Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αιτηθεί, τουλάχιστον έως τώρα, την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία στη Μάνδρα Αττικής, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το Συντονιστικό Κέντρο του Μηχανισμού είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο κάθε μέρα της εβδομάδας, όντας ικανό να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε αίτημα, όμως επαφίεται στις ελληνικές Αρχές να κρίνουν αν θεωρούν απαραίτητη την ενεργοποίησή του.

Νωρίτερα, ο επίτροπος της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι αρμόδιος για μεταναστευτική πολιτική, σημειώσε ότι η Κομισιόν θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δύναται να προσφέρει προμήθειες, υλικά, σωστικά συνεργία και εμπειρογνωμοσύνη, εφόσον της ζητηθεί να το πράξει. Η βοήθεια που παρέχει συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αίτημα Παπαδημούλη προς Κομισιόν 

Λίγο μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με θέμα την άμεση αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής στη Μάνδρας Αττικής.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται επίσης στην και στην Αρμόδια Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, καθώς και στον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστο Στυλιανίδη, ζητά την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς «η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, οι οποίοι θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα τους παράσχουν την απαραίτητη υποδομή και υποστήριξη» αυτή τη δύσκολη ώρα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ