Τοπικές Ειδήσεις

Επιστολή στο Δήμο Ρόδου σχετικά με την επέκταση ξύλινου πεζόδρομου επί της οδού Αυστραλίας και κοπή δέντρων

Θέμα: Επέκταση ξύλινου πεζόδρομου επί της οδού Αυστραλίας και κοπή δέντρων

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι στο πλαίσιο του έργου της επέκτασης του ξύλινου πεζόδρομου και δημιουργίας ποδηλατόδρομου επί της οδού Αυστραλίας έως το λιμάνι Ακαντιάς Ρόδου, πρόκειται να κοπούν τα υφιστάμενα δέντρα. Η είδηση όμως αυτή θέτει και γενικότερα θέματα τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να απασχολήσουν τόσο τη δημοτική αρχή όσο και τους πολίτες του νησιού.

Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις των εμπλεκόμενων φορέων, της Π.Ν.Αι., του Δήμου Ρόδου και του Λιμενικού Ταμείου και αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ανάπλασης της περιοχής Κόβα μέσω του έργου «Ανάπλαση Παραλιακής Ζώνης από Θαλασσινή Πύλη μέχρι Λιμένα Ακαντιάς» συνολικού ύψους περίπου 5,35 εκατ. Ευρώ, μέσω χρηματοδότησης από το ΕΤΠΑ.

Με αφορμή όμως την έναρξη υλοποίησης του υποέργου «Επέκταση ξύλινου πεζοδρόμου επί της οδού Αυστραλίας έως το λιμάνι Ακαντιάς Ρόδου» και την σχεδιαζόμενη κοπή των δένδρων προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το τι περιλαμβάνεται στο εν λόγω έργο. Τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν κυρίως γιατί δεν υπήρξε δημοσιοποίηση του φακέλου τόσο της συνολικής μελέτης όσο και αυτού του υποέργου. Μερικά ερωτήματα είναι:

ü Τι ακριβώς περιλαμβάνει η συνολική μελέτη και πώς θα διαμορφωθεί τελικά το ανατολικό μέτωπο της πόλης και η πάλαι ποτέ βιομηχανική ζώνη η οποία φυσικά χρειάζεται ανάπλαση;

ü Υπάρχει φροντίδα για τη δημιουργία περισσότερου πράσινου στην περιοχή;

ü Υπάρχει επαρκής τεχνική τεκμηρίωση για την κοπή των δέντρων; Αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις, με τη βοήθεια ενδεχομένως και επιστημονικών φορέων όπως το ΤΕΕ, ώστε να διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα ή υιοθετήθηκε η εύκολη λύση της κοπής;

ü Αν τυχόν υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση θα αντικατασταθούν τα κομμένα δένδρα με άλλα δένδρα; Πόσα και ποια θα είναι αυτά;

ü Δεν θα έπρεπε να τεθεί ο σχεδιασμός σε δημόσια διαβούλευση, στο πλαίσιο ενημέρωσης των Ρoδίων για έργα που χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα;

Κατόπιν των ανωτέρω ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, ζητάει:

1. Να δημοσιοποιηθεί ο φάκελος της συνολικής μελέτης του έργου και της μελέτης αυτού του υποέργου που εκτελείται τώρα ώστε να λάβουν γνώση τόσο οι πολίτες όσο και ο τεχνικός και επιστημονικός κόσμος του νησιού μας του έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί.

2. Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει την Τρίτη 16 Ιουνίου με φυσική παρουσία και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης όπως την τελευταία φορά που ενέκρινε την κοπή των δέντρων (αρ. απόφασης 111/08-05-2020).

3. Να ζητηθεί αν χρειαστεί η τεχνική συνδρομή του ΤΕΕ ώστε να καταστεί δυνατή και η εκτέλεση του έργου αλλά και η διατήρηση των δέντρων επί της οδού Αυστραλίας.

4. Να ακουστούν οι απόψεις των πολιτών και των συλλογικοτήτων επί του θέματος.

Εκτιμούμε ότι η ευρεία εκλαϊκευμένη δημοσιότητα μέσω των τοπικών ΜΜΕ αποτελεί μια πολύ καλή τακτική επικοινωνίας, δίνοντας ελπίδες στους κατοίκους ότι κάποιοι νοιάζονται για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Με εκτίμηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου