Τοπικές Ειδήσεις

Να διασπαστεί το νησί σε πέντε Δήμους προτείνουν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων

Τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου σε πέντε αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου, κατά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιουνίου και στην οποία παρέστη η πλειονότητα των εκπροσώπων των 42 κοινοτήτων.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», οι παριστάμενοι αλλά και όσοι λόγω κωλύματος δεν κατάφεραν να παραβρεθούν τηλεφωνικά έδωσαν την έγκρισή τους για την διάσπαση σε πέντε Δήμους ενώ στη γενική συνέλευση δεν παρέστη ο μέχρι πρότινος συντονιστής της προσπάθειας πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αφάντου κ. Γιώργος Μπακίρης, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από το εγχείρημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση της πλειονότητας των προέδρων την οποία θα κληθούν να υπογράψουν μέχρι το τέλος του μήνα τα τοπικά συμβούλια, είναι η διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου σε πέντε ως εξής:
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Ρόδου με τη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου με τη Δημοτική Ενότητα Αφάντου
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Καμείρου με τη Δημοτική Ενότητα Αταβύρου
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού με τη Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου με τη Δημοτική Ενότητα Λινδίων.
Όπως επισημάνθηκε στην πρόταση θα αναφέρεται ότι η διαχείριση του νερού θα εξακολουθήσει να γίνεται από έναν φορέα, τη ΔΕΥΑΡ, ενώ θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες που θα δίνουν τεκμηριωμένες θέσεις για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων και των χρεών, όπως επίσης και για την κατανομή του προσωπικού ανά Δήμο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ενιαία πρόταση, όπως αποφάσισαν οι πρόεδροι, δεν θα σταλεί τελικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου αλλά θα προωθηθεί απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Γραφείο του πρωθυπουργού με παράλληλη κοινοποίηση στους βουλευτές, διότι καταγράφονται αντιδράσεις στους κόλπους των δημοτικών συμβούλων για το εγχείρημα των προέδρων και άρα δεν θα υπάρχει περίπτωση να εξασφαλιστεί συναίνεση.
Παραλλήλως η ίδια διαδικασία ακολουθείται και από Δήμους των Περιφερειών Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με αυτοδιοικητικούς της Ρόδου για να συντονίσουν τις ενέργειές τους, σχηματίζοντας ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης της επαναχάραξης των διοικητικών ορίων των Δήμων τους με τη διάσπασή τους σε μικρότερους.
Όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, οι οποίοι δηλώνουν δικαιωμένοι για την πρωτοβουλία τους έπειτα από την πανελλαδική διάσταση του θέματος και την δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε άλλους Δήμους, σε πολλούς νησιωτικούς Ο.Τ.Α. οι συνενώσεις που έγιναν με τον ν. 3852/2010 είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού, στοιχείο που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους των Δήμων που προέκυψαν από εκτεταμένες και σε κάποιες περιπτώσεις, δυσλειτουργικές συνενώσεις.
Ο Ενιαίος Δήμος, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, απουσιάζει η αμεσότητα στη δράση και η ευελιξία και δεν μπορεί να αναλάβει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, γιατί δεν μπορεί να συγκεράσει τους διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και τις ιδιαιτερότητες των πρώην δήμων και των διαφορετικών χωρικών ενοτήτων που αποτελούν το νησί.
«Η αδυναμία του Δήμου να σχεδιάσει και να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό οικονομικής ανάπτυξης σε κάθε περιοχή είναι εμφανής», λένε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι κανένα σημαντικό έργο δεν εκτελέστηκε στον τόπο από το 2010 μέχρι σήμερα.
Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων θα προτάξουν, πέρα από την ενιαία πρότασή τους για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε πέντε και την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2019 για τη διάσπαση των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού στους οποίους μάλιστα υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα περιληφθεί και η Ρόδος, όμως τελικά αυτό δεν συνέβη και το νησί μας έμεινε εκτός της σχετικής τροπολογίας.
Οι αυτοδιοικητικοί των Περιφερειών που συντονίζουν τις προσπάθειές τους, επιμένουν ότι θα πρέπει οι ενέργειές τους να είναι άμεσες και οι κινήσεις στοχευμένες ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατάθεσης της πρότασης εγκαίρως προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2023.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου