Ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση κινητών μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελούμενη κατ’ επάγγελμα (άγνωστος δράστης), αποδοχή προϊόντων εγκλήματος με αντικείμενο κινητά πράγματα (προ του 1453) ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελούμενη κατ’ επάγγελμα και παραβίαση υποχρέωσης δήλωσης μνημείου, άσκησε το απόγευμα του Σαββάτου, σε έναν 56χρονο ημεδαπό, κάτοικο της Ρόδου, ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας, που θα απολογηθεί σήμερα ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», το βράδυ του Σαββάτου, ο 56χρονος, που άσκησε το δικαίωμα της σιωπής, συνελήφθη το πρωί της ίδιας ημέρας για αρχαιοκαπηλία από ειδικό κλιμάκιο Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων σε συνεργασία με τους Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα στους αστυνομικούς περιήλθε πληροφορία, σύμφωνα με την οποία 56χρονος ημεδαπός που διαμένει στην περιοχή της Ιαλυσού, προμηθεύεται διαρκώς αρχαιότητες, με σκοπό την περαιτέρω πώληση αυτών.
Η πληροφορία τον έφερε να ενέχεται σε κύκλωμα διακίνησης αρχαιοτήτων, να προμηθεύεται διαρκώς αρχαία αντικείμενα και να προσπαθούσε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα να πουλήσει έναντι αγνώστου χρηματικού αντιτίμου αρχαία αντικείμενα, που φέρει στην κατοχή του και τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για τον λόγο αυτό, κλιμάκιο Αστυνομικών από τα Ιωάννινα την 11η Σεπτεμβρίου 2020, μετέβη στο νησί της Ρόδου, όπου κατόπιν επισταμένης αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ο τόπος διαμονής του ανωτέρω κατηγορουμένου και τέθηκε υπό διακριτική επιτήρηση.
Περί ώρα 12:00 της 12ης Σεπτεμβρίου 2020, ο κατηγορούμενος, εξήλθε της οικίας του και ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς.
Παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του ανευρέθησαν και καταχέθηκαν 129 αρχαία αντικείμενα και συγκεκριμένα 8 πήλινα λυχνάρια ελληνιστικής περιόδου, 5 διωτά πήλινα φιαλίδια ελληνιστικής περιόδου, 3 μυροδοχεία πήλινα ελληνιστικής περιόδου, 9 πήλινα ειδώλια ελληνιστικής περιόδου, 7 κεφαλές πήλινων ειδωλίων ελληνιστικής περιόδου, 2 μολύβδινες αγνύθες, 1 πήλινο θυμιατήρι, 3 αωτά φιαλίδια πήλινα, 1 πινάκιο πήλινο, 1 διωτό μελαβαμφές πήλινο φιαλίδιο, 1 λυκήθειο πήλινο φιαλίδιο, 1 μελαβαμφές διωτό αγγείο πήλινο, 1 μελαβαμφές αωτό φιαλίδιο πήλινο, 1 άβαφο κλειστό αγγείο με ίζημα, 2 πήλινα άβαφα αγγεία με ίζημα βυζαντινής περιόδου, 1 άβαφο κλειστό μόνωτο αγγείο, μικρή πρόχους, πήλινο, 1 μικρό μόνωτο μελαβαμφές αγγείο, 2 κλειστά αγγεία πήλινα με διακόσμηση μυκηναϊκής περιόδου, 1 λήκυνθος πήλινη, 1 μικρό μόνωτο αγγείο με διακόσμηση, 1 πήλινη πυξίδα με κάλυμμα με ταινιωτή διακόσμηση, 2 αρυβαλοειδή λυκήθεια πήλινα, 4 πήλινα κομβία, 1 πήλινο κάλυμμα, 1 μελαβαμφές μόνωτο αγγείο, 1 διωτός μικρός μελαβαμφής σκάνθαρος, 1 οξυπύθμενος άβαφος αμφορέας, 1 πήλινη πρόχους, 1 πήλινη υδρία, 1 άβαφη όλπη, 1 άβαφο κλειστό αγγείο, 1 μεγάλο μόνωτο ερυθρόμορφο αγγείο, 1 κύλικα με ερυθρόμορφη διακόσμηση, 1 ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας, 1 πήλινο μυκηναϊκό κλειστό αγγείο, 1 πήλινο πιάτο εμφιαλωμένο μεταβυζαντινής περιόδου, άνω τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με ανάγλυφη μορφή, 1 πήλινη τούρκικη πίπα, 1 μινιατούρα πήλινης όλπης, 4 χάλκινα ζωόμορφα ειδώλια, 1 χάλκινη μορφή ειδώλιο, 1 χάλκινος καθρέφτης, 1 χάλκινο αγγείο με ανάγλυφη διακόσμηση, 1 χρυσό τούρκικο νόμισμα, 3 ασημένια νομίσματα και 43 χάλκινα νομίσματα.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιας αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάγονται στη Μυκηναϊκή, Κλασσική, Ελληνιστική και Βυζαντινή περίοδο.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη πραγματογνωμοσύνη από Αρχαιολογική Υπηρεσία ή ειδικό πραγματογνώμονα για την αξία των αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν.
Ο κατηγορούμενος εξεταζόμενος άσκησε, όπως προαναφέρθηκε το δικαίωμα της σιωπής ενώ αστυνομικός έχει καταθέσει ότι προφορικά είπε πως τα αρχαία περιήλθαν στην κατοχή του το πρωί και το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2020 από άτομο του οποίου αρνήθηκε να αναφέρει τα στοιχεία ταυτότητας.
Στο μεταξύ παρότι στην δικογραφία δεν συμπεριλαμβάνεται καμία πληροφορία επί του ρόλου στην όλη επιχείρηση του γνωστού ιδιωτικού ερευνητή κ. Γιώργου Τσούκαλη, στο artandartmagazine.gr δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου το ακόλουθο ρεπορτάζ:


«Ο Γιώργος Τσούκαλης βρήκε θησαυρό αρχαιοτήτων στη Ρόδο. Σε σπίτι επιχειρηματία βρέθηκαν 127 αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας.
Πρίν από έξι μήνες μια άγνωστη πληροφοριοδότης ενημέρωσε το γραφείο του Γιώργου Τσούκαλη για ύπαρξη μεγάλης ποσότητας αρχαίων αντικειμένων, τα οποία είχε στην κατοχή του επιχειρηματίας στη Ρόδο με σκοπό να τα προωθήσει παράνομα στην αγορά του εξωτερικού.
Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής φίλτραρε τις πληροφορίες και σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ιωαννίνων που ενημερώθηκε άμεσα προχώρησαν σε επαλήθευση των στοιχείων.
Την Παρασκευή το βράδυ πολυμελές κλιμάκιο της υποδιεύθυνσης ασφαλείας ιωαννίων μετέβη στη Ρόδο όπου σε συνεργασία με τον Γιώργο Τσούκαλη και συνεργάτες του ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του αρχαιοκάπηλου σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρόδου. Το Σάββατο το πρωί έγινε έρευνα στο σπίτι του υπόπτου και εντοπίστηκαν 127 αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας.

Ο Γιώργος Τσούκαλης μετά την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, τον επιθεωρητή Β.Ελλαδος Κώστα Σκούμα με τους οποίους επικοινώνησα και τους ευχαρίστησα προσωπικά για το μεγάλο ενδιαφέρον τους, τον συνεργάτη μου Πέτρο Γωνιωτάκη τον Γ.Σ.(κρυφός άσος) την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ιωαννίνων και συγκεκριμένα τον ταξίαρχο Δούβαλη Κωνσταντίνο,τον διευθυντή Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίμη και τον διευθυντή υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων Θανάση Σκούφη για την αγαστή συνεργασία και την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρόδου για την άψογη συνεργασία».

Ένα σχόλιο στο Κακουργηματικές ποινικές διώξεις σε 56χρονο Ροδίτη για αρχαιοκαπηλία

  1. Avatar Ο/Η Katerina λέει:

    Πολλά συγχαρητήρια στον Γιώργο Τσούκαλη και στην Αστυνομία συνολικά και το τμήμα αρχαιοκαπηλίας. Ισόβια στους Αρχαιοκάπηλους διότι πρόκειται για ένα έγκλημα εναντίον όλων των Ελλήνων πού αγωνίζονται να φέρουν πίσω τα κλεμμένα από τους ξένους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ