Τοπικές Ειδήσεις

Κινητοποίηση εργαζομένων στο ΓΝΡ στα πλαίσια της πανελλαδικής στάσης εργασίας στα νοσοκομεία

 

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 16/2 11:00-15:00

12:30 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ενώ το 3ο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών το νοσοκομείο μας αντί να θωρακιστεί όπως έλεγε η κυβέρνηση εξακολουθεί να μετρά μεγάλες ελλείψεις. Oι όποιες προσλήψεις συμβασιούχων έχουν γίνει αδυνατούν να καλύψουν τις πάνω από 250 κενές οργανικές θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, τις πάνω από 70 κενές οργανικές θέσεις γιατρών. Οι όποιες προσλήψεις δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις αποχωρήσεις συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης, μετάθεσης, ασθένειας και άλλων λόγων.

Όσες φορές η διοίκηση επιχειρεί να μπαλώσει μία τρύπα αμέσως ανοίγουν αλλού καινούριες. Ενδεικτικά παραδείγματα της κατάστασης:

Ø Οι συνάδελφοι στην ΩΡΛ μετά την συνταξιοδότηση δύο νοσηλευτριών αδυνατούν να πάρουν τα ρεπό τους και τις άδειες τους. Ένας συνάδελφος αναγκάστηκε να κάνει διπλή βάρδια μέσα σε μία μέρα, για να καλυφθεί η ασθένεια μιας συναδέλφισσας.

Ø Στο ακτινολογικό μετά από την συνταξιοδότηση ενός συναδέλφου, την απώλεια μιας συναδέλφισσας και την ανάπτυξη νέων τμημάτων με νέα μηχανήματα θα αδυνατούν οι συνάδελφοι να παίρνουν κανονικά τις άδειες τους και τα ρεπό τους, με σχεδόν τους μισούς συναδέλφους να είναι συμβασιούχοι.

Ø Χειρότερη είναι η κατάσταση στους τραυματιοφορείς. Μετά την συνταξιοδότηση τριών συναδέλφων και την απώλεια ενός, οι συνάδελφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Με τον νεότερο συνάδελφο να είναι σαράντα χρονών και τους περισσότερους με προβλήματα υγείας μυοσκελετικά, καρδιολογικά και ψυχολογικά, κάθε βάρδια τους έχει μετατραπεί σε Γολγοθάς.

Τα καρότσια και τα κρεβάτια στην πλειοψηφία τους είναι παλαιά και κακόσυντηρημένα. Ταυτόχρονα η προμήθεια των εργαζομένων με γάντια και άλλα αναλώσιμα γίνεται με το σταγονόμετρο. Πολλές φορές συνάδελφοι έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν από το υστέρημα τους για να προμηθευτούν γάντια νοσηλείας.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση

ü να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις και να στελεχώσει τα κέντρα υγείας και νοσοκομεία,

ü να δημιουργήσει εμβολιαστικά κέντρα σε όλο το νησί και να εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις εμβολίων,

ü να προσλάβει δασκάλους, καθηγητές και καθαρίστριες για να μειωθεί η πιθανότητα διασποράς στα σχολεία,

ü να ελέγξει τους μαζικούς χώρους εργασίας και μετακίνησης όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα αεροπλάνα και τα πλοία,

û μειώνει τις παροχές υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία όπως τα τακτικά χειρουργεία και ιατρεία και μετατρέπει το νοσοκομείο μας σε εμβολιαστικό κέντρο αποδυναμώνοντας το ακόμα παραπέρα.

û Επιλέγει να εξυπηρετήσει με συνέπεια, όπως έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα, τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, όπως άλλωστε και το σύνολο των χωρών της ΕΕ.

û Νομοθετεί αντεργατικούς νόμους, βάζοντας στο στόχαστρο το 8ωρο, τις υπερωρίες, τους μισθούς και τα δικαιώματα μητρότητας στο δημόσιο τομέα. Εξωθεί χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους να επιβιώσουν χωρίς κανένα εισόδημα χωρίς κανένα μέτρο ανακούφισης.

û Προχωρά σε γενικά lock down οδηγώντας σε λουκέτο εκατοντάδες μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, όπως της εστίασης και της ένδυσης.

û Κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια αφήνοντας τα παιδιά μας χωρίς την απαραίτητη μόρφωση και εκπαίδευση.

û Κλείνει τις πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες σε βάρος της άθλησης και της διασκέδασης του λαού, εις βάρος των εργαζομένων, που βιοπορίζονται από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

û Απειλεί με μηνύσεις, απολύσεις και ΕΔΕ όσους υγειονομικούς που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας αποκαλύπτουν τις ελλείψεις και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας όλων των λαϊκών οικογενειών.

û Επιβάλουν απαγορεύσεις στην διαδήλωση-διαμαρτυρία, αυξάνουν την καταστολή ενάντια στους εργαζόμενους και προχωρά σε χιλιάδες προσλήψεις ανέργων στην αστυνομία για να καταστέλλουν τους αγωνιζόμενους φοιτητές, τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς, τον αγωνιζόμενο λαό.

Καλούμε όλο τον λαό να συστρατευτεί πίσω από τις πραγματικές του ανάγκες.

Τώρα να ενώσουμε τις φωνές μας δυνατά και να επιβάλουμε στην κυβέρνηση:

· Άμεση προμήθεια επαρκών ποσοτήτων σε (Μέσα Ατομικής Προστασίας) γάντια για όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και όποια αναλώσιμα, μάσκες υψηλής προστασίας, ποδιές κτλ.

· Άμεση ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

· Άμεσες μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών

· Άμεση επίταξη της ιδιωτικής υγείας σε έναν κεντρικό κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του 3ου κύματος.

· ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ γι’ αυτό άμεση στελέχωση όλων των Κ.Υ και Π.Ι. του νησιού

· Άμεση εξασφάλιση επαρκούς ποσότητα εμβολίων με κριτήριο τις ανάγκες μας και να μην σέρνεται η κυβέρνηση πίσω από τους ανταγωνισμούς των φαρμακοβιομηχάνων (Άγγλων, Γερμανών, Αμερικάνων, Ρώσων και Κινέζων)

· Άμεση πρόσληψη δασκάλων, καθηγητών, καθαριστριών για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να αραιώσουν τα τμήματα διδασκαλίας. ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

· Να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους μαζικούς χώρους εργασίας για την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος                       Η Γραμματέας

Χαρίλαος Μπαρός             Ελένη Αγγέλη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου