Ειδήσεις

Διεθνής Αμνηστία: Καλεί την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και να αυξήσει τις νόμιμες εισόδους

Για την επείγουσα ανάγκη η Κομισιόν να καλέσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αυξήσουν τις ασφαλείς και νόμιμες διόδους έτσι ώστε να μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στην ΕΕ όσοι και όσες χρήζουν προστασίας, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

«Πρωτό βήμα» για την απαραίτητη στήριξη της Ελλάδας χαρακτηρίζει η οργάνωση την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κατεύθυνση της αύξησης της στήριξης στην Ελλάδα εν μέσω δραματικής αύξησης των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

«Η κρίση που ξεδιπλώνεται στα ελληνικά νησιά καταδεικνύει πως οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να παράσχουν προστασία στους πρόσφυγες, καθώς οι αυξανόμενες αφίξεις στα νησιά σπρώχνουν ένα ήδη εξουθενωμένο σύστημα σε σημείο κατάρρευσης», είπε η Iverna McGowan, διευθύντριά του ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Δεν μπορούμε επίσης να ξεχνάμε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την ΕΕ. Για αυτό και απαιτείται η επείγουσα απόκριση της Ε.Ε.. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Επιτροπή, αν χρησιμοποιηθούν σωστά για εκείνους/-ες που τα έχουν ανάγκη, μπορούν να στηρίξουν την χώρα και τους ευάλωτους ανθρώπους εκεί. Σε κάθε περίπτωση, μία ευρύτερη αναθεώρηση των πολιτικών ασύλου της Ε.Ε. είναι αναγκαία».

Μπορεί η Ε.Ε. να προχώρησε στην έγκριση 474 εκατ. ευρώ, αλλά με 124.000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης μέσα στη χρονιά ήδη, κυρίως στη Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο, η οικονομική βοήθεια δεν αποτελεί συνολική λύση, τονίζει με την Διεθνή Αμνηστία.

Καλεί άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εξασφαλίσουν ότι θα παράσχουν την απαραίτητη επιχειρησιακή βοήθεια στην Ελλάδα, και σε άλλα κράτη της πρώτης γραμμής, για την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και την υποδοχή των προσφύγων και των αιτούντων/αιτουσών άσυλο.

«Αν και τα μέτρα βοήθειας στην Ελλάδα, αν εφαρμοστούν σωστά, μπορεί βραχυπρόθεσμα να μειώσουν την πίεση στα νησιά, αυτό που επείγει είναι μια αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών πολιτικών ασύλου. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται, επίσης, περισσότερες θέσεις για μετεγκατάσταση, και μέριμνα για μεγαλύτερη ελευθερία μετακίνησης για τους πρόσφυγες», σημειώνεται σχετικά.

Σύμφωνα με το UNHCR , μέχρι τις 31 Ιουλίου οι αφίξεις είχαν αυξηθεί κατά περισσότερο από 750%, με τη Λέσβο να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό. Μεταξύ 1της Ιανουαρίου και10της Αυγούστου 2015, 70374 πρόσφυγες και μετανάστες/στριες έφτασαν στη Λέσβο, η πλειοψηφία των οποίων έρχονται από την Συρία, το Αφγανιστάν, και το Ιράκ.

efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου