Ειδήσεις

Ήρθε ο χρόνος να αντιληφθούμε, Ελλάδα και Τουρκία, ότι δεν πρέπει οι χώρες μας να χρησιμοποιούνται”

Με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο Αντιπρόεδρος της Βουλή και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός πραγματοποίησε εισαγωγική ομιλία από την Έδρα της Ολομέλειας πριν τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και της Κυβέρνησης. Στο τέλος της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της μικαρασιατικής καταστροφής.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κρεμαστινός ανέφερε:

«Οι λαϊκοί στίχοι του Πυθαγόρα, περιγράφουν, κατά τον πιο ανάγλυφο και τραγικό τρόπο το δράμα της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η Σμύρνη μάνα καίγεται. Καίγεται και το βίος μας.

Ο πόνος μας δε λέγεται. Δε γράφεται ο καημός μας.

Η Σμύρνη μάνα χάνεται. Τα όνειρά μας πάνε.

Στα πλοία όποιος πιάνεται κι οι φίλοι τον χτυπάνε.

Εδώ ο ποιητής μιλά για τα πολεμικά συμμαχικά πλοία της Αντάντ που πετούσαν στη θάλασσα τους κατατρεγμένους που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε αυτά.

Ρωμιοσύνη – ρωμιοσύνη δε θα ησυχάσεις πια

ένα χρόνο ζεις ειρήνη και τριάντα στη φωτιά.

 

Ο ποιητής μιλά για τους Βαλκανικούς πολέμους που φτάνουν μέχρι την Μικρασιατική εκστρατεία και την καταστροφή.»

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής στη συνέχεια ετόνισε:

«Αίμα, πολύ αίμα και μεγάλη δυστυχία εκατέρωθεν. Επιτέλους ήρθε ο χρόνος να αντιληφθούμε Ελλάδα και Τουρκία ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι χώρες μας από τις εκάστοτε υπερδυνάμεις για να υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Τα συμφέροντα των υπερδυνάμεων είναι διαχρονικά τα ίδια.

Οι λαοί μας Έλληνες και Τούρκοι, επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά. Μέσα σε μια μεγάλη Ευρώπη με αυτονόητο σεβασμό των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των συνθηκών που έχουν υπογραφεί από τους μεγάλους πολιτικούς μας Ελευθέριο Βενιζέλο και Κεμάλ Ατατούρκ οι οποίοι την εποχή που το αίμα ακόμα ήταν νωπό έβλεπαν πρωτίστως την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας αφήνοντας πίσω τα πάθη και τα μίση που τους χώριζαν.

Όμως η Ιστορία καταγράφει τα γεγονότα και πρέπει να παραμείνει σεβαστή ώς Ιστορία. Αλλά το μέλλον των χωρών μας πρέπει να σχεδιαστεί με αποκλειστικό στόχο την ειρήνη.»

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό ο ομιλητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε από τον Προεδρεύοντα Δημήτρη Κρεμαστινό να πληροφορηθεί για την απουσία της λέξης «γενοκτονία» από την Ημερήσια Διάταξη της Βουλής και της αντί αυτής αναφοράς στη λέξη «καταστροφή».

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των δύο, ως εξής:

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Χαρακόπουλε, για ποιο θέμα θέλετε να μιλήσετε;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα που έθεσα κατά την έναρξη της τοποθέτησής μου, κύριε Πρόεδρε.

Δεν ξέρω αν είστε σε θέση να δώσετε μία απάντηση σχετικά με το για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η διαστρέβλωση από πλευράς Προεδρείου. Και η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μνημονεύεται από το Προεδρείο, και πέρυσι και φέτος στις αντίστοιχες εκδηλώσεις, ως ημέρα της καταστροφής.

Θα ήθελα να καταθέσω στο Προεδρείο την πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία μιλάει, όπως ορίζει το ΦΕΚ του 1998, για ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Χαρακόπουλε, όπως γνωρίζετε και είδατε, τα κόμματα, και το δικό σας, έχουν εκφραστεί σχετικά με τα γεγονότα. Ούτε το Προεδρικό Διάταγμα έχει αλλάξει περί γενοκτονίας ούτε ο νόμος. Η Βουλή προσπαθεί με κάθε τρόπο να κοιτάξει προς το μέλλον. Δεν θέλει να αλλοιώσει την ιστορία. Η ιστορία είναι σεβαστή και δεν αλλάζει με τίποτα. Όμως, και στην ομιλία μου, την ολιγόλεπτη εισαγωγική, είπα ότι ενώ ακόμη το αίμα ήταν νωπό, έδωσαν τα χέρια ο Βενιζέλος με τον Ατατούρκ και είπαν «Ας κοιτάξουμε μπροστά» κι εμείς σήμερα επικαλούμαστε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Εμείς δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια αυτά τα οποία η ιστορία έχει καταγράψει. Δεν αρνείται κανένας την ιστορία ούτε το περιεχόμενο.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, αλλάζουμε το περιεχόμενο της ημέρας;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός):  Όχι, δεν αρνείται κανένας την ιστορία ούτε το περιεχόμενο. Η Βουλή απλώς έχει μιαημέρα μνήμης που αφορά τα γεγονότα. Δεν αλλάζει η Βουλή…

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα γεγονότα; Τα γεγονότα όμως έχουν χαρακτηριστεί ως «Γενοκτονία». Δεν μπορεί μονομερώς το εκάστοτε Προεδρείο να αλλοιώνει το περιεχόμενο της ημέρας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Χαρακόπουλε, η Βουλή δεν αλλάζει ούτε τον νόμο -επαναλαμβάνω- ούτε το προεδρικό διάταγμα. Αυτό δεν είναι αρκετό; Δηλαδή, τι άλλο να πω; Εν πάση περιπτώσει, εμείς εδώ δεν μπορούμε συνέχεια με τις θέσεις τις ακραίες που έχουν άλλα Κόμματα, τις λιγότερο ακραίες που έχουν άλλα Κόμματα …

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, αλλά εγώ σας έδωσα τη δυνατότητα να επανορθώσετε γιατί πίστευα ότι για δεύτερη χρονιά ήταν ένα λεκτικό λάθος. Όμως, εδώ φαίνεται ότι δεν μιλούμε για λεκτικό λάθος, αλλά για συνειδητή επιλογή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το Σώμα. Υπάρχει απόφαση της Βουλής, υπάρχει στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι η μέρα αυτή είναι Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Αυτό σας είπα. Δεν έχει αλλάξει ούτε το Προεδρικό Διάταγμα ούτε ο νόμος.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί όταν κατά την έναρξη την συνεδρίασης, που το Προεδρείο θέτει την ημερήσια διάταξη αντί «Γενοκτονίας» να μιλάει για «Καταστροφή», διότι έτσι μπορεί να θέλει κάποια Πλειοψηφία που τυγχάνει να υπάρχει σήμερα στη Βουλή. Το Προεδρείο οφείλει να τιμά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Αυτό το είπατε και το είπαν και όλα τα Κόμματα, τα περισσότερα. Το Προεδρείο της Βουλής εκφράζει το σύνολο των Κομμάτων. Το σύνολο των Κομμάτων, λοιπόν, όπως εκφράζεται, λέει ότι η ιστορία είναι σεβαστή, η Γενοκτονία είναι υπαρκτή, ο νόμος περί Γενοκτονίας είναι υπαρκτός, το Προεδρικό Διάταγμα είναι υπαρκτό. Όμως, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και το αύριο. Όχι να το ξεχάσουμε. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε θέματα εκ του μη όντος. Εδώ έχουμε θέμα εκ του μη όντος.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ του μη όντος θα ήταν αν δεν επαναλαμβάνονταν, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ. Δεν μπορούμε να συζητάμε θεωρητικά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, σε όλα τα σχολικά βιβλία διδασκόμαστε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πλειοδοσία στις λέξεις;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει όνομα, κύριε Ξυδάκη. Γράφεται στο ΦΕΚ ως «Γενοκτονία». Δεν γράφεται «Καταστροφή».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Εντάξει, το γράφει. Δεν άλλαξε κανείς το Προεδρικό Διάταγμα. Διαβάζει την Ημερήσια Διάταξη η οποία επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά. Πέρυσι από τον κ. Κουράκη και φέτος από τον κύριο Κρεμαστινό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Προσωπικά προέρχομαι από μια περιοχή, τα Δωδεκάνησα, που, όπως ξέρετε, είχε το μεγαλύτερο χρόνο δουλείας απ’ όλη την υπόλοιπη χώρα και η οικογένειά μου έχει προσωπικές αναμνήσεις.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ήταν μομφή προς το πρόσωπό σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Όμως, αυτά όλα έχουν καταγραφεί και έχουν πονέσει και δεν σβήνουν. Ωστόσο, δεν μπορεί να ξεχάσουμε το χέρι φιλίας που έδωσε ο Βενιζέλος με τον Ατατούρκ. Δεν βγήκαν αυτοί οι άνθρωποι να πουν «κάθε μέρα θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια και θα πολεμάμε». Το είπε και ο ποιητής που ανέφερα στο ποίημά του. Δεν γίνεται. Το αντιλαμβάνεστε. Δεν αλλάζει τίποτα. Η ιστορία είναι ιστορία. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού και παρακαλώ τους συναδέλφους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

Στο σημείο αυτό τηρήθηκε στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, ενός λεπτού σιγή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου