Πριν καλά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, ξεκίνησε το μαρτύριο της σταγόνας με την ΔΕΥΑΡ να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
Σορωνή και Φάνες, έμειναν χωρίς νερό και ήδη ξεκίνησαν εργασίες για την αντικατάσταση μιας αντλίας που τέθηκε εκτός λειτουργίας και την αποκατάσταση βλάβης σε σπασμένο αγωγό.
Μάλιστα, το σαββατοκύριακο ήταν προγραμματισμένη γενική συνέλευση των κατοίκων στις Φάνες προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, ωστόσο η προσέλευση ήταν μικρή και δεν ελήφθησαν αποφάσεις.
Σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζει και η περιοχή της Ιαλυσού, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η μία από τις δύο δεξαμενές που τροφοδοτεί με νερό την περιοχή είναι άδεια.
Σε επικοινωνία της «δ» με τον αντιδήμαρχο και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ κ. Αγαπητό Πάλλα, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι ήδη συνεργεία της επιχείρησης εργάζονται πυρετωδώς για να επιλύσουν τα προβλήματα και στις δύο περιοχές, ώστε να αποκατασταθεί η υδροδότηση.
Διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της Ιαλυσού, το πρόβλημα αποδίδεται καθαρά στην λειψυδρία και θα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες, πιθανότατα μέσω εκτροπών, ώστε να γεμίσει με νερό και η δεύτερη δεξαμενή.
Εξάλλου, τα στοιχεία που παρουσίασε η «δημοκρατική» προ ημερών, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.
Ο Απρίλιος του 2018 έσπασε αρνητικό ρεκόρ εξαετίας (!) με μόλις 3,8 mm βροχής στην πόλη της Ρόδου, ενώ συνολικά στο τετράμηνο έπεσαν 237,6mm βροχής, το αμέσως δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εξαετίας, μετά το εφιαλτικό 2016.
Αξίζει να σημειωθεί, για να γίνει αντιληπτή η μείωση ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δ», τον Απρίλιο του 2013 έπεσαν 47,8mm βροχής, τον Απρίλιο του 2014 έπεσαν 42,0 mm, τον αντίστοιχο μήνα του 2015 έπεσαν 8,2 mm, τον Απρίλιο του 2016 έπεσαν 10,6 mm, τον Απρίλιο του 2017 έπεσαν 5,8 mm και τον Απρίλιο 2018 έπεσαν μόλις 3,8 mm βροχής, σπάζοντας κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ! (βλ. πίνακα)
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, είναι ένα από τα βασικά αίτια που η Ρόδος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων, των επαγγελματιών και των τουριστών της Ρόδου και φαίνεται πως δεν πρόκειται να λυθεί, τουλάχιστον άμεσα.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά πάντως για την καλοκαιρινή περίοδο αφού, ούτε το 2018 έβρεξε αρκετά ώστε να γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες κι όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα υδροδότησης θα συνεχιστούν στο νησί, για τις περιοχές που δεν υδροδοτούνται από το Φράγμα Γαδουρά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ