Ειδήσεις

Eurogroup: “Αγκάθια” στην αξιολόγηση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η υπόθεση Γεωργίου

Σαφή προειδοποίηση για την ανάγκη εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να μειωθούν τα NPLs απηύθυνε μετά το τέλος του άτυπου Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο Τάλιν της Εσθονίας, ο  Benoit Coeure, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του ο κ. Regling έκανε σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως η γ΄ αξιολόγηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά”, ενώ έκανε σαφές ότι υπήρξε συζήτηση και για την δικαστική εμπλοκή με την ΕΛΣΤΑΤ. Εχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν δήλωσε ο  Jeroen Dijsselbloem.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Eldorado πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι δεν συζητήθηκε, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν υπήρξε αναφορά και για την πορεία του προϋπολογισμού.

Και ο ίδιος ο Dijsselbloem εξάλλου όταν ερωτήθηκε σχετικά απάντησε πως δεν συζητήθηκε το θέμα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως το δεύτερο θέμα της συζήτησης εκτός από την πορεία της νομισματικής ένωσης, ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός της γ΄ αξιολόγησης.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως “υπάρχει ένα report από τους θεσμούς για θέματα πάνω στα οποία εργάζονται αυτή τη στιγμή, τα τεχνικά κλιμάκια είναι στην Αθήνα, προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η γ΄ αξιολόγηση και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους”.

“Ασφαλώς πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά σε σειρά θεμάτων κάποια από τα οποία έχουν ήδη αναφερθεί, σημείωσε.

“Συζητήσαμε ακόμη για τη δικαστική υπόθεση εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Από όλο το Eurogroup εκφράστηκαν ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη δικαστική υπόθεση, την επίδραση που έχει διεθνώς για την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, για τη διαδικασία εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβάνοντας ασφαλώς την ανεξαρτησία της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ, επομένως αυτές οι ανησυχίες υπογραμμίστηκαν και τονίστηκαν. Ασφαλώς οι νομικές διαδικασίες θα συνεχίσουν”, πρόσθεσε.

Ο Dijsselbloem τόνισε στις δηλώσεις του ότι στην ευρωζώνη η ανάπτυξη συνεχίζει να αυξάνει ρυθμούς και παραμένει ισχυρή. Ασφαλώς οι κίνδυνοι παραμένουν και πρέπει να γίνει δουλειά να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, ωστόσο η εμπιστοσύνη αυξάνεται συνεχώς και αυτό είναι πολύ ευπρόσδεκτο.

“Ξεκινήσαμε την πρώτη μας συνεδρίαση ύστερα από τις διακοπές του καλοκαιριού συζητώντας για το πώς θα γίνει η νομισματική ένωση πιο ανθεκτική, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνει λειτουργική.

“Η συζήτηση αφορούσε το ποιες είναι οι ευθύνες των κρατών-μελών, και ποιες είναι οι ευθύνες για τη νομισματική ένωση ή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και νομίζω πως υπάρχουν τρεις πτυχές για τη μείωση της ευπάθειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Πρώτα ασφαλώς πρέπει να βρούμε πως θα γίνουμε λιγότερο ευάλωτοι σε οικονομικές κρίσεις. Δεύτερον πώς να αυξήσουμε την ικανότητα απορρόφησης, δηλαδή όταν συμβεί η κρίση πώς θα την αντιμετωπίσουμε, ως θεσμοί, ως αγορές, ως νοικοκυριά, ως επιχειρήσεις, και τρίτον, πώς να προχωρήσουμε με πιο ταχύ ρυθμό στην οικονομική ανάκαμψη.

Και αυτό ασφαλώς είναι ένα δίδαγμα που πήραμε από την κρίση. Αργήσαμε πολύ να απορροφήσουμε το σοκ. Δεν ήμασταν έτοιμοι ούτε σε θέση να απορροφήσουμε το σοκ. Ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα, και πήρε πολύ καιρό να ανακάμψουμε, ασφαλώς σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Αυτά ήταν τα στοιχεία που συζητήθηκαν, πρόκειται για μια “ομπρέλα”, έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται σε εθνικό επίπεδο και τις δομές. Πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, να τελειώσει η ένωση των κεφαλαιαγορών, ώστε οι αγορές να απορροφούν περισσότερα σοκ. Να βελτιωθούν τα θεσμικά πλαίσια και η διακυβέρνηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλά από τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και στο μέλλον, θα πατήσουμε στη σημερινή συζήτηση”.

Moscovici: Να διασφαλίσουμε ότι η εμπιστοσύνη θα διατηρηθεί 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici σημείωσε από την πλευρά του ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν “για να διασφαλίσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος”.

“Η ολοκλήρωση του προγράμματος θα σηματοδοτήσει το τέλος μίας σκληρής περιόδου για την Ελλάδα, αλλά και το τέλος ενός μεγάλου και δύσκολου κεφαλαίου στην ιστορία της Ευρωζώνης. Του κεφαλαίου της κρίσης”, ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της στις αγορές, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης συμφωνήσει επί της αρχής να υποστηρίξει το πρόγραμμα. “Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτή η θετική τάση και η εμπιστοσύνη που χτίζεται θα διατηρηθούν και θα έχουν διάρκεια”, πρόσθεσε.

Στρέφοντας την προσοχή του στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η τρίτη αξιολόγηση αυτό το φθινόπωρο θα αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ προειδοποίησε πως “θα υπάρξουν προκλήσεις και θα απαιτηθεί εντατική δουλειά”.

“Η ευχή μου είναι να γίνει η δουλειά που απαιτείται σε ήρεμο κλίμα με εποικοδομητική προσέγγιση από όλες τις πλευρές”, ανέφερε.

Σημείωσε τέλος ότι θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική για τον τρόπο που θα κλείσει το πρόγραμμα και τι θα ακολουθήσει την εποχή μετά το πρόγραμμα.

Για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ – Γεωργίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι “σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά βλέπουμε ότι αυτές οι υποθέσεις μπορούν να κάνουν κακό και, εάν δεν βρεθεί λύση, να προκαλέσουν ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών”.

Coeure: Να γίνουν λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Με βάση όσα έχουμε δει αναφορικά με την ρευστότητα και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, έχουμε δει σημαντική βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και από την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και την επίδραση στις καταθέσεις, σημείωσε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Benoit Coeure.

Ο ίδιος τόνισε πως ο ELA μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 5 δισ. ευρώ, “ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση και ελπίζουμε για την εξάλειψη της βοήθειας”.

Επισήμανε ακόμη ότι οι καταθέσεις άρχισαν να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, και με μέτριο ρυθμό, επομένως έχουμε δρόμο για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, παραμένουν 35,3 δισ. ευρώ κάτω από το επίπεδο που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2015.

Σημείωσε δε ότι μετά από την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης η μείωση των spreads στα κρατικά ομόλογα δεν έχει συνεχιστεί. “Σε αυτό το όλο και πιο ευνοϊκό background είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος του ESM. χρειαζόμαστε τακτικές, τριμηνιαίες αξιολογήσεις, και αυτό θα απομακρύνει την αβεβαιότητα και θα συμβάλει στην διατήρηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα”.

Επομένως, υπογράμμισε, “είναι προς όφελος της Ελλάδας να ολοκληρώσει εγκαίρως την αξιολόγηση, πριν από το τέλος του έτους. Είναι σημαντικό να γίνει πλήρης χρήση όλων των εργαλείων που είναι διαθέσιμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες κάνουν προσπάθειες να εφαρμόσουν τις στρατηγικές τους και να φέρουν εις πέρας τους στόχους τους”.

Ακόμη τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν άμεσα λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Επίσης, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Coeure τόνισε πως μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει για το AQR και αυτός είναι ο εποπτικός οργανισμός για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, ο SSM.

Πρόσθεσε δε πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέο AQR δεδομένου ότι για το 2018 σχεδιάζεται η διεξαγωγή stress tests στο πλαίσιο μιας ευρύτερης άσκησης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

“Δεύτερον, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός όταν εξετάζει τις ιδιαιτερότητες, επομένως είναι μια ανοιχτή συζήτηση με το ΔΝΤ, για να δουλέψει με έναν τρόπο ώστε να κατευνάζει τις ανησυχίες του ΔΝΤ.

Επομένως, δεν πρόκειται για μια συζήτηση για το εάν θα γίνει ή όχι AQR, αλλά με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ. Στο τέλος, υπάρχει ένα εποπτικό όργανο, ένα ανεξάρτητο εποπτικό όργανο, και αυτό είναι ο SSM”.

Regling: Να ολοκληρωθεί εγκαίρως η γ΄ αξιολόγηση

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο εκταμιεύτηκαν 7,7 δισ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι απομένουν 0,8 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να εκταμιευθούν πριν το τέλος Οκτωβρίου εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς.

Σημείωσε ακόμα ότι η ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης βοήθησε να βελτιωθεί σημαντικά το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές, επισημαίνοντας ότι πλέον και οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν θετικό outlook για την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι “είναι πολύ σημαντικό η γ΄ αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως”, προσθέτοντας ότι “πρέπει να γίνει ακόμα πολλή  δουλειά”.

Έκανε λόγο για “ατυχή εξέλιξη” στη νομική υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό το θέμα αυτό να επιλυθεί.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου