Ανεμος… αισιοδοξίας πνέει στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά το ‘ξεμπλοκάρισμα’ των διαδικασιών για την δημοπράτηση έργων.
Θυμίζουμε ότι ο Νόμος 4412/2016 που ψηφίστηκε πέρσι τον Αύγουστο είχε ως αποτέλεσμα να ‘μπλοκάρουν’ όλες οι διαδικασίες, που έπρεπε να ακολουθηθούν για την προώθηση έργων του δημοσίου, όπως δημοπρατήσεις κ.λπ. με συνέπεια να μην προχωράει απολύτως τίποτε σε κανένα επίπεδο τόσο από την πλευρά των Περιφερειών όσο και από τους Δήμους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την ‘δ’ ο τεχνικός σύμβουλος στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Οικονόμου: «Ευτυχώς καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την δημοπράτηση έργων. Οι πρώτες δημοπρασίες θα γίνουν στις 21 Φεβρουαρίου (δύο έργα) και ακολουθούν στις 28 Φεβρουαρίου (ένα έργο) και αργότερα ακόμη τρία πολύ σημαντικά για εμάς».
Από αυτά εξέχουσα σημασία έχει η συμπλήρωση του ηλεκτροφωτισμού με προϋπολογισμό 6,5εκ. ευρώ, και ακολουθούν η συντήρηση του ανατολικού άξονα Ρόδου προϋπολογισμού 1,7εκ. ευρώ και κάποια άλλα έργα οδοποιίας.
Πάντως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δρομολογήσει μια σειρά από έργα που είναι απαραίτητο να προχωρήσουν όσο το δυνατό συντομότερα καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πρέπει να προλάβουν τις προθεσμίες.
Όσον αφορά τον Βιολογικό της Λάρδου (σχετικά έγραψε η ‘δ’) η ΔΕΥΑΡ δεν κατάφερε τελικώς να προχωρήσει τις διαδικασίες για το σχετικό έργο που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα απαραίτητα έργα ‘πνοής’ για το νησί της Ρόδου με συνέπεια να χάνονται συνεχώς οι απαραίτητες προθεσμίες και φυσικά, να μην μπορεί να διεκδικήσει πόρους από χρηματοδοτικά προγράμματα.
Τις πληροφορίες τις ‘δ’ επιβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε πως για τον Βιολογικό της Λάρδου, η ΔΕΥΑΡ δεν κατέθεσε την σχετική πρόταση καθώς η μελέτη δεν κρίθηκε ώριμη 100% και ενώ έχει ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη, δεν έχει ακόμη παραδοθεί.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, αυτή η εξέλιξη έχει εξοργίσει τον ίδιο τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο που πιέζει για να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά η μελέτη του έργου, η οποία εκπονήθηκε πριν από 15 χρόνια, απαιτεί επικαιροποίηση. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται και αλλαγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με συνέπεια να καθυστερούν οι διαδικασίες και φυσικά, να μην μπορεί να ‘ωριμάσει’ ώστε να προχωρήσει προς ένταξη ένα ακόμη έργο ‘πνοής’ για την περιοχή. Γι αυτό και η ΔΕΥΑΡ δεν πρόλαβε τις προθεσμίες και δεν κατέθεσε τελικώς αίτημα για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Γι αυτό το συγκεκριμένο έργο καθώς επίσης και για το Εθνικό Θέατρο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να παρέμβει. Είναι θέμα της ΔΕΥΑΡ και πρέπει να ετοιμάσει τις μελέτες. Όσον αφορά το Εθνικό Θέατρο, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί για να προχωρήσουν οι διαδικασίες» είπε ο κ. Οικονόμου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ