Οι διοικητές του ESM ομόφωνα ενέκριναν το συμπληρωμένο MoU για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση αύριο από το Δ.Σ. του Ταμείου της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Οπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, το Ταμείο ενέκρινε το συμπληρωματικό MoU της Ελλάδας, που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά και τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών που συμφωνήθηκε. Το συγκεκριμένο κείμενο αντικαθιστά το MoU που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της συμφωνίας τρίτης διάσωσης.

Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση την Παρασκευή της εκταμίευσης δόσης από το Δ.Σ. του Ταμείου.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο ESM είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχοντας διαθέσει (και μέσω EFSF) πάνω από 160 δισ. ευρώ. Θα διακρατεί στο τέλος του προγράμματος τα 2/3 του ελληνικού χρέους, τόνισε.

Πέρυσι ο ελληνικός προϋπολογισμός εξοικονόμησε 8,1 δισ. ευρώ από τον φθηνό δανεισμό του Ταμείου (έναντι αυτού που θα πλήρωνε αν δανειζόταν από τις αγορές), πρόσθεσε.

Όπως είπε, τα επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα προσθέσουν στο όφελος για την οικονομία του χρέους. Σημείωσε βέβαια ότι δεν θα γίνει ονομαστικό κούρεμα και δεν θα υπάρξει κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Τόνισε ότι τα 7,5 δισ. ευρώ μπορούν να εκταμιευθούν νωρίς την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «η Ελλάδα φαίνεται ότι έκανε όλη τη δουλειά σε ό,τι αφορά στα prior actions, εκτός από τέσσερα πολύ μικρά θέματα τα οποία θα χειριστούμε αργότερα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τέσσερα αυτά σημεία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν έχει τη λίστα μαζί του αλλά αυτά δεν θα εμποδίσουν την εκταμίευση. Σε ό,τι αφορά στη νομική προστασία των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, αρνήθηκε να σχολιάσει καθώς υπάρχει μια νομική διαδικασία σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Παρέπεμψε έτσι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ