Ειδήσεις

ΥΠΟΙΚ: Περιμένει ακόμη μεγαλύτερες (τουριστικές) πιέσεις στα έσοδα

Είναι καλύτερη η εκτέλεση Προϋπολογισμού τον Ιούνιο σε σχέση με αυτή που αναμέναμε μετά την έναρξη της πανδημίας”, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης κατά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης Προϋπολογισμού, παρά τη μεγάλη μείωση εσόδων που καταγράφεται.

Το ΥΠΟΙΚ ανακοίξνωσε πως τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,934 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 426 εκατ. ευρώ ή 12,7% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα έσοδα από φόρους εμφανίζονται αυξημένα για το μήνα Ιούνιο 2020 κατά 102 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των εσόδων του Ιουνίου είναι είναι πολύ καλύτερη από αυτή που αρχικά ανέμενε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπολογίζοντας σε μία πτώση εσόδων της τάξης του 40%. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ οι πιέσεις τώρα θα αρχίσουν να φαίνονται. Τα έσοδα θα αποτυπώνουν πλέον και τις επιπτώσεις της μεγάλης πτώσης τζίρου στον τουριστικό κλάδο. Θεωρείται ότι η προηγούμενη εκτίμηση για μείωση τζίρου κατά 60% τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων υπεραισιόδοξη, ειδικά για τον μήνα Ιούλιο.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού -και άρα των κρατικών εσόδων- το επόμενο διάστημα είναι πολλοί: συνδέονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τις ροές ξένων τουριστών, αλλά και με την εγχώρια πορεία της πανδημίας που καθορίζει και αυτή την κίνηση του εγχώριου τουρισμού.

Από τις ίδιες πήγες εκτιμάται επίσης ότι και το 2021 θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία ανά την ΕΕ για μέτρα στήριξης, αλλά και ότι οι επιπτώσεις στα έσοδα από τη φορολογία των νομικών προσώπων θα είναι πολύ πιο έντονες από αυτές στα φυσικά πρόσωπα.

“Είναι καλύτερη η εκτέλεση Προϋπολογισμού τον Ιούνιο σε σχέση με αυτή που αναμέναμε μετά την έναρξη της πανδημίας” ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης κατά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης Προϋπολογισμού. Ανακοίνωσε πως τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,934 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 426 εκατ. ευρώ ή 12,7% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2020) τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για το μήνα Ιούνιο 2020 κατά 102 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου