Ειδήσεις

Οργή Τουρκίας κατά ΕΕ: Οι ανακοινώσεις είναι σαν να έγιναν από τον εκπρόσωπο Τύπου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων

Τα ψηφίσματα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη στενόμυαλη και προκατειλημμένη άποψη της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, αναφέρει σε οργίλη ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αντιδρώντας στα ψηφίσματα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, για την στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στη Ρωσία σε ότι αφορά τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

“Τέτοιες αποφάσεις, στις οποίες τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ θυσιάζονται για τα συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών, ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ούτε δημιουργούν εποικοδομητική ατζέντα.

Δυστυχώς, με αυτήν την προσέγγιση, η ΕΕ απέδειξε ξανά ότι δεν μπορεί να διαβάσει σωστά την αλλαγή στο διεθνές σύστημα.

Απορρίπτουμε πλήρως τους άδικους ισχυρισμούς της ΕΕ σχετικά με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά της χώρας μας.

Επιπλέον, δεν δεχόμαστε τις ατυχείς δηλώσεις της ΕΕ που δεν ξεπερνούν αυτές ενός εκπροσώπου Τύπου του διδύμου Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων για την Αν. Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Στην απόφαση, οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και η ισχυρή υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αγνοούνται, η προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα περιορίζεται αποκλειστικά στη μη συμμετοχή της στις κυρώσεις της ΕΕ και η αρχή της Τουρκίας να μην συμμετέχει σε μονομερείς κυρώσεις εξουδετερώνει σκόπιμα τις κυρώσεις αυτές καθαυτές προς τη Ρωσία. Είμαστε έκπληκτοι που το βλέπουμε να παρουσιάζεται έτσι.

Είναι σαφές ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία δεν έχουν χαρακτήρα που να καθιστούν αναποτελεσματικές τις κυρώσεις και ότι η συνέχιση του διαλόγου μας με τη Ρωσία είναι επίσης σημαντική όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου, όπως φαίνεται στο παραδείγματα της συμφωνίας σιτηρών και της ανταλλαγής κρατουμένων. Είναι επίσης σκόπιμη προσέγγιση να μην λαμβάνεται υπόψη η αποφασιστική στάση της χώρας μας ότι δεν θα της επιτραπεί να παραβιάσει τις κυρώσεις, αν και δεν είναι μέρος των κυρώσεων.

Για να λάβει σοβαρά υπόψη της η Τουρκία τέτοιες αποφάσεις της ΕΕ, η ΕΕ πρέπει να δει την Τουρκία ως υποψήφια χώρα που διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για αυτό”.

Πηγή capital.gr

Πέτρος Κράνιας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου