Ειδήσεις

Financial Times: Να υψώσουν το ανάστημά τους στο Eurogroup οι Έλληνες

«Αμετακίνητη» στάση της κυβέρνησης απέναντι στους Ευρωπαίους είναι η συμβουλή των Financial Times και του αρθρογράφου της βρετανικής εφημερίδας ο Wolfgang Münchau για τις διαπραγματεύσεις του σημερινού κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Η Αθήνα θα πρέπει να μείνει ανυποχώρητη στη θέση της και να μην δεχθεί παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, εξηγώντας ότι ο στόχος των πλεονασμάτων που προβλέπει το μνημόνιο είναι αδιανόητος για χώρες με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας», επισημαίνει.

«Ο Βαρουφάκης θα συναντήσει πολιτική ψυχρότητα»

Ο συντάκτης του άρθρου -που συνοδεύεται από φωτογραφία με ελληνικές δραχμές- προετοιμάζει και τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη για την πολιτική «ψυχρότητα» που αναμένεται να συναντήσει σήμερα από τους ομολόγους του και τον παροτρύνει να μην αλλάξει τη στάση του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η εναντίωση στο υφιστάμενο πρόγραμμα των αποτυχημένων πολιτικών της ευρωζώνης είναι μονόδρομος για την Ελλάδα.

«Οι Έλληνες θέλουν ένα απλό δάνειο γέφυρα σε συνδυασμό με την αυτονόητη παραδοχή ότι τα προηγούμενα προγράμματα στήριξης έχουν αποτύχει. (…) Οι Γερμανοί υποστηρίζουν το πρόγραμμα λιτότητας για ιδεολογικούς λόγους. Οι Πορτογάλοι δηλώνουν αντίθετοι σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι ίδιοι έχουν υιοθετήσει όλα τα προγράμματα λιτότητας και οι Λιθουανοί λένε «Είμαστε ακόμη φτωχότεροι από όσο οι Έλληνες, γιατί θα πρέπει να τους βοηθήσουμε;

Λοιπόν, τι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει; Θα πρέπει να επιμείνει στη θέση της και να μη δεχθεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης. Έτσι, δεν θα δεσμεύεται από την αυτοκαταστροφική πολιτική όπως π.χ. να πετύχει 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα. Για μια χώρα με τεράστια ανεργία, ένας τέτοιος στόχος είναι παραλογισμός (…).

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο Β. Αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη την τυπική έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη, η οποία θα ήταν επικίνδυνη επιλογή. Υπάρχουν ευφυέστερες επιλογές.

Η πιο συνετή είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος – όχι απαραίτητα χαρτονόμισμα – περισσότερο θα λειτουργεί σαν ένα χρεόγραφο που εκδίδεται από την κυβέρνηση και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορισμένους σκοπούς».

Η ήττα της Αθήνας και η Χρυσή Αυγή

Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός αρθρογράφος αναφέρεται στο Grexit και στις συνέπειες που θα υποστεί η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που υποκύψει στις επιθυμίες των Ευρωπαίων. Προειδοποιεί δε πως αν αυτό συμβεί οι πολίτες θα στραφούν στη Χρυσή Αυγή και κάνει λόγο για «ημιέξοδο από το ευρώ»

«Η πιο επικίνδυνη εναλλακτική λύση θα ήταν το Grexit. Αυτή είναι μια επιλογή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και….διασπαστική. Το Grexit θα είναι δυνητικά πιο επικίνδυνο για την ίδια την ευρωζώνη γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες. Πάντως το Grexit θα εξακολουθεί να είναι προτιμότερο από το status quo», γράφει.

«Το χειρότερο σενάριο θα ήταν για την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ήττα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει, τότε πολιτικά θα φθαρεί και οι πολίτες θα στραφούν στη Χρυσή Αυγή. Κατά την άποψη μου είναι προτιμότερο για την ευρωζώνη να εγκαταλείψει τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών και να προχωρήσει σε νέες πολιτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εάν όλα αυτά αποτύχουν τότε για την Ελλάδα η καλύτερη επιλογή θα ήταν μια ημιέξοδος από το ευρώ με παράλληλο νόμισμα και με χρεοκοπία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους, τη Δευτέρα οι Έλληνες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου