήδη φύγει ο μισός Αύγουστος και οι περισσότεροι θα αρχίσουν σιγά – σιγά να επανέρχονται στις έδρες τους.

Η Τροχαία προβλέπει ότι η επιστροφή του Δεκαπενταύγουστου θα είναι ομαλή, όπως αναμένεται να είναι ομαλή και η επιστροφή όσων έχουν φύγει για καλοκαιρινές διακοπές.

Μόνο που η «προσγείωση» των εκδρομέων στην έδρα τους θα είναι… ανώμαλη, γιατί θα τους περιμένει η εφορία, που θα στείλει όχι ένα ή δύο, αλλά πέντε ραβασάκια προς άμεση είσπραξη.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου για την φοροεπιδρομή αυτή, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι η εξασφάλιση εσόδων, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Τα ραβασάκια που περιμένουν τους εκδρομείς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για:

– Φόρο εισοδήματος

– Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

– Τέλος επιτηδεύματος

– Φόρο πολυτελούς διαβίωσης

– ΕΝΦΙΑ

– Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

Τα χρονικά περιθώρια για την πληρωμή αυτών των φόρων δεν είναι μεγάλα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, όλα θα αρχίσουν από τα τέλη Αυγούστου. Συγκεκριμένα:

1. Ο φόρος εισοδήματος, πολυτελείας, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος θα έρθουν όλα μαζί με το εκκαθαριστικό των φορολογικών δηλώσεων. Έτσι όσοι δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση τον Ιούλιο, αλλά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου ή σκέφτονται να την υποβάλουν μέχρι τις 26 του μήνα, θα πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη στα τέλη Σεπτεμβρίου και την Τρίτη στα τέλη Νοεμβρίου. Τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου θα καταβάλουν τη δεύτερη και τρίτη δόση αντίστοιχα και όσοι υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις πριν τις 18 Ιουλίου. Για εκείνους που τις υπέβαλαν μετά τις 18 Ιουλίου θα έχει υπολογιστεί και η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, αν έχουν αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ. ε, πισίνες ή σκάφη αναψυχής πάνω από πέντε μέτρα.

2. Σχετικά με την έκτακτη εισφορά, όσοι έχουν εισοδήματα από 12.000 – 30.000 δεν θα δουν καμία αλλαγή και θα πληρώσουν όσα είχαν υπολογίσει, είτε μέσω της φορολογικής δήλωσης, είτε μέσω παρακράτησης του μισθού τους, κάθε μήνα. Αυτό όμως δεν ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, με δεδομένο ότι οι συντελεστές γι’ αυτά τα εισοδήματα αυξήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2015. Έτσι, αυτή η κατηγορία φορολογουμένων αναμένεται να νιώσει το πρώτο σοκ με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου ή Αυγούστου και το δεύτερο το 2016 με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων.

3. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί μέσα στον Οκτώβριο και θα εξοφληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

4. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

5. Τέλος όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις τους που υπολογίζονται τους επόμενους μήνες στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Πηγή: enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου