Ειδήσεις

Κοσμάς Σφυρίου: Στον ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς η ενότητα πρέπει να διαφυλαχθεί

Η ψηφοφορία της προηγούμενης Κυριακής, για την εκλογή προέδρου της κεντροαριστερής, σοσιαλδημοκρατικής παράταξης αποδείχθηκε μια επιτυχημένη «γιορτή της Δημοκρατίας». Με κορυφαίο στοιχείο την μεγάλη συμμετοχή 212.000 (περίπου) πολιτών, που έγιναν οι συνιδρυτές αυτού του ενιαίου προοδευτικού πολιτικού φορέα.

Βέβαια εκλογή προέδρου δεν έγινε. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Κυριακή 19/11ου, με υποψήφιους την Φώφη Γεννηματά και το Νίκο Ανδρουλάκη από μηδενική βάση. Δηλαδή, οι κάλπες το πρωί της Κυριακής θα είναι άδειες. Δεν θα έχουν μέσα το 42% της Γεννηματά, ούτε το 25% του Ανδρουλάκη. Για να ολοκληρωθεί – με την ίδια επιτυχία – η εκλογή, οι ίδιοι/ες 212.000 συνιδρυτές επιβάλλεται να συμμετάσχουν στην δεύτερη και τελική ψηφοφορία.

Ειδικώτερα, όλοι και όλες που επέλεξαν και ψήφισαν την Γεννηματά, αν θέλουν να μην ανατραπεί η επιλογή τους, πρέπει να ξαναψηφίσουν την Κυριακή, γιατί η αποχή μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας.

Εξ άλλου, αυτή την φορά οι 212.000 συνιδρυτές, πολύ πιο απλά, θα ψηφίσουν :

  • σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν (όχι απαραίτητα στο ίδιο),
  • χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ και
  • χωρίς να συμπληρώσουν αίτηση (την έχουν ήδη καταθέσει στις 12/11.

 

Το 2015, όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε πάρει στις εκλογές 4,5% και αφού είχαν αποχωρήσει : ο Νίκος Ανδρουλάκης από γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και                          ο  Βαγγέλης Βενιζέλος  από  πρόεδρος,

με το συνέδριο που έγινε τότε, χαράχθηκε πολιτική γραμμή :

  • για ανανέωση — για ενότητα — και για διεύρυνση.

Στην πανελλαδική ψηφοφορία που ακολούθησε, έγινε ανανέωση στο επίπεδο του προέδρου, με την εκλογή της Φώφης Γεννηματά (με 52% από την πρώτη Κυριακή).  Και είναι πρόεδρος μόλις δύο (2) χρόνια.   Άραγε,  πάλιωσε ;

Από τον Γενάρη του 2015 η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε πρώτη στην Β’ περιφέρεια Αθηνών και κάνει την πρώτη (1η) κοινοβουλευτική της τετραετία. Από τότε πέρασαν δυόμισυ (2,5) χρόνια.   Άραγε,  πάλιωσε ;

Η ίδια είναι νέα, απέδειξε την ικανότητα της να ηγείται και να συνθέτει. Την ανανέωση την προωθεί σε όλα τα πολιτικά επίπεδα, σεβόμενη την ιστορία, τις γνώσεις, την εμπειρία και τις ικανότητες, γιατί δεν αρκεί μονο η νεότητα.

Για την ενότητα και την διεύρυνση, η Φώφη Γεννηματά εργάστηκε με επιμονή και πίστη (μέσα από αντιδράσεις και πολλές αντιξοότητες). Και όλοι της αναγνωρίζουν, πως τόλμησε και «δρομολόγησε», μαζί με τους προέδρους των άλλων πολιτικών κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν, το ενωτικό εγχείρημα της δημιουργίας του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.

Εγχείρημα, που πρέπει να διαφυλαχθεί να ολοκληρωθεί και να πετύχει.

Εγγυητές της επιτυχίας είναι οι 212.000 συνιδρυτές, αρκεί να έλθουν να ψηφίσουν – οι ίδιοι – και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

           

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου