Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν από το επόμενο φθινόπωρο στους βασικούς πρωταγωνιστές της περίφημων θεσμών, της τρόικας δηλαδή που την τελευταία περίοδο έγινε κουαρτέτο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στο τελευταίο έτος του ελληνικού μνημονίου θα υπάρξει αλλαγής φρουράς. Ειδικότερα, το φθινόπωρο συζητείται να αποχωρήσει ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από το 2014. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, παρότι η πληροφορίες δεν είναι επιβεβαιωμένη, συζητείται πολύ σε κύκλους των Βρυξελλών.

Ντέκλαν Κοστέλο
Ντέκλαν Κοστέλο

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει μάλιστα ότι τη θέση του αναμένεται να αναλάβει ένας παλιός γνώριμος της χώρας μας, ο πορτογάλος Ζοάο Νογκουέιρα Μαρτίνς. Ο τελευταίος υπήρξε νούμερο δύο στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης όταν ο επικεφαλής της τρόικας ήταν ο Σερβάας Ντερούς και κατόπιν ο Ματίας Μορς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, ο κ. Μαρτίνς, στο προηγούμενο του πέρασμα από τη χώρα μας «είχε επιδείξει μια ειλικρινή ανησυχία για την επιτυχία του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Αποχώρηση, ωστόσο, και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο, θα έχουμε και στους κύκλους του EuroWorkingGroup, καθώς από τις 31 Ιανουαρίου ο επικεφαλής του, Τόμας Βίζερ αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί και να αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τόμας Βίζερ
Τόμας Βίζερ

Επίσης, την επόμενη περίοδο θα σχηματιστεί εκτός απροόπτου και η νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία, κάτι που θα επηρεάσει και την τύχη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην κεφαλή του Eurogroup.

O κ. Ντάισελμπλουμ δεν αναμένεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στη χώρα του και έτσι θα αποχωρήσει και από τη θέση του προέδρου του Eurogroup. Τα παραπάνω δημιουργούν την ανάγκη αντικατάστασής του, πιθανότατα στις αρχές της νέας χρονιάς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το ποιος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος να αναλάβει τη θέση του.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν είναι τελικά ο διάδοχος του κ. Ντάισελμπλουμ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να εξοικειωθεί με το ελληνικό ζήτημα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ
Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ

Εάν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, τότε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του τρέχοντος μνημονίου, στις εναπομείνασες αξιολογήσεις τα πρόσωπα που θα μετέχουν στις διαπραγματεύσεις θα είναι πιθανότατα διαφορετικά. Καλό ή κακό, είναι κάτι που θα το δείξει η ιστορία.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ