Ειδήσεις

Αναζητούνται εναγωνίως λύσεις για την υδροδότηση του νησιού

Τη δέσμευση του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, για την εξεύρεση 2,5 εκ ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή αγωγού 6 χιλιομέτρων, που θα υδροδοτήσει την περιοχή της Νότιας Ρόδου, απέσπασαν δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Δημαρχιακό Μέγαρο με θέμα την υδροδότηση του νησιού. Ο κ. Σαντορινιός ανέφερε ότι ήδη έχει κάνει τις πρώτες επαφές με τον υπουργό Υποδομών για την χρηματοδότηση του έργου, είτε από το ΕΠΠΕΡΑΑ, είτε από πόρους του εν λόγω υπουργείου.
Αναλυτικότερα, μετά την σύσκεψη ο κ. Σαντορινιός δήλωσε τα εξής: «Εγινε μια πολύ σημαντική σύσκεψη για το θέμα του Φράγματος Γαδουρά. Εδώ πρέπει να συντονίσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι βρεθήκαμε και ο κ. περιφερειάρχης και ο κ. δήμαρχος κι εγώ προσωπικά προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις και για την β’ φάση αλλά και για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που χρειάζονται για να ξεκινήσει η λειτουργία του Φράγματος. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι θα πάει αρκετά καλά. Η προσπάθειά μου, είναι η εξεύρεση πόρων εντός της εβδομάδας».
Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος περιέγραψε όλα τα δεδομένα γύρω από το Φράγμα Γαδουρά και την λειτουργία του, ενώ όπως είπε, βρέθηκε τρόπος να εκπίπτει ο ΦΠΑ από το τίμημα της συνεργασίας με τη ΔΕΥΑΡ που ανέρχεται σε 400.000 ευρώ το χρόνο. Αμέσως μετά την σύσκεψη τόνισε: «Η όλη διαδικασία από πλευράς της Περιφέρειας σε ό,τι αφορά την υδροδότηση της Ρόδου με ανάδοχο εγκατεστημένο πια, θα το ξαναπώ, σήμερα δεν θα κάναμε καμία συζήτηση εάν δεν είχε προσβληθεί δικαστικά  με έναν….. ‘ύποπτο’ τρόπο όλη αυτή η προσπάθεια της Περιφέρειας. Μία προσπάθεια που από το 2015 να έχει ολοκληρωθεί το έργο, έγινε με απόλυτη επιτυχία και αυτή την στιγμή που μιλάμε, χάσαμε πέντε μήνες λόγω δικαστικών προσφυγών. Εγώ νομίζω ότι απέχουμε μόνο 2-3 εβδομάδες από το να έχουμε το “ΟΚ” του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον προσυμβατικό έλεγχο. Εφόσον υπάρχει εγκατεστημένος εργολάβος, το νησί της Ρόδου μπορεί να δώσει αυτή την ‘ανάσα’ που χρειάζεται με την παροχή νερού. Χαίρομαι ότι γι ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε διά στόματος δημάρχου παρουσία όλων των μελών του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ ότι συζήτηση για αύξηση στην τιμή του νερού δεν υπάρχει. Το λέω για όλες αυτές τις αυθαίρετες φήμες που κυκλοφορούν στο νησί και ουσιαστικά το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν έναν πολύ μεγάλο αγώνα που γίνεται για την υδροδότηση».
Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση ως προς την υδροδότηση του νησιού, αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες και τα έργα που θα πρέπει να γίνουν από τη ΔΕΥΑΡ για να μην πει το νερό – νεράκι η Ρόδος και είπε:«Ολοκληρώθηκε μια πολύ σημαντική συνάντηση εργασίας που είχε να κάνει με την υδροδότηση του νησιού και κυριως του βορείου τριγώνου και των τουριστικών περιοχών από το Φράγμα. Ευχαριστώ και τον κ. Σαντορινιό και τον κ. περιφερειάρχη που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου. Είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουμε λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την υδροδότηση της πόλης της Ρόδου, των τουριστικών περιοχών αλλά και των χωριών μας. Εχει γίνει ένας διαγωνισμός από την ΠΝΑ για να διαχειριστεί ιδιώτης για πέντε χρόνια το Φράγμα. Η διακήρυξη και τα αποτελέσματα βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένουμε έγκριση της διακήρυξης προκειμένου να εγκατασταθεί ο εργολάβος. Όμως για να μην διακινδυνεύσουμε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και με δεδομένο ότι έχουμε πολλή τουριστική κίνηση συντονίσαμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ξεκινώ από τις δηλώσεις πως αυτό το θέμα δεν προσφέρεται ούτε για παρερμηνείες, ούτε για παρεξηγήσεις ούτε για αντιπαραθέσεις. Αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις. Σήμερα, με ενωμένες τις δυνάμεις του τόπου θα έλεγα ότι ήδη βάλαμε σε πράξη όλα όσα χρειάζονται για να βρεθεί λύση. Μέχρις ότου εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η διακήρυξη, πρέπει να βρούμε τρόπο για να γίνει καθαρισμός του αγωγού. Επίσης, η ΔΕΥΑΡ πρέπει να βρει μία πρόσθετη δαπάνη για γεωτρήσεις που ήταν ανενεργές. Το 2016, το Φράγμα λειτούργησε κανονικά και είχαμε υποχρέωση να αφήσουμε ανενεργές κάποιες γεωτρήσεις. Τώρα, θα τις επαναφέρουμε. Επιπρόσθετα, επειδή δεν έχει ξεκινήσει η β’ φάση του έργου, η ΔΕΥΑΡ ήδη έχει εκπονήσει μελέτες» όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα επιβαρυνθεί ο Ροδίτης με αύξηση της τιμής του νερού».
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδιάκος ζήτησε «να σταματήσει η παραφιλολογία και όποιοι έχουν να δηλώσουν κάτι, να έρθουν να επισκεφθούν τον δήμαρχο, να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό και μετά να κάνουν οποιαδήποτε κριτική. Ανύπαρκτοι, άγνωστοι και δεν ξέρω ποιοι είναι πίσω από αυτά –δεν τους έχω δει ποτέ σε καμιά δράση του Δήμου Ρόδου, να έρθουν με την ταμπέλα τους και να δηλώσουν παρόντες. Πρώτα να ενημερώνονται από τους αρμόδιους και μετά να κάνουν την κριτική τους είτε για τις Πεταλούδες, είτε για την Καθαριότητα είτε για το Νερό…»
Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη παρόντες ήταν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Φ. Ζαννετίδης και Ι. Φλεβάρης, ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Ε. Μανδρακός και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΡ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου