Ειδήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα υποκύψει-Ο Σαμαράς θέλει να φοβίσει τους ψηφοφόρους, όχι να τους πείσει

Tα βλέμματα στρέφονται για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εξαρτάται από μερικούς ανεξάρτητους βουλευτές, τονίζει η Wall Street Journal σε νέο της άρθρο για την Ελλάδα και την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί για άλλη μία φορά.

Όπως αναφέρει, ο πρωθυπουργός περιμένει τις αποφάσεις των “λίγων”, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το τέλος της πολιτικής τους καριέρας εάν γίνουν εθνικές εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία των επενδυτών, έχει “βουλιάξει” το χρηματιστήριο κι έχει εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Όμως, ο αρθρογράφος της WSJ, Simon Nixon, αναρωτιέται μήπως οι αγορές έχουν αντιδράσει υπερβολικά σε αυτές τις εξελίξεις υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πιο ήπιες τις θέσεις του, αν και ακόμα θέτει το ζήτημα διαγραφής του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, υπάρχουν τρεις θεωρίες για το τι περιμένει την Ελλάδα εάν ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός.

Κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει σε μια αναμέτρηση με την τρόικα, επομένως θα καταλήξει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, είτε εσκεμμένα είτε κατά λάθος.

Άλλοι θεωρούν ότι αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό αφού στην Ελλάδα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ρεύμα υπερ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, κι επομένως, πιστεύουν ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την μακρά και ατιμωτική παράδοση των Ελλήνων πολιτικών να αφήνουν τις ριζοσπαστικές και ανόητες θέσεις τους όταν εκλεγούν, ακριβώς όπως έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς το 2012”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η τρίτη σχολής σκέψης λέει ότι θα κάνει όντως τη μεγάλη στροφή και θα υποκύψει στην τρόικα αλλά όχι άμεσα, μια πεποίθηση, που μοιράζονται ορισμένοι αξιωματούχοι της τρόικας αλλά και οι επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αναταραχή στο ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα, δεν υπήρξαν σημάδια μόλυνσης σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Οι επενδυτές μάλιστα φαίνεται να ποντάρουν στο γεγονός ότι οι οποιεσδήποτε οικονομικές συνέπειες από τις ενέργειες του κ. Τσίπρα θα βαρύνουν την Ελλάδα και μόνο την Ελλάδα, καταλήγει.

«Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να φοβίσει τους ψηφοφόρους παρά να προσπαθήσει να τους πείσει», σχολιάζει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι αγορές υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η ανακοίνωση επίσπευσης της εκλογικής διαδικασίας προκάλεσε φόβους για το πώς θα είναι η διαρκής προσπάθεια μεταρρύθμισης και ανάκαμψης της Ελλάδας. «Αυτός ο πανικός για τη δημοκρατία, είναι διδακτικός».

Εκτιμά δε ότι η απόφαση του Αν. Σαμαρά να επισπεύσει την διαδικασία εκλογής ΠτΔ που απειλεί την κυβέρνησή του, φαίνεται να είναι ένα τρικ για να εξουδετερώσει την όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να ανατρέψει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και να υποχρεώσει τους πιστωτές να αναλάβουν μεγαλύτερα haircuts του ελληνικού χρέους.

«Με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης να παραμένουν ανοιχτές, ο Αν. Σαμαράς φαίνεται να ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν την αντί-λαϊκή κυβέρνησή του στην εξουσία αντί να ρισκάρουν περαιτέρω χάος, παραδίδοντας την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συνομιλίες σχετικά με την έξοδο από το πρόγραμμα», αναφέρει η WAJ.

Αυτή η στρατηγική, εξηγεί η εφημερίδα, είναι ενδεικτική των ευρύτερων πολιτικών αποτυχιών που έχουν φέρει την Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι. «Από το 2010 η Αθήνα έχει μειώσει συντάξεις, τις δαπάνες για την υγεία και την απασχόληση στον δημόσιο τομέα, και ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει και η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης ξανά. Αλλά σχεδόν κανένας Έλληνας πολιτικός, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, έχει ασχοληθεί να προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους για τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης επώδυνων μεταρρυθμίσεων σήμερα , ώστε να έρθει ταχύτερη, βιώσιμη ανάπτυξη αύριο.

Αντιθέτως, σχολιάζει η Wall Street Journal, ο Αν. Σαμαράς έχει προσπαθήσει να ανακόψει κάποιες μεταρρυθμίσεις, δήθεν για να δείξει την ανεξαρτησία του από την τρόικα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό ήταν καλό, όπως με τα σχέδια για φορολογικές περικοπές για να μετακυλήσει κάποιες από τις απερίσκεπτες αυξήσεις του ΔΝΤ. Αλλά έχει επίσης καθυστερήσει σε πολλά άλλα μέτρα, όπως την περαιτέρω μείωση του φουσκωμένου αριθμού των υπαλλήλων του δημοσίου, περιμένοντας την τρόικα να τον αναγκάσει να το κάνει και στη συνέχεια να κατηγορήσει τους ξένους όταν τα μέτρα δεν είναι δημοφιλή.

«Αυτή η προσέγγιση δεν έχει δημιουργήσει κάτι που να θυμίζει μια πολιτική συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον μια ευρύτερη κατανόηση μεταξύ των ψηφοφόρων ότι η κρίση της Ελλάδας ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας λαθών της Ελλάδας. Για αυτό δεν είναι παράξενο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γνωρίσει τέτοια επιτυχία υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν παντελώς περιττές. Ο ίδιος ο Αν. Σαμαράς ήταν εναντίον της διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων που τη συνόδευαν όταν ξεκίνησε το 2010, προτού τις υποστηρίξει το 2012, αφού κέρδισε τις εκλογές. Τώρα η στρατηγική του είναι να φοβίσει τους ψηφοφόρους αντί να τους πείσει».

Ο υποψήφιος του Αν. Σαμαρά μπορεί να έχει ελπίδες να κερδίσει την προεδρική εκλογή, αλλά, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, οι επενδυτές θα την θυμούνται ως αμφίρροπη. Προτού κανείς θρηνήσει για την αστάθεια των Ελλήνων ψηφοφόρων, ας κοιτάξει αυτό το συμβάν ως προειδοποίηση για το τι γίνεται όταν η πολιτική τάξη επιχειρεί να φορτώσει με πολιτικές τους ψηφοφόρους, χωρίς να προσπαθήσει να τους πείσει. «Θα βοηθούσε εάν, αντί να φοβούνται την δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γινόταν καλύτεροι σε αυτή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου