Τοπικές Ειδήσεις

Ο ροδιακός τουρισμός σε τροχιά ολικής επαναφοράς – 88 τσάρτερς το Σαββατοκύριακο

Δυναμικά συνεχίζεται η τουριστική σεζόν στη Ρόδο. Το Σάββατο 13 Απριλίου η Ρόδος δέχθηκε 47 πτήσεις (τσάρτερ και διεθνείς) με περίπου 7.000 επιβάτες. Την Κυριακή 14 Απριλίου προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» 41 πτήσεις με περίπου 5.500 επιβάτες συνολικά. Πλέον η τουριστική κίνηση έχει φτάσει σε κανονικούς ρυθμούς και οι ροές αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα.
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι την Κυριακή ακυρώθηκε μία προγραμματισμένη πτήση από το Ισραήλ. Και εκεί ακριβώς έγκειται πλέον η μεγάλη ανησυχία των τουριστικών φορέων του νησιού.
Όπως έχει γίνει γνωστό, σε πολλαπλές ακυρώσεις πτήσεων ή τροποποιήσεις προχωρούν πολλές αεροπορικές εταιρείες στα αεροδρόμια ευρωπαϊκών χωρών και στην Ελλάδα μετά την ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη εικόνα, θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι ακυρώσεις θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.
Κι ενώ υπήρχε αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς του Ισραήλ, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν έντονο προβληματισμό.
Σύμφωνα με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, μέχρι το τέλος Απριλίου η Ρόδος θα δεχόταν δύο πτήσεις ημερησίως από το Ισραήλ (λόγω του εβραϊκού Πάσχα), ενώ το Μάιο η συχνότητα των πτήσεων θα μειωνόταν στις δύο την εβδομάδα. Από τον Ιούνιο προβλεπόταν να εφαρμοστεί το περσινό πτητικό πρόγραμμα. Συνεπώς δεν θα υπήρχε μείωση στις τουριστικές ροές από το Ισραήλ. Κατά πόσο βέβαια θα ισχύσει ο συγκεκριμένος προγραμματισμός, είναι για την ώρα αβέβαιο.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Ρόδο και η μείωση (και πολύ περισσότερο η απώλεια) των επισκεπτών θα έχει αρνητικές συνέπειες για την αγορά. Το τοπίο παραμένει θολό, καθώς κανείς δεν μπορεί να κρίνει πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα.
Με το δεξί η έναρξη
της σεζόν
Το ξεκίνημα της σεζόν ήταν εντυπωσιακά θετικό με 22.870 διακινηθέντες αλλοδαπούς επιβάτες στο αεροδρόμιο της Ρόδου έναντι 15.554 τον Μάρτιο του 2023 (αύξηση 47,0%). Γενικότερα το αεροδρόμιο της Ρόδου κατέγραψε τον Μάρτιο υψηλότερες επιδόσεις από όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Fraport, διακινήθηκαν συνολικά μέσω του «Διαγόρας» 84.981 επιβάτες έναντι 71.336 το 2023 με το ποσοστό αύξησης να ανέρχεται στο 19%. Ακολουθούν η Καβάλα με αύξηση της τάξης του 18,3% και η Σαντορίνη με 18,0%
Θετικά είναι τα μηνύματα και από όλες τις άλλες τουριστικές αγορές για τη Ρόδο. Η αγγλική αγορά δείχνει σημαντικά δείγματα ανόδου, ενώ η γερμανική αγορά παρά τις αρχικές επιφυλάξεις αναμένεται να μη χάσει τη δυναμική της. Οι αφίξεις από την πολωνική και τη γαλλική αγορά πρόκειται να σημειώσουν άνοδο, ενώ και από τις σκανδιναβικές χώρες αναμένονται θετικά αποτελέσματα. Πλέον ο ροδιακός τουρισμός βρίσκεται σε τροχιά ολικής επαναφοράς, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει και ένας μικρός αριθμός θα ανοίξει σταδιακά μέχρι την Πρωτομαγιά. Οι περισσότερες εποχικές επιχειρήσεις είναι ήδη ανοιχτές και η Ρόδος «εκπέμπει» μία εικόνα τουριστικής κανονικότητας.

Όλοι ευελπιστούν η ομαλή ροή των πραγμάτων να μη διαταραχθεί από τις εξελίξεις και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Αυτό που απεύχονται συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες του τουρισμού, είναι ένα «ντόμινο εξελίξεων» που θα προκαλέσει ευρύτερη ανησυχία, θέτοντας τον τουρισμό στον …πάγο, όπως συνέβη ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου