Ειδήσεις

Δικαιολογημένη ανησυχία των μετόχων της Τράπεζας Δωδ/νήσου

Εντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των συνεταιριστών της Τράπεζας Δωδ/νήσου για την τύχη των χρημάτων που διέθεσαν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς δεν εστάλησαν ακόμα στην «Alpha Bank» για την επιστροφή τους.
Σημειώνεται ότι είχαν ρητά δεσμευθεί, τόσο η Τράπεζα Δωδ/νήσου όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος ότι αν δεν επιτυγχάνετο ο στόχος της αύξησης, τα χρήματα θα επιστρέφοντο αμέσως στους συνεταιριστές.
Επειδή η καθυστέρηση της επιστροφής είναι αδικαιολόγητη και σίγουρα παράνομη, οι συνεταιριστές αρχίζουν να ανησυχούν ότι ενδεχομένως θα χαθούν και τα χρήματα αυτά, όπως χάθηκαν και τα παλιά που διέθεσαν για την απόκτηση συνεταιριστικών μερίδων.
Η εταιρεία «Ερνστ & Γιάνγκ», που ανέλαβε την εκκαθάριση της Τράπεζας, με ορκωτούς λογιστές της, αν και της ζητήθηκε (μάλιστα η «δημοκρατική» της απηύθυνε σχετικό ερώτημα), να ενημερώσει τους συνεταιριστές, εξακολουθεί να σιωπά, εντείνοντας την σύγχυση και την ανησυχία.
Κατά μια (ανεπιβεβαίωτη) πληροφορία, τα χρήματα της αυξήσεως του συνεταιριστικού κεφαλαίου, δεν επεστράφησαν ακόμα, γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε εντολή να ερευνηθεί, αν μεταξύ των 7.700 συνεταιριστών, που μετείχαν στην αύξηση, υπάρχουν κάποιοι που έχουν οφειλές, π.χ. από δάνεια ή άλλους λόγους. Είναι προφανές ότι για να ελεγχθούν 7.700 συνεταιριστές θα χρειαστεί αρκετός χρόνος καθώς μάλιστα δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, οι δε εκκαθαριστές δεν φέρονται να είναι εξειδικευμένοι σε θέματα δανείων.
Κυκλοφόρησε στο μεταξύ φήμη ότι έγινε πρόσληψη συνταξιούχου τραπεζικού υπαλλήλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (από την Αθήνα), ονόματι Α. Πρίφτης, ειδικού στις δανειοδοτήσεις, ο οποίος θα ασχοληθεί με την περίπτωση, χωρίς να είναι και βέβαιον ότι ο έλεγχος θα τελειώσει σε εύλογο χρόνο. (Στο μεταξύ απεχώρησε και ο διευθυντής κ. Αντ. Μαγκαφάς).
Σε κάθε περίπτωση, η παρακράτηση των χρημάτων της αυξήσεως του κεφαλαίου, εκτός από παράνομη και καταχρηστική, είναι και ύποπτη, γι’ αυτό και δεν θα έβλαπτε, αν ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση για το «λουκέτο» στην Τράπεζα, επεξέτεινε την προκαταρκτική έρευνα και προς την κατεύθυνση αυτήν.
Υπενθυμίζεται ότι από την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου αντλήθηκαν 5,5 εκ. ευρώ, τα οποία σήμερα λείπουν από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Εγινε στο μεταξύ χθες γνωστό ότι όταν ετέθη από βουλευτές της Δωδ/νήσου στο υπουργείο Οικονομικών θέμα παρατάσεως για την συγκέντρωση των αναγκαίων κεφαλαίων, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρας φέρεται να τους είπε ότι αν δινόταν παράταση και δεν αντλούντο τα αναγκαία κεφάλαια, για την σωτηρία της Τράπεζας Δωδ/νήσου, όλα τα χρήματα θα εχάνοντο!
Καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη να ενημερωθούν αρμοδίως οι συνεταιριστές (είτε από τους εκκαθαριστές είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος) τι συμβαίνει με τα χρήματα της αυξήσεως, για να σταματήσουν και οι φήμες, που μόνο κακό κάνουν σε όλους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου