Με κομμένη την ανάσα βρίσκονται όλοι όσοι έχουν σχέση με τον τουρισμό στη Ρόδο ενόψει της επίσημης έναρξης της σεζόν, την 1η Ιουλίου 2020 η οποία φέτος θα είναι πολύ δύσκολη.
«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στην Ρόδο. Θα είναι μια πολύ περιορισμένη σεζόν, με μείωση εργασίας όπου κανένας δεν θα βγει κερδισμένος. Ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε οι εργαζόμενοι. Στην Ρόδο το 90% τουλάχιστον, είναι ΜμΕ και μικρές επιχειρήσεις. Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, είναι σε μικρό ποσοστό. Η βιωσιμότητά τους θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δυστυχώς, ενόψει της 1ης Ιουλίου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις. Κι εμείς ως τουριστικά γραφεία, το βλέπουμε αυτό.
Το ζητούμενο πλέον είναι η προετοιμασία όλων –ανεξαιρέτως- για το 2021 που θα πρέπει να μας βρει εδώ και έτοιμα. Η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά (γενικώς) χρειάζεται στήριξη από το τραπεζικό σύστημα ειδάλλως θα υπάρξουν ασφυκτικές καταστάσεις», δήλωσε στην «δ» ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ο κορωνοϊός χτύπησε αλύπητα τον Τουρισμό σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη που προσπαθεί να συνέλθει από τον εγκλεισμό –η κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα δικά της δεδομένα. Η κρίση αυτή που έχει άμεσο αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις τουριστικές εκθέσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Μιχαλάκης: «Δύσκολα θα ανοίξουν οι εκθέσεις φέτος. Από το 2021 ενδεχομένως να αλλάξει η μορφή τους και γενικότερα η προώθηση του κάθε τουριστικού προορισμού, να γίνει μόνον διαδικτυακά ή μέσω των ΜΜΕ μέχρι να επανέλθει η αγορά του Τουρισμού. Ο προβληματισμός στρέφεται τώρα στην προετοιμασία της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού από το 2021, της δυναμικής προβολής και διαφήμισης που της αναλογεί από την ‘πίτα’ των άλλων προορισμών».
ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΟ 2021
«Την 1η Ιουλίου, ούτε το 20% των ξενοδοχείων θα ανοίξει. Μετά τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσουν μερικά ξενοδοχεία –ανάλογα με την κίνηση, τις κρατήσεις κ.λπ. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πελάτες μας, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα μ’ εμάς στις χώρες τους. Έμειναν κι εκείνοι σε εγκλεισμό, κάποιοι έχασαν τις δουλειές τους, είχαν λίγα έσοδα, τα σχολεία θα ανοίξουν πιο γρήγορα… όλα αυτά μαζί, άλλαξαν την καθημερινότητα, την ροή της ζωής και φυσικά, είναι δύσκολο τώρα, οι ευρωπαίοι να σκεφτούν τις διακοπές τους, όπως άλλες χρονιές.
Ωστόσο, είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι θα επανακάμψουμε και θα βρούμε τους ρυθμούς μας, αλλά μέχρι τότε θα χάσουμε ένα τεράστιο κομμάτι της φετινής σεζόν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όλοι μας, ότι η αγορά της Ρόδου, φέτος, δεν θα έχει τα επιδιωκόμενα έσοδα. Πολλοί δεν θα έχουν καθόλου κέρδη και ίσως να δουλέψουν με ζημιές. Γι αυτό ζητάμε την βοήθεια της κυβέρνησης έως το τέλος του 2020.
Από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί μια πολύ πιο δυναμική προώθηση του τουριστικού προϊόντος και της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού από το 2021 και να αναλάβει σημαντικό ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνον από το κεντρικό κράτος.
Η Ρόδος είναι ένας προορισμός 2,5 – 3 εκ. τουριστών. Το νησί, δυστυχώς, ΔΕΝ μπορεί να αλλάξει το μοντέλο του. Βασίζεται στο μοντέλο του ‘μαζικού τουρισμού’ εδώ και πάνω από 30 χρόνια -και δεν πρέπει να νιώθουμε ντροπή γι αυτό. Με τις υπάρχουσες υποδομές το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μετά την κρίση του κορωνοϊού είναι να γίνουμε ο 1ος προορισμός μαζικού τουρισμού στην Μεσόγειο. Ειδάλλως πώς αλλιώς θα συντηρήσει όλο αυτό το οικοδόμημα, με πάνω 150.000 κλίνες και τόσες επιχειρήσεις; Παραμένουμε απομακρυσμένοι από την Ηπειρωτική Ελλάδα κι έχουμε μειονεκτήματα. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε το μοντέλο αυτό και να το προωθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Οι τουρίστες μας, γενικά είναι ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Σε αυτό που υστερούμε είναι οι υποδομές. Είχαν σχεδιαστεί σε άλλες εποχές και σήμερα, οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Εκτιμώ πως σε αυτό πρέπει να δοθεί και το ιδιαίτερο βάρος από τώρα και στο εξής» δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης.

Ένα σχόλιο στο Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τις τουριστικές επιχειρήσεις

  1. Avatar Ο/Η Μονογυιός Γιωργος λέει:

    Φωνή βοωντος εν τη ερημω.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ