ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οργή Τουρκίας κατά ΕΕ: Οι ανακοινώσεις είναι σαν να έγιναν από τον εκπρόσωπο Τύπου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΥΠΕΞ τουρκία
Μέγεθος γραμμάτων

Τα ψη­φί­σμα­τα που ενέ­κρι­νε η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση (ΕΕ) στο Συμ­βού­λιο Γε­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων απο­κα­λύ­πτει για άλλη μια φορά τη στε­νό­μυα­λη και προ­κα­τει­λημ­μέ­νη άποψη της ΕΕ ένα­ντι της Τουρ­κί­ας, ανα­φέ­ρει σε ορ­γί­λη ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε την Τε­τάρ­τη, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας, αντι­δρώ­ντας στα ψη­φί­σμα­τα που ενέ­κρι­νε η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση στο Συμ­βού­λιο Γε­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων, για την στάση της γει­το­νι­κής χώρας απέ­να­ντι στη Ρωσία σε ότι αφορά τον πό­λε­μο με την Ου­κρα­νία.

Η ανα­κοί­νω­ση συ­νε­χί­ζει ως εξής:

“Τέ­τοιες απο­φά­σεις, στις οποί­ες τα κοινά συμ­φέ­ρο­ντα της ΕΕ θυ­σιά­ζο­νται για τα συμ­φέ­ρο­ντα ορι­σμέ­νων κρα­τών μελών, ούτε συμ­βάλ­λουν στις σχέ­σεις Τουρ­κί­ας-ΕΕ ούτε δη­μιουρ­γούν εποι­κο­δο­μη­τι­κή ατζέ­ντα.

Δυ­στυ­χώς, με αυτήν την προ­σέγ­γι­ση, η ΕΕ απέ­δει­ξε ξανά ότι δεν μπο­ρεί να δια­βά­σει σωστά την αλ­λα­γή στο διε­θνές σύ­στη­μα.

Απορ­ρί­πτου­με πλή­ρως τους άδι­κους ισχυ­ρι­σμούς της ΕΕ σχε­τι­κά με τη δη­μο­κρα­τία, το κρά­τος δι­καί­ου και τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα κατά της χώρας μας.

Επι­πλέ­ον, δεν δε­χό­μα­στε τις ατυ­χείς δη­λώ­σεις της ΕΕ που δεν ξε­περ­νούν αυτές ενός εκ­προ­σώ­που Τύπου του δι­δύ­μου Ελ­λά­δας – Ελ­λη­νο­κυ­πρί­ων για την Αν. Με­σό­γειο και το Κυ­πρια­κό.

Στην από­φα­ση, οι δι­πλω­μα­τι­κές προ­σπά­θειες της Τουρ­κί­ας για τον τερ­μα­τι­σμό του πο­λέ­μου στην Ου­κρα­νία και η ισχυ­ρή υπο­στή­ρι­ξή της για την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Ου­κρα­νί­ας αγνο­ού­νται, η προ­σέγ­γι­ση της Τουρ­κί­ας στο θέμα πε­ριο­ρί­ζε­ται απο­κλει­στι­κά στη μη συμ­με­το­χή της στις κυ­ρώ­σεις της ΕΕ και η αρχή της Τουρ­κί­ας να μην συμ­με­τέ­χει σε μο­νο­με­ρείς κυ­ρώ­σεις εξου­δε­τε­ρώ­νει σκό­πι­μα τις κυ­ρώ­σεις αυτές κα­θαυ­τές προς τη Ρωσία. Εί­μα­στε έκ­πλη­κτοι που το βλέ­που­με να πα­ρου­σιά­ζε­ται έτσι.

Είναι σαφές ότι οι εμπο­ρι­κές και οι­κο­νο­μι­κές σχέ­σεις της χώρας μας με τη Ρωσία δεν έχουν χα­ρα­κτή­ρα που να κα­θι­στούν ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κές τις κυ­ρώ­σεις και ότι η συ­νέ­χι­ση του δια­λό­γου μας με τη Ρωσία είναι επί­σης ση­μα­ντι­κή όσον αφορά την ελα­χι­στο­ποί­η­ση των αρ­νη­τι­κών επι­πτώ­σε­ων του πο­λέ­μου, όπως φαί­νε­ται στο πα­ρα­δείγ­μα­τα της συμ­φω­νί­ας σι­τη­ρών και της ανταλ­λα­γής κρα­του­μέ­νων. Είναι επί­σης σκό­πι­μη προ­σέγ­γι­ση να μην λαμ­βά­νε­ται υπόψη η απο­φα­σι­στι­κή στάση της χώρας μας ότι δεν θα της επι­τρα­πεί να πα­ρα­βιά­σει τις κυ­ρώ­σεις, αν και δεν είναι μέρος των κυ­ρώ­σε­ων.

Για να λάβει σο­βα­ρά υπόψη της η Τουρ­κία τέ­τοιες απο­φά­σεις της ΕΕ, η ΕΕ πρέ­πει να δει την Τουρ­κία ως υπο­ψή­φια χώρα που διε­ξά­γει εντα­ξια­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και να δεί­ξει την απα­ραί­τη­τη πο­λι­τι­κή βού­λη­ση για αυτό”.

Πηγή capital.gr

Πέ­τρος Κρά­νιας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.