Του Δημήτρη Γκάτσιου

Την άποψη ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Bloomberg». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία θα κόψει πρώτη το νήμα στην κάλπη (όποτε αυτές κι αν στηθούν) σημειώνοντας ότι αυτό που τον απασχολεί περισσότερο δεν είναι τόσο ο χρόνος των εκλογών, αλλά το να παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία ένα πειστικό αφήγημα για το μέλλον της χώρας. «Εμείς μπορούμε να δώσουμε ένα πειστικό αφήγημα ανάπτυξης. Ο κ. Τσίπρας όχι», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

«Οι εκλογές μπορεί να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή. Από τώρα μέχρι και την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα.  Δηλαδή, το Σεπτέμβριο του 2019. Δε στρέφω την προσοχή μου στο χρόνο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι, όποτε κι αν αυτές γίνουν, η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι να παρουσιάσω στους Έλληνες πολίτες ένα πειστικό αφήγημα για το μέλλον της χώρας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το οποίο φτάνει στο τέλος του τον Αύγουστο του 2018. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαι σε θέση να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές. Και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα πειστικό αφήγημα ανάπτυξης. Ο κ. Τσίπρας αυτό δε μπορεί να το προσφέρει. Εμείς μπορούμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο διαφορετικό μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θα προωθήσει, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Επεσήμανε πως στόχος πρωταρχικός είναι η μείωση της φορολογίας και το κόψιμο δαπανών στο κράτος, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο το τρίπτυχο της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και των επενδύσεων. «Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα μία ελκυστική χώρα για επενδύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι μία κυβέρνηση που να είναι πλήρως αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις. Και η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι μία τέτοια κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε σταθερό φορολογικό σύστημα…Όλα όσα υπάρχουν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκουν στη μετατροπή της χώρας σε ένα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ακόμα μία φορά ως ιδιαίτερα υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία έχει δεσμεύσει την Ελλάδα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που σημείωσε ότι έχει φτάσει η ώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, στάθηκε στην ατζέντα του Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει από τη συγκεκριμένη πηγή 25 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. «Τους στρατηγικούς φοροφυγάδες θα τους κυνηγήσουμε», ήταν το μήνυμά του σε ερώτηση για τον τραπεζικό κλάδο, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν και οι πολίτες που πληρώνουν κανονικά. «Έχουμε τα δεδομένα και μπορούμε να τους ελέγξουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε, εκ νέου, για την έντιμη συμφωνία που έχει προτείνει στην επιχειρηματική κοινότητα. «Θα τους διευκολύνουμε, αλλά και αυτοί θα είναι συνεπείς. Θα το επιβάλουμε εφαρμόζοντας το νόμο», ανέφερε και εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση ότι χτίζει μία νέα ολιγαρχία χειρότερη από την προηγούμενη.

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ