Ειδήσεις

Το τελικό σχέδιο για τον φόρο υπεραξίας

Ζήτημα ημερών είναι να εκδοθεί η αναλυτική εγκύκλιος για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και να ξεπαγώσουν –επιτέλους- οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Αν και έχουν περάσει περίπου 50 ημέρες από την έναρξη ισχύος του φόρου υπεραξίας, η ουσιαστική αδυναμία εφαρμογής του από τους συμβολαιογράφους και τις εφορίες έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει πραγματοποιηθεί ούτε μια μεταβίβαση ακινήτου από την αρχή του έτους.

Το σχέδιο στο οποίο καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεπαγώσουν μεταβιβάσεις αλλά και να ξεκινήσουν οι κρατικές εισπράξεις από την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

-την απαλλαγή όλων των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν από30 χρόνια από το φόρο υπεραξίας. Το ΥΠΟΙΚ καταλήγει σε αυτή τη λύση διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός της τιμής κτήσης.

-τον αποπληθωρισμό της τιμής κτήσης του ακινήτου. Για παράδειγμα αν ένα ακίνητο αποκτήθηκε το 2000 έναντι 50.000 ευρώ και ο πληθωρισμός από το 2000 έως σήμερα ήταν συνολικά 30% η τιμή κτήσης θα θεωρείται ότι είναι 65.000 ευρώ.

-από την τιμή πώληση θα αφαιρείται η παραπάνω τιμή κτήσης και στη διαφορά που θα προκύπτει θα εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής ανάλογα με τα έτη που έχει διακρατηθεί το ακίνητο. Ο μειωτικός συντελεστής θα ανέρχεται έως και το 39%.

-από τη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου θα αφαιρείται 25.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο του φόρου υπεραξίας. Προϋπόθεση για να δοθεί το αφορολόγητο είναι να μην έχει ο πωλητής πραγματοποιήσει άλλη πώληση ακινήτου εντός της τελευταίας πενταετίας. Στο υπόλοιπο θα εφαρμόζεται συντελεστής 15%.

Οι εισηγήσεις περί εφαρμογής συντελεστή 7% επί της τιμής πώλησης του ακινήτου ως φόρος υπεραξίας δεν έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκτές από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς επί της ουσίας θα ακύρωναν το όφελος για τις μεταβιβάσεις από τη μείωση του συντελεστή του φόρου μεταβίβασης από το 8-10% που ήταν έως το τέλος του έτους στο 3%.

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου