Συνεντεύξεις

Xρ. Mπάρδος: «Το γύρισμα της σελίδας με το παλιό κατεστημένο, σε νέα, γίνεται πάντα με θόρυβο»

«Το γύρισμα της σελίδας με το παλιό κατεστημένο, σε νέα, γίνεται πάντα με θόρυβο»! Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του, στην «δ», ο κ. Χρήστος Μπάρδος, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης. Επίσης αναφέρεται στις αρμοδιότητές του και στο ‘τοξικό’ πολιτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε και συντηρείται από συγκεκριμένα ‘κέντρα’ κατά της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου.
• Κύριε Μπάρδο, η περιφερειακή αρχή, ο ίδιος ο περιφερειάρχης, οι συνεργάτες του και τα στελέχη της οικονομικής επιτροπής, είστε στο στόχαστρο μιας ατελείωτης χυδαιολογίας, ενορχηστρωμένων επιθέσεων και λάσπης από συγκεκριμένα ‘κέντρα’. Ένα παράδειγμα ήταν ο διαγωνισμός για τα LED π.χ. που σας είχαμε ακούσει να εκφράζετε αγανάκτηση μαζί με άλλα πρώην στελέχη. Πώς νιώθετε σήμερα για όλα αυτά;
Δεν είναι μια σύγκρουση με πρόσωπα, είναι μια σύγκρουση με την νοοτροπία του “παλιού κατεστημένου”, που αντιπροσωπεύεται από συγκεκριμένους οπαδούς.
Για την περιφερειακή αυτή αρχή, “κατεστημένο”, είναι το σύστημα συμφερόντων, το οποίο αντιδρά σε κάθε ανανέωση η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την κυριαρχία των επίδοξων “σωτήρων”.
Το “κατεστημένο” αυτό κάνει αισθητή την παρουσία του με τη μορφή ανθρώπων, διαφορετικών σε κάθε περίπτωση, αλλά όμοιων ως προς τον σχεδιασμό. Αυτοί λοιπόν, στο όνομα του λαού (ειλικρινά, πόσο έχει σπιλωθεί η ουσία αυτής της λέξης), πλάθουν φανταστικές καταστάσεις, επιδιώκουν τη σκανδαλοθηρία, λοιδορούν συνειδήσεις, χωρίς να ενδιαφέρονται για τον ανθρώπινο παράγοντα και προσπερνούν, εσκεμμένα, τις ήττες τους. Η συκοφαντία, και η διαστρέβλωση της αλήθειας, είναι μόνιμα “βέλη” στη φαρέτρα τους και δε χάνουν ευκαιρία να ρίχνουν κάποιο από αυτά, στοχοποιώντας ανθρώπους και καταστάσεις. Αυτόν τον τρόπο έμαθαν και με αυτόν πορεύονται. Ο στόχος τους, και η ερμηνεία για αυτήν τη συμπεριφορά τους, είναι πολύ συγκεκριμένος: η κατάκτηση της εξουσίας. Όχι, βεβαίως, με βάση την ικανότητά τους, αλλά με τη δόλια φθορά του αντιπάλου.
Σε αυτό το τοξικό περιβάλλον, εμείς χρησιμοποιούμε το μόνο όπλο που έχουμε, την αλήθεια. Η καινοτομία με την οποία λειτουργεί η περιφερειακή αυτή αρχή και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, είναι άγνωστη λέξη σε αυτά τα κέντρα και σαφώς, ακατανόητη. Συνεχίζουμε, με την δύναμη που μας δίνει η εμπιστοσύνη των νησιωτών. Είναι γεγονός ότι η σελίδα αλλάζει πάντα με θόρυβο.
• Μιλήστε μας για τα έργα που υλοποιεί η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Είστε ικανοποιημένος; Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας;
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ενεργειακή Α.Ε. αποτελεί το βασικό εργαλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με κύριο αντικείμενό της, την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων (Interreg MED, Interreg Europe, Ελλάδα Κύπρος κ.α.) και την παροχή τεχνικής στήριξης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα. Το Περιφερειακό Γραφείο μας λόγω της δυναμικής του, της εμπειρίας του στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων καθώς και του έμπειρου εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού του, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης.
Η συμβολή της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε. στο επιχειρηματικό περιβάλλον του Νοτίου Αιγαίου χαρακτηρίζεται απαραίτητη, αν και οι δράσεις της δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στο βαθμό της χρησιμότητάς της. Η επιτυχημένη πορεία της την καθιστούν αξιόλογο εταίρο σε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η εγκυρότητα των παραδοτέων της, έχει αναγνωριστεί πλήρως από τους κύκλους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με έμμεσο αποτέλεσμα την προβολή της περιφέρειας μας στην Ευρώπη.
Τα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο είναι:
“ΑΝΔΙΚΑΤ-Καταδυτικές διαδρομές σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου- Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού” – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG V-AΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020, με Επικεφαλής εταίρο την ΠΝΑΙ και εταίρο την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.
«ΝΑΥΣ: Αξιοποίηση Ναυτιλιακών Πληροφοριών στη Διαλειτουργικότητα Εφοδιαστικών Αλυσίδων Προμηθευτικής και Εξυπηρέτησης της Κρουαζιέρας» – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG V-AΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020, με εταίρο την ΠΝΑΙ. Αντικείμενο του Έργου αποτελεί:
Η αξιοποίηση των ναυτιλιακών πληροφοριών προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια υποδοχής για τον σχεδιασμό της αξιοποίησης των τοπικών αγορών προϊόντων για την τροφοδοσία των εφοδιαστικών αλυσίδων προμηθευτικής και εξυπηρέτησης της Κρουαζιέρας.
Η ανάλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων προμηθευτικής των Εταιρειών Κρουαζιέρας και η διερεύνηση των δυνατοτήτων σύνδεσης τους με τις αγορές προϊόντων του λιμένα προσέγγισης για το δίκτυο λιμένων του Έργου.
Η ανάλυση των προτιμήσεων των επιβατών κρουαζιέρας και η σύνδεσή τους με τις τοπικές αγορές προϊόντων στους λιμένες προσέγγισης, μέσω στοχευμένης παρουσίασης των τοπικών προϊόντων σε επίπεδο λιμενικού φορέα διαχείρισης της Κρουαζιέρας, σε συνάρτηση με τους τοπικούς φορείς της αγοράς.
Η δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών και αγορών (e-marketplace) που θα λειτουργεί παράλληλα και σε συνεργασία με την πλατφόρμα G2G για την υποστήριξη των στόχων του Έργου.
EUREGA: -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG EUROPE, με εταίρο την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ο κύριος στόχος της πρότασης EUREGA είναι να συμπεριληφθούν και να αναγνωριστούν στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές στρατηγικές και πολιτικές για την πολιτιστική κληρονομιά το φαγητό, οι διατροφικές συνήθειες και η γαστρονομία.
RECREATE: -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG EUROPE, με εταίρο την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Το RECREATE θα βελτιώσει την ικανότητα και την δυνατότητα των περιφερειακών ΜμΕ να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ταχύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών.
«LABELSCAPE: Ενσωμάτωση των σημάτων αειφορίας στις μεσογειακές τουριστικές πολιτικές» -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG MED, με εταίρο την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Ο γενικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μηχανισμών για την ενσωμάτωση ετικετών αειφορίας στην ευρύτερη τουριστική πολιτική και να παρέχει υποστήριξη για πρωτοβουλίες με βάση τον προορισμό στη διαδικασία πιστοποίησης. Το έργο αξιοποιεί τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες πιστοποίησης. Αντιμετωπίζει επίσης τις τελευταίες προκλήσεις πιστοποιημένων προορισμών και επιχειρήσεων: αναγνωρισιμότητα, συμπληρωματικότητα με περιεχόμενο που δημιουργείται από τον χρήστη και ψηφιακό μετασχηματισμό
«WINTER MED: Χειμερινό Δίκτυο Νησιών για Τουρισμό Εμπειρίας όλο τον χρόνο στη Μεσόγειο» -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG MED, με εταίρο την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Το WINTER MED προωθεί τη μετάβαση από την τρέχουσα υπερεκμετάλλευση νησιωτικών τουριστικών προορισμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε μια εναλλακτική, βιώσιμη, χρήση όλων αυτών των περιοχών όλο τον χρόνο, παρέχοντας μια διακρατική στρατηγική και τα εργαλεία για αλλαγή και αναβάθμιση ενός από τους βασικούς τομείς της περιοχής της Μεσογείου.
«DESTIMED PLUS: Οικοτουρισμός στους προορισμούς της Μεσογείου: Από την παρακολούθηση και τον προγραμματισμό έως την προώθηση και την υποστήριξη πολιτικής» -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑINTERREG MED, με εταίρο την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των τοπικών κοινοτήτων και των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και στη δημιουργία και δοκιμή μεθοδολογίας μέτρησης οικολογικού αποτυπώματος των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του έργου. Απώτερος σκοπός του έργου είναι η συνεργασία για τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού δυναμικού της περιοχής, προωθώντας παράλληλα ένα νέο μοντέλο οικοτουρισμού στην αγορά.
Διαπιστώνουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού έλαβε πολλές πρωτοβουλίες και έδωσε προτεραιότητες στην προμήθεια εξοπλισμού, ενώ προσπαθεί να βοηθήσει και με τους εμβολιασμούς. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Είναι αλήθεια ότι από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτάξαμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και ανακατευθύναμε τους πόρους μας στην ενδυνάμωση του υγειονομικού συστήματος. Είκοσι ένα εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για την Υγεία, από ευρωπαϊκούς και ίδιους πόρους της Περιφέρειας, που επέδειξε πρωτοφανή αντανακλαστικά σε πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μηχανήματα για μοριακούς ελέγχους σε όλα τα νοσοκομεία των νησιών, κλωβούς για ασφαλείς αεροδιακομιδές ως δωρεά στο ζωτικής λειτουργίας για να νησιά ΕΚΑΒ, θαλάμους απομόνωσης ασθενών σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, κρίσιμο εξοπλισμό, όπως σύγχρονους αναπνευστήρες και υγειονομικό υλικό σε νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, δωρεάν σύστημα τηλε-συμβουλευτικής ιατρικής ήταν τα όπλα με τα οποία μπήκε κατά την πρώτη φάση αυτής της μάχης. Αλλά και μόλις περάσαμε στη δεύτερη φάση, πάλι με γρήγορα αντανακλαστικά προχώρησε στην προμήθεια σημαντικού αριθμού rapid tests για δωρεάν και με εύκολη πρόσβαση στους διαγνωστικούς ελέγχους από τους νησιώτες. Σε κάθε νέα φάση αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας, προσαρμόζαμε τα όπλα μας απέναντι στον εχθρό με την ίδια πάντοτε μαχητικότητα. Σήμερα, και στην εκστρατεία για την Ελευθερία, η Περιφέρεια συνέβαλε με τις προτάσεις και τις δυνάμεις της στο να απλωθεί το κύμα του εμβολιασμού και στις θάλασσές μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την έναρξη της πανδημίας δεσμεύτηκε να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του. Σήμερα, 14 μήνες μετά, μπορούμε να πούμε ότι τήρησε τη δέσμευσή της, εξαντλώντας κάθε διοικητικό και οικονομικό όριο και δυνατότητα παρέμβασης.
• Πρόσφατα αναλάβατε και το τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης. Ποιες δράσεις έχετε προγραμματίσει;
Ανέλαβα το τμήμα της Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της ψυχολογίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Προγραμματίστηκαν ήδη δύο δράσεις.
Η πρώτη είναι ένας διαγωνισμός ζωγραφικής που απευθύνεται στα παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, όλων των σχολείων του νησιού μας, με θέμα την εκπαίδευση κατά την διάρκεια του αγώνα των Ελλήνων το 1821. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενδυνάμωση της εθνικής συνείδησης των μικρών μαθητών. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια επιτροπή του Δήμου Ρόδου και με την αιγίδα της τμήματος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Οι πέντε πρώτοι νικητές θα λάβουν ένα τάμπλετ, ενώ όλα τα έργα των παιδιών θα κοσμήσουν τα γραφεία της Περιφέρειας και του Δήμου.
Η δεύτερη δράση, είναι ένα σεμινάριο ψυχολογίας από ειδικευμένους ψυχολόγους, που απευθύνεται στα παιδιά των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου, που φοιτούν στην Γ΄ Λυκείου, ώστε να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Το σεμινάριο θα το στηρίξουν η Αναστασία Βασιλάκη, ψυχολόγος του νησιού μας και η Ειρήνη Καρακασίδου, καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Ελπίζουμε όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα το νέο σχολικό έτος, ώστε να προγραμματιστούν και άλλες δράσεις, οι οποίες θα έχουν σκοπό την παροχή ίσων ευκαιριών για όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Να σας ρωτήσω πώς αισθάνεστε που επιστρέψατε στις φροντιστηριακές αίθουσες. Εκτιμάτε ότι θα είναι ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα για τα παιδιά;
Οι φροντιστηριακές μονάδες της Δωδεκανήσου, έχουν εξοπλιστεί με τα πλέον σύγχρονα μέσα τηλεκπαίδευσης, με σκοπό την δημιουργία περιβάλλοντος τάξης, μέσω των υπολογιστών. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν εντυπωσιακή, αφού έχουν εξοικειωθεί από μικρή ηλικία με τα μέσα αυτά. Η ύλη των μαθημάτων έχει καλυφθεί πλήρως και τα διαγωνίσματα έγιναν βάση του συγκεκριμένου προγράμματος κάθε φροντιστηρίου. Η προσαρμοστικότητα των παιδιών στην δύσκολη αυτή πραγματικότητα είναι εντυπωσιακή.
Από την προηγούμενη Δευτέρα, οι φροντιστηριακές αίθουσες, υποδέχθηκαν τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, για την τελική επανάληψη. Η επαναφορά αποτελεί μια ψυχολογική ανάταση των μικρών μαχητών, καθώς η δια ζώσης εκπαίδευση και η συναναστροφή με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους είναι από μόνη της, μέθοδος καταπολέμησης του άγχους των πανελληνίων.
Είμαι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων, γιατί αυτή η γενιά των πρωταθλητών, μας δίδαξε επιμονή και προσήλωση στο στόχο.
Είμαι αισιόδοξος και για την πορεία της ζωής τους. Όταν σε τέτοια ευαίσθητη ηλικία, έχουν καταφέρει να βγουν νικητές, κόντρα σε όλες τις καταστάσεις, τότε δεν έχουν να φοβούνται τίποτα για το μέλλον τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου