Ειδήσεις

Δεν δείχνουν «ενθουσιασμένοι» οι καταναλωτές από τις εκπτώσεις

Ξεκίνησαν προχθές οι χειμερινές εκπτώσεις του έτους 2014 οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Σε όλα τα εμπορικά καταστήματα του νησιού μας αναρτήθηκαν οι σχετικές πινακίδες με τα ποσοστά των εκπτώσεων που φθάνουν μέχρι και το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Οι καταναλωτές όμως παρά τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων είναι ακόμα διστακτικοί και δεν προβαίνουν σε αγορές. Αλλωστε, προηγήθηκαν οι εορτές και το χρήμα λιγόστεψε ακόμα περισσότερο.
Επισημαίνεται πως οι ιδιοκτήτες αρκετών πολυκαταστημάτων προέβησαν πριν λίγες ημέρες σε προσφορές για ορισμένα από τα είδη που διαθέτουν προς πώληση σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις εισπράξεις τους.
Εξαιτίας των δελεαστικών τιμών δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που σχηματίζονταν ατελείωτες ουρές στα ταμεία αφού ήταν αρκετοί εκείνοι που έσπευσαν να επωφεληθούν από τη μείωση των τιμών και να αγοράσουν κυρίως ενδύματα, υποδήματα και είδη οικιακής χρήσης πριν εξαντληθούν τα αποθέματα.
«Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν και οι επιχειρηματίες προσδοκούν την αύξηση των εσόδων τους. Εκτιμούμε πως τις πρώτες ημέρες η κίνηση στην αγορά θα είναι κάπως αυξημένη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, που συνέστησε στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν τις τιμές.
«Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι πολύ υψηλά. Οφείλουν δηλαδή να κάνουν έρευνα και συγκρίσεις τιμών για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.
«Πάντα στην έναρξη των εκπτώσεων η κίνηση δεν είναι αυξημένη στα καταστήματα. Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να βελτιωθεί η κατάσταση και να είναι περισσότεροι οι καταναλωτές που θα κάνουν αγορές», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Κουκούλης και πρόσθεσε πως όλα τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.
Εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις απέστειλε στο μεταξύ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στις Ομοσπονδίες μέλη της και προς όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εκπτώσεων, οι έμποροι και οι υπεύθυνοι των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να προσέξουν τα εξής:
1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.
3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους.
Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.
Τέλος, σε ότι, αφορά το ερώτημα εάν η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων που θα ανοίξουν τα καταστήματα, συμπίπτει με την 12η ή με την 19η Ιανουαρίου, η Νομική Υπηρεσία της ΕΣΕΕ διευκρινίζει ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα χωρίς κανένα περιορισμό, θα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά, την Κυριακή 19η Ιανουαρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου