Ειδήσεις

Κομισιόν: Κρύβει τα ονόματα των διαπραγματευτών για την αγορά εμβολίων κατά COVID-19!

Δεν προκάλεσε και τις καλύτερες των εντυπώσεων, η σημερινή απάντηση της Επιτρόπου Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, στο ερώτημα που είχε υποβάλει η Τσέχα ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς Kateřina Konečná, σχετικά με το γιατί η Κομισιόν αρνείται να δημοσιεύσει τα ονόματα των μελών της ομάδας διαπραγματεύσεων, που διαπραγματεύονται συμβάσεις για την αγορά εμβολίων κατά του COVID-19.

Στην λιτή της ερώτηση, η Τσέχα ευρωβουλευτής αναρωτιόταν εύλογα, το πώς ακριβώς θα μπορούσε η δημοσίευση αυτής της λίστας ονομάτων να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Στην απάντηση της η Επίτροπος, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι, τα ονόματα της Ομάδας Διαπραγματευτών για την προμήθεια εμβολίων κατά του Covid-19, μπορεί να μην δημοσιεύονται αλλά είναι ήδη, προφανώς, γνωστά στις ενδιαφερόμενες εταιρίες, υποστηρίζει αφελώς ότι:

-Η Κομισιόν αποφάσισε να μην αποκαλύψει τα ονόματα των μελών της ομάδας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η κοινή ομάδα διαπραγματεύσεων εκτελεί τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και χωρίς να υπόκειται σε αδικαιολόγητη εξωτερική επιρροή ή πίεση.

-Αυτή η πίεση θα μπορούσε πράγματι να επηρεάσει αρνητικά ή να θέσει σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία και τον στόχο της να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ασφαλές και προσιτό εμβόλιο COVID-19.

Με άλλα λόγια, με την σημερινή της απάντηση, η αρμόδια Επίτροπος, θέλει να πείσει το ευρωπαϊκό πόπολο ότι , η ομάδα των διαπραγματευτών, που τα ονόματα της είναι ήδη γνωστά στις ενδιαφερόμενες εταιρίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού, αποκλείεται να δέχεται παντός είδους πιέσεις από τους εκπροσώπους των εταιριών (sic)!

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου…

Απάντηση της κα Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.11.2020)

«Η ανάπτυξη και η ταχεία ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του COVID-19 παραμένει ουσιαστικό στοιχείο στη διαχείριση και ενδεχομένως λύση σε αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας.

Η κοινή ομάδα διαπραγματεύσεων είναι ένας κεντρικός φορέας, που διασφαλίζει ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι αποτελεσματική και αποδοτική και αποφέρει το αποτέλεσμα της αγοράς ενός ασφαλούς και προσιτού εμβολίου COVID-19. Σύμφωνα με την απόφαση C2020 (4192), εμπειρογνώμονες που ορίζονται από τα κράτη μέλη συνεργάζονται με την Επιτροπή ως μία μονάδα, την αποκαλούμενη «κοινή ομάδα διαπραγματεύσεων».

Η Επιτροπή αποφάσισε να μην αποκαλύψει τα ονόματα των μελών της ομάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι η κοινή ομάδα διαπραγματεύσεων εκτελεί τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και χωρίς να υπόκειται σε αδικαιολόγητη εξωτερική επιρροή ή πίεση. Αυτή η πίεση θα μπορούσε πράγματι να επηρεάσει αρνητικά ή να θέσει σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία και τον στόχο της να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ασφαλές και προσιτό εμβόλιο COVID-19.

Κάθε μέλος της κοινής ομάδας διαπραγματεύσεων υπέγραψε δήλωση για την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων, η οποία μεταξύ άλλων απαιτεί από τα μέλη να συμμορφωθούν με τη διάταξη του άρθρου 61 του δημοσιονομικού κανονισμού.

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου