ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσπάθεια συνέργειας προς όφελος της τοπικής οικονομίας από τον κ. Ιακ. Βασ. Κόζα

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Γράφει

ο Νεκτά­ριος Καλο­γή­ρου

Ποιο θα είναι το αύριο για τις επι­χει­ρή­σεις χον­δρι­κής και λια­νι­κής εμπο­ρίας τρο­φί­μων στη Ρόδο; Το ερώτημα αυτό ετέθη από τη «δημο­κρα­τική» σ’ έναν από τους πλέον ανα­γνω­ρι­σμέ­νους (και ισχυ­ρούς) εμπό­ρους του νησιού, στον κ. Ιάκωβο Κόζα του Βασι­λείου. Στην απά­ντησή του ο έμπορος μίλησε για και­νούρ­γιες πρα­κτι­κές που σχε­διά­ζουν οι χον­δρέ­μπο­ροι των Αθηνών, η υλο­ποί­ηση των οποίων ήδη έχει ξεκι­νή­σει και σιγά – σιγά ανα­τρέ­πει το σκηνικό της τοπικής αγοράς. Εκείνο που φάνηκε ξεκά­θαρα στα λόγια του εμπόρου είναι πως το μέλλον εξα­κο­λου­θεί να βρί­σκε­ται στα χέρια των ντόπιων επι­τη­δευ­μα­τιών, αρκεί όλοι μας να απο­φα­σί­σουμε να δου­λέ­ψουμε μαζί.

«Είναι αδύνατο να επι­βιώ­σουμε με το σκληρό αντα­γω­νι­σμό που έχει επι­βλη­θεί στην αγορά από όλους εκεί­νους που ήρθαν, θεω­ρώ­ντας ότι η Ρόδος είναι η παχιά αγελάδα που έχει ανε­ξά­ντλητο το γάλα». Στα λόγια του ο κ. Ιάκωβου Κόζα του Βασι­λείου δεν υπήρχε ίχνος μεμ­ψι­μοι­ρίας. Ως δεύ­τε­ρης γενιάς έμπορος μίλησε με τη βεβαιό­τητα που έχουν οι επι­χει­ρη­μα­τίες της Ρόδου, οι οποίοι γνω­ρί­ζουν και ευκο­λίες και δυσκο­λίες.

«Η πίτα της αγοράς είναι συγκε­κρι­μένη. Μπορεί ανάλογα με την του­ρι­στική σεζόν να μεγα­λώ­νει ή να μικραί­νει λίγο, όμως σε γενικές γραμμές τα μεγέθη είναι ίδια. Οσο αυξάνει ο αντα­γω­νι­σμός, μικραί­νει το μερίδιο για όλους». Πρα­κτικά αυτό σημαί­νει ότι οι υγιείς, εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις θα περά­σουν σε φάση σοβαρών οικο­νο­μι­κών δυσκο­λιών και ακο­λού­θως θα πρέπει να επα­να­προσ­διο­ρί­σουν όλα τους τα μεγέθη: Θέση στην αγορά, αγορές εμπο­ρευ­μά­των, πωλή­σεις, προ­σω­πικό, επε­κτά­σεις.

Καλού­νται οι τοπικές

δυνά­μεις σε συνερ­γα­σία

«Αν τελικά θέλουμε να επι­βιώ­σουμε, θα πρέπει οπωσ­δή­ποτε να προ­χω­ρή­σουμε σε συνέρ­γειες» υπο­στή­ριξε ο κ. Κόζας και εξήγησε το σκε­πτικό του: «Είμαστε για παρά­δειγμα πέντε έμποροι στη Ρόδο που φέρ­νουμε ο κάθε ένας από ένα κοντέι­νερ μανι­τά­ρια. Ο κάθε ένας από εμάς κάνει μόνος του τις συμ­φω­νίες αγοράς, κανο­νί­ζει τις μετα­φο­ρές και στη συνέ­χεια προ­σπα­θεί να τα που­λή­σει.

Ο ένας αντα­γω­νί­ζε­ται τον άλλο και μάλιστα χωρίς να προ­κύ­πτει ουσια­στική διαφορά για τον κατα­να­λωτή. Δηλαδή, εάν θα αγο­ρά­σει ο κατα­να­λω­τής ή ο εστιά­το­ρας το μανι­τάρι 99 λεπτά ή 95 λεπτά, έχει σημασία;».

Στην ουσία της πρό­τα­σής του ο κ. Ιάκωβος Κόζας του Βασι­λείου καλεί τους υπό­λοι­πους εμπό­ρους του νησιού να συμπρά­ξουν σε μια ενιαία προ­σπά­θεια που θα έχει τον ακό­λουθο στόχο: «Αν για παρά­δειγμα συμ­φω­νή­σουν και οι άλλοι έμποροι, μπο­ρούμε να επι­τυγ­χά­νουμε ακόμα πιο μεγάλες παραγ­γε­λίες. Στο παρά­δειγμα με τα μανι­τά­ρια, αν  από τον προ­μη­θευτή ζητή­σουμε σε μία παραγ­γε­λία πέντε κοντέι­νερ εμπό­ρευμα, τότε και πιο καλή τιμή θα πετύ­χουμε και θα μπο­ρέ­σουμε να καθιε­ρώ­σουμε μια υγιή εμπο­ρική πρα­κτική, διότι η τιμή θα είναι χαμη­λό­τερη για τον κατα­να­λωτή λόγω χαμη­λό­τε­ρου κόστους αγοράς (κι όχι λόγω εκβια­σμού, τόσο μου πουλάει ο άλλος, εσύ τι τιμή δίνεις;)».

«Αν  τελικά οι υπό­λοι­ποι έμποροι συμ­φω­νή­σουν να συμπρά­ξουμε, τότε υπάρχει ακόμα ένα πλεονέκτημα’ Ολοι μαζί θα γίνουμε μια σημα­ντική δύναμη και θα απο­τρέ­ψουμε τις επε­κτα­τι­κές δια­θέ­σεις των μεγα­λε­μπό­ρων της υπό­λοι­πης Ελλάδας. Ηδη στο νησί έχουν έρθει μεγάλες εται­ρείες, που εφαρ­μό­ζουν πρα­κτι­κές, που ως στόχο έχουν να σβήσουν όλους εμάς και μετά να μείνουν μόνες τους. Τότε τα πράγ­ματα δεν θα είναι καλά για κανέναν. Ούτε για τους κατα­να­λω­τές».Η πρόταση του κ. Κόζα είναι ανοικτή για όλους τους ντό­πιους εμπό­ρους και θα ακο­λου­θή­σει επι­κοι­νω­νία του ιδίου, προ­κει­μέ­νου να επι­χει­ρη­θεί να γίνει πράξη.

Πρέπει να σημειω­θεί ότι αντί­στοιχη προ­σπά­θεια είχε γίνει από τους εμπό­ρους χον­δρι­κής τρο­φί­μων στη δεκα­ε­τία του ’70 στη Ρόδο. Αν και η σκέψη ήταν σωστή και ξεκί­νησε με θεα­μα­τικά απο­τε­λέ­σματα, εν τούτοις δεν μπόρεσε να έχει αντοχή στο χρόνο, διότι τότε είχε στηθεί ανε­ξάρ­τητη εται­ρεία που είχε ανα­λά­βει το κομμάτι των παραγ­γε­λιών. Η εται­ρεία εκείνη απε­τέ­λεσε την Αχίλ­λειο πτέρνα του εγχει­ρή­μα­τος.

Οι αθη­ναϊ­κές εται­ρείες στήνουν δίκτυο δια­νο­μής

Στον κλάδο των τρο­φί­μων για τη Ρόδο πρέπει να γίνει δια­χω­ρι­σμός μεταξύ των εται­ρειών που ασχο­λού­νται με τη λιανική εμπορία, από εκείνες που έχουν κατεύ­θυνση τη χον­δρική (και υπερ­χον­δρική για την προ­μή­θευση τοπικών super market). Υπάρ­χουν βέβαια και ορι­σμέ­νες αλυ­σί­δες που ασχο­λού­νται και με τις δύο πτυχές του κλάδου. Η «δημο­κρα­τική» έχει κάνει εκτενή ρεπορ­τάζ για το συγκε­κρι­μένο θέμα.

Η πιο δύσκολη διανομή είναι εκείνη που αφορά στο εμπόριο χον­δρι­κής. Οι τοπικές εται­ρείες χον­δρε­μπο­ρίου δια­θέ­τουν εξαι­ρε­τικά μεγάλο στόλο αυτο­κι­νή­των προ­κει­μέ­νου να καλύ­ψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Ο στόλος αυτός ξεκινά από 10 φορτηγά ανά εται­ρεία και φτάνει μέχρι και τα 35 φορτηγά, ημι­φορ­τηγά και μικρό­τε­ρες κλούβες. Ναι, σήμερα στη Ρόδο υπάρχει εται­ρεία που δια­θέ­τει τόσο μεγάλο στόλο αυτο­κι­νή­των, συνεπώς γίνεται αντι­λη­πτό ότι η επιρροή της, όπως και των αντι­στοί­χων εται­ρειών στην τοπική οικο­νο­μία, είναι σημα­ντική και υπο­λο­γί­σιμη.

Σχεδόν όλα τα οχήματα των εται­ρειών λει­τουρ­γούν και ως ψυκτι­κοί θάλαμοι. Ο στόλος κινεί­ται διαρκώς προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθούν οι ανάγκες των εστια­τό­ρων, των ξενο­δό­χων, των ιδιο­κτη­τών super market, mini market, παντο­πω­λείων, περι­πτέ­ρων, μπαρ, καφε­τε­ριών και γενικά όλων των σημείων πώλησης τρο­φί­μων και ανα­ψυ­κτι­κών.

Η διανομή ανέ­κα­θεν απο­τε­λούσε το αδύναμο σημείο των χον­δρε­μπό­ρων της υπό­λοι­πης χώρας. Οι τελευ­ταίοι, στέλ­νο­ντας πωλητές στην αρχή κάθε σεζόν κέρ­δι­ζαν τις πρώτες, μεγάλες παραγ­γε­λίες, όμως στη συνέ­χεια ήταν σχεδόν αδύνατο να καλύ­ψουν τις έκτα­κτες ανάγκες των πελατών που κέρ­δι­ζαν. Αυτό επι­χει­ρεί­ται να αλλάξει. Ηδη, μία από τις μεγάλες εται­ρείες σχε­διά­ζει την αγορά αυτο­κι­νή­των για να δημιουρ­γή­σει δίκτυο δια­νο­μής.

Κληθείς ο κ. Ιάκωβος Κόζας του Βασι­λείου να απα­ντή­σει στο σχετικό ερώτημα, δήλωσε προς τη «δημο­κρα­τική»: «Ναι, έχουμε αυτές τις πλη­ρο­φο­ρίες. Ενας από τους εμπό­ρους της Αθήνας, που έχει ήδη δημιουρ­γή­σει κεντρικά σημεία πώλησης στη Ρόδο, τώρα στήνει δίκτυο δια­νο­μής. Θέλει με τον τρόπο αυτό να κερ­δί­σει και τις καθη­με­ρι­νές παραγ­γε­λίες των εστια­τό­ρων και των άλλων πελατών που κάθε μέρα ζητούν από κάτι. Περι­μέ­νουμε και θα δούμε, γιατί το εγχεί­ρημα είναι πολύ δύσκολο».

Σημειώ­νε­ται ότι κάθε βράδυ, οι υπεύ­θυ­νοι των «κατα­να­λω­τι­κών» επι­χει­ρή­σεων στέλ­νουν τις παραγ­γε­λίες τους στις εται­ρείες χον­δρι­κής. Στις τελευ­ταίες οι παραγ­γε­λίες ετοι­μά­ζο­νται από το ξημέ­ρωμα και τότε ξεκινά ο στόλος των αυτο­κι­νή­των προς πάσα κατεύ­θυνση. Για να ικα­νο­ποι­η­θούν όλοι οι πελάτες, γίνεται σκληρή δουλειά και διαρκής έλεγχος.

On line ψώνια από super market στη Ρόδο

Λιγό­τερο «επώδυνο» είναι το δίκτυο δια­νο­μής που ετοι­μά­ζε­ται από αλυσίδα super market για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών λια­νι­κής. Η γνωστή εται­ρεία δια­θέ­τει τρία μεγάλα κατα­στή­ματα στην πόλη της Ρόδου και ήδη αγόρασε mini van προ­κει­μέ­νου να υπο­στη­ρί­ξει αγορές κατα­να­λω­τι­κών αγαθών που θα γίνο­νται μέσω internet.

Η νέα πρόταση της εμπο­ρι­κής αλυ­σί­δας απευ­θύ­νε­ται προς την πιο σύγ­χρονη γυναίκα, που έχει ελά­χι­στο χρόνο στη διάθεσή της και παράλ­ληλα ξέρει ακριβώς τι θέλει από ένα super market. Μέσω λογα­ρια­σμού, η παραγ­γε­λία της ημέρας θα μπορεί να γίνεται online και το προ­σω­πικό της επι­χεί­ρη­σης θα φρο­ντί­ζει ώστε αυτή να ετοι­μά­ζε­ται και να απο­στέλ­λε­ται σε οποια­δή­ποτε διεύ­θυνση κατοι­κίας στη νήσο Ρόδο!

«Αφίχθη» νέα εται­ρεία χον­δρι­κής εμπο­ρίας

 τρο­φί­μων

Ολο­κλη­ρώ­θηκε πριν από λίγες ημέρες η αγο­ρα­πω­λη­σία κεντρι­κού ακι­νή­του επί της Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου (κοντά στις αντι­προ­σω­πείες αυτο­κι­νή­των Ξενάκη) το οποίο θα στε­γά­σει τις ανάγκες Αθη­ναίου εμπόρου που ασχο­λεί­ται με κατε­ψυγ­μένα, γαλα­κτο­κο­μικά προ­ϊ­ό­ντα και άλλα τρόφιμα.

Το κτήριο, συνο­λι­κής επι­φα­νείας 1700 τμ ανήκε σε γνωστό Ρόδιο έμπορο και μετά από δια­πραγ­μα­τεύ­σεις μεγάλου χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος, πέρασε στην ιδιο­κτη­σία της αθη­ναϊ­κής εται­ρείας. Τα στελέχη της τελευ­ταίας ήδη σχε­διά­ζουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεισ­δύ­σουν στην τοπική αγορά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.