Ειδήσεις

Σκηνές «φαρ ουέστ» στα γραφεία της ΔΕΥΑΡ

Σκηνές φαρ ουέστ εκτυλίχθηκαν προχθές το βράδυ στη ΔΕΥΑΡ εξαιτίας της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου να απολυθούν οι 63 εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν από την πρώην ΔΕΥΑΙ.

Η απόφαση του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης ενόχλησε τους εργαζόμενους, που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της επιχείρησης και περίμεναν να ληφθεί η κρίσιμη απόφαση.
Όταν με πέντε ψήφους υπέρ, τρεις κατά και μια “παρών” το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ αποφάσισε να απολυθούν οι 63 εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑΙ έγινε “χαμός”. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου ακούστηκαν εκφράσεις πεζοδρομίου που δεν τιμούν κανένα.

Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στέργος Στάγκας ήταν εκτός εαυτού και έφθασε στο σημείο να πετάξει στο δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά ένα ποτήρι με νερό! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι συνεργάτες του δημάρχου μπροστά στον κίνδυνο να κτυπηθεί, αλλ’ αυτός κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Λίγο πριν ληφθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι «έσπασαν» τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στην αίθουσα, όπου διεξάγονταν η συνεδρίαση. Για λίγη ώρα επικράτησε ένταση. Πείσθηκαν όμως να αποχωρήσουν και να στείλουν μια μικρή αντιπροσωπεία για να συζητήσει με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά.

Η λήψη της δύσκολης απόφασης δυναμίτισε περισσότερο το κλίμα και ανάγκασε τους εργαζόμενους να παραμείνουν έξω από το κτήριο μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα.
Εξαιτίας της έντασης ο δήμαρχος και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ αποχώρησαν συνοδεία αστυνομικής δύναμης για να μην δεχθούν επίθεση από τους συγκεντρωμένους.
Στη δύσκολη απόφαση, που εξαιτίας της έκθεσης του ΑΣΕΠ αναγκάστηκε να δρομολογήσει, αναφέρθηκε χθες, σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, που υποχρεωτικά έπρεπε να ληφθεί, μετά την κοινοποίηση στη Ρόδο της έκθεσης του ΑΣΕΠ. Τόνισε πως κάποιοι θέλησαν να σκάσει η συγκεκριμένη βόμβα στα χέρια του, για ευνόητους λόγους.

«Όσοι διάβασαν την έκθεση πιστεύουν πως για να κρατήσουμε τους εργαζόμενους πρέπει να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη λύση. Λόγω της έκθεσης ο δήμαρχος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης διώκονται πειθαρχικά σε βαθμό κακουργήματος. Ευελπιστώ όταν θα φθάσει η υπόθεση στο ακροατήριο να μην καταδικαστούμε. Υπάρχει και εντολή για καταλογισμούς. Για τους αιρετούς έχει ξεκινήσει η διαδικασία των εκπτώσεων. Όλα γίνονται σε χρόνο ρεκόρ. Είναι να απορεί κανείς για τη σκοπιμότητα στο συγκεκριμένο θέμα που ήρθε να σκάσει σαν βόμβα πάνω μας. Κάποιος φίλος μου ανέφερε πως το φιτίλι άναψε για μένα. Εκπλήσσομαι με την ταχεία διαδικασία απονομής πειθαρχικών κυρώσεων. Μόλις δώσαμε τα ονόματα των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ήρθε η κλήση σε απολογία. Μήπως αυτά έχουν ως στόχο κάτι άλλο; Κάποιοι λένε πως και το ΑΣΕΠ πιέζεται από την κυβέρνηση», είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα ήταν χειρότερα τα πράγματα αν ο Δήμος Ρόδου δεν έκανε αποδεκτή την έκθεση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

«Αν δεν την δεχόμασταν θα κατηγορούμασταν για δόλο. Κάναμε αρκετές κινήσεις και ζητήσαμε γνωματεύσεις από δικηγόρους. Ουδείς νομικός όμως μας έδωσε διαβεβαίωση πως δεν θα είχαμε πειθαρχικές ευθύνες και καταλογισμούς, αν κρατούσαμε τους εργαζόμενους. Έπειτα από αυτά πήραμε την απόφαση, που απεύχομαι για άλλο δήμαρχο. Φυσικός και ηθικός αυτουργός της κατάστασης είναι ο κ. Στέργος Στάγκας που παράκουσε τις εντολές των αρμοδίων οργάνων. Τώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πολύ αυστηροί», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως μετά την ανακοίνωση της απόφασης έγιναν πρωτόγνωρα πράγματα στη ΔΕΥΑΡ.

«Ο κ. Στάγκας έκανε τραμπουκισμούς στην αίθουσα, χρησιμοποιώντας αγοραίες εκφράσεις. Επί ώρα έσπρωχνε το δήμαρχο. Η ψυχραιμία μου αποσόβησε συμπλοκές. Επειδή δεν ενέδιδα, μου πέταξε ένα ποτήρι νερό. Τέθηκε εκτός εαυτού και απωθήθηκε από την αίθουσα. Η ένταση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα. Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού έβγαινε και έμπαινε στο κτήριο και συνομιλούσε με τους εργαζόμενους.Ευτυχώς που η συνεδρίαση έγινε με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, όπως συνέστησε ο Εισαγγελέας, στην συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο κ. Στάγκας. Αν δεν ήταν η αστυνομία θα είχαμε απρόβλεπτες εξελίξεις. Κάποιοι εργαζόμενοι έσπασαν τις πόρτες με λοστούς. Φύγαμε στις 03.00 τα ξημερώματα με τη βοήθεια των αστυνομικών», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και συμπλήρωσε πως ο κ. Στάγκας με την τακτική των τραμπουκισμών και τη βία πιστεύει πως μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του.

«Είναι απομονωμένος πολιτικά για τις πράξεις του αυτές ο κ. Στάγκας και είναι υπεύθυνος για τις απειλές που δέχθηκαν από τηλεφώνου και τις βιαιότητες σε βάρος μελών του διοικητικού συμβουλίου. Κάνω έκκληση στους εργαζόμενους να είναι ψύχραιμοι γιατί κάποιοι έχουν βαλθεί να διαλύσουν το Δήμο και τη ΔΕΥΑΡ γιατί δεν μπορούν να επιβάλουν τις απόψεις τους. Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού απειλεί πως θα προβεί σε καταγγελίες γιατί πιστεύει πως όλοι οι εργαζόμενοι είναι παράνομοι. Δυστυχώς ακολουθεί μεθόδους που είναι έξω από το ήθος της πλειοψηφίας και γενικά του πολιτικού προσωπικού που έχουμε. Λυπάμαι για τις εξελίξεις αυτές», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως ο κ. Στάγκας έφθασε στο σημείο να εκβιάζει για να αλλάξει η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
«Το 2011 κατέταξα όλους τους εργαζόμενους. Τον περασμένο Νοέμβριο όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα ανέλαβα την ευθύνη με ρίσκο μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.Τώρα που ήρθε η έκθεση του ΑΣΕΠ δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μην εφαρμοσθεί. Διαφορετικά παραβαίνουμε τη νομοθεσία. Αυτό δεν είναι πολιτική πράξη. Η λύση πρέπει να δοθεί στο Κοινοβούλιο με την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης και θα αγωνιστώ για αυτό», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένδικα μέσα και να προσβάλουν την απόφαση.

«Μπορούν να κάνουν αίτηση αναστολής. Θέλουμε να μείνουν και τους έχουμε ανάγκη. Λυπάμαι για την εξέλιξη που δεν προκλήθηκε από μας. Η βόμβα έσκασε στα χέρια μας. Πήραμε απόφαση να καταθέσουμε αίτηση θεραπείας στην έκθεση του ΑΣΕΠ.
Κρίναμε πως η πληρωμή των εργαζομένων θα γίνει με δύο εντάλματα. Το δεύτερο θα αφορά την πληρωμή των πρώην εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ από τις 23 έως τις 30 Ιανουαρίου, που θα προσκομιστεί μαζί με άλλα δικαιολογητικά», εξήγησε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως δεν θα προβεί στην υποβολή μήνυσης σε βάρος του κ. Στέργου Στάγκα.
Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή επηρεάσει την απόφασή του να είναι υποψήφιος, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Η απόφαση της καθόδου ή μη στις εκλογές είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Ακόμη και ένας υποψήφιος να ήμουν το ίδιο θα έκανα. Θα ανακοινώσω την απόφασή μου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

Οι εργαζόμενοι
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους 63 εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες στα γραφεία της ΠΕΔ. Συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας και όλοι οι πρόεδροι των σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στο Δήμο Ρόδου.

«Θεωρούμε τις απολύσεις παράνομες και περιμένουμε τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ. Καλούμε το προσωπικό να δώσει τον αγώνα ενωμένο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας και πρόσθεσε πως θα στηριχθεί η όποια απόφαση ληφθεί για κινητοποιήσεις.
«Δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Η απόφαση θα ληφθεί στη γενική συνέλευση του σωματείου πουθα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ κ. Λ. Καρανικόλας.
«Θα στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την απόφαση που έχει ληφθεί και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», δήλωσαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου κ. Φώτης Μπακίκης και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΡΟΔΑ κ. Μ. Κοντουδάκης.
Να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση πρότεινε η εκπρόσωπος της παράταξης ΔΑΣ κ. Π. Μιχαηλίδη.

ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΙΑΤΡΙΔΗ
Η βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Τη στιγμή που σε πνεύμα ευρύτερης συνεργασίας είχε βρεθεί και είχε αποφασιστεί να δοθεί λύση στο ζήτημα των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΙ, με την κατάθεση αντίστοιχης τροπολογίας, για την οποία είχε εκφραστεί η διάθεση από τους αρμόδιους Υπουργούς να την κάνουν αποδεκτή, τελικά είδαμε αστυνομικές δυνάμεις, επεισόδια και την απόλυση των εργαζομένων.
Από σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΙ προστίθενται και αυτοί στις στρατιές των ανέργων, που έχουν δημιουργήσει η πολιτική του μνημονίου και ο περίφημος «Καλλικράτης» της κυβέρνησης Παπανδρέου. Και, βέβαια, ο μηδενισμός του εισοδήματός τους θα οδηγήσει στην ανεργία και άλλους υπαλλήλους από τον ιδιωτικό τομέα. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται αμείωτος και το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμη περισσότερη δυστυχία περιμένει τις ελληνικές οικογένειες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
Μετά τις χθεσινές μεταμεσονύκτιες απολύσεις εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ρόδου, από το Ροδοκόκκινο εκδόθηκε η παρακάτω δήλωση:
«Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Κουσουρνάς μετά από τις δόλιες μεθοδεύσεις των προηγουμένων ημερών και υπό την προστασία της αστυνομίας, επέβαλε με τη βοήθεια των συνεργών του στο ΔΣ της ΔΕΥΑΡ την προμελετημένη απόλυση των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑΙ. Με αυτό τον τρόπο επέδειξε ανικανότητα πολιτικής αντιμετώπισης προβλημάτων, προσωπική εμπάθεια και λιποψυχία. Αγνόησε το γεγονός ότι ΟΛΟΙ γύρω του προσπαθούσαν να βρεθεί μια ορθή λύση, και εκτέλεσε τις εντολές που του δόθησαν. Με αυτή του την απόφαση διαλύει τη ΔΕΥΑΡ, καθιστώντας την ανήμπορη να λειτουργήσει, με τελικό στόχο την απαξίωση της επιχείρησης και το ξεπούλημα του νερού σε ιδιώτες, εκτελώντας μνημονιακές επιταγές της κυβέρνησης προθύμων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τιμώντας την υπογραφή του στο πρώτο μνημόνιο. Οι 60 περίπου οικογένειες που ανοίγουν το γαϊτανάκι των απολύσεων στη ΔΕΥΑΡ, και στο δήμο Ρόδου γενικότερα, με απόφαση του δημάρχου στα χνάρια του Μητσοτάκη, είναι δυστυχώς μόνο η αρχή. Το πουλόβερ ξηλώνεται και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει αν δεν σταματήσουν οι μνημονιακές πολιτικές στο Δήμο, την Περιφέρεια και την κεντρική κυβέρνηση.
Όσον αφορά στη δικαιολογία των ευθυνών που θα βάραιναν το ΔΣ αν έπρατταν διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν οι καταστροφείς της ΔΕΥΑΡ, η απάντηση είναι μια και ξεκάθαρη: όποιος δεν μπορεί, ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ.
ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ λοιπόν κ. Κουσουρνά».

Ο Γ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Γ. Υψηλάντης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Είναι θλιβερή η εικόνα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, που αντί να φροντίσει ευθύς εξαρχής για την επίλυση του προβλήματος των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού της ΔΕΥΑΡ, υπέκυψε στον ρεβανσισμό, στη χαφιεδολογία και στα φοβικά της σύνδρομα και μέσα από ένα κουβάρι άστοχων αλλά εντέλει εσκεμμένων χειρισμών, οδηγήθηκε στην απόλυση 57 εργαζομένων μεσ’ τα μαύρα μεσάνυχτα.
Η τύχη των εργαζομένων αυτών ανάμεσα στους οποίους είναι και δυο ΑΜΕΑ, θα κριθεί έτσι κι αλλιώς σε χώρους πιο αξιόπιστους και πιο δημοκρατικούς από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ. Αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθούν.

Αυτό όμως που κατάφερε τελικά η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, είναι να βάλει ταφόπλακα στην ήδη παράλυτη ΔΕΥΑΡ. Κι αυτό θα το πληρώσει ο Ροδιακός Λαός και η ανάπτυξη του τόπου. Η ευθύνη τους βαρύνει, όσο κι αν φοβούνται και αρνούνται να την αναλάβουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου