Ρεπορτάζ

Χάθηκε το 20% της εσωτερικής κίνησης

«Η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας και η ανάπτυξη του εσωτερικού Τουρισμού, μέσω της υιοθέτησης μιας επιπλέον εβδομάδας διακοπών κατά τη χειμερινή περίοδο, είναι δυο μέτρα που θα δώσουν νέες προοπτικές στις εργασίες των ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων και θα φρενάρουν τις αρνητικές τάσεις στα αποτελέσματα του κλάδου. Οι επιχειρήσεις μας ίσως να επηρεάστηκαν λιγότερο από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας από την οικονομική κρίση, καθώς δραστηριοποιούνται σε έναν τομέα που πέρυσι πήγε καλά. Ωστόσο, πλήττονται από την καθίζηση του εσωτερικού Τουρισμού και τη μείωση των ταξιδιών των Ελλήνων προς το εξωτερικό», αναφέρει ο πρόεδρος των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων (Hatta), Γιώργος Τελώνης.
«Δεν μπορώ να μιλήσω για συρρίκνωση του κλάδου, όπως συμβαίνει ίσως σε άλλους τομείς, όμως η πτώση του ελληνικού Τουρισμού στο σύνολό του μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει», προσθέτει. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια ο εσωτερικός Τουρισμός μειώθηκε κατά 20% περίπου, αν και στην περσινή χρονιά παρατηρήθηκε μία τάση εξισορρόπησης. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων-γραφείων στο τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, παρουσίασε αύξηση 16,2%, έναντι μείωσης 13,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2012 προς το 2011. «Μακάρι να είναι έτσι», σχολιάζει ο κ. Τελώνης και σπεύδει να προσθέσει «ότι αυτό θα πρέπει να φανεί και εν τοις πράγμασι στα ταμεία των ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων». Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι ο κατήφορος έχει σταματήσει και τα γραφεία προσπαθούν με συντονισμένες κινήσεις, προσφορές, νέα προϊόντα, νέες ιδέες και προτάσεις -με έμφαση στα τριήμερα και τετραήμερα- να κάνουν και πάλι το μέσο Ελληνα να ταξιδέψει.
Ο κ. Τελώνης προσθέτει ότι: «η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της βίζας θα ενισχύσει τις εργασίες των ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων που προωθούν κοινά πακέτα πολλαπλών προορισμών με Τούρκους και Ιταλούς συναδέλφους τους και απευθύνονται σε πολίτες τρίτων χωρών. Τα πακέτα αυτά παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου και αρχίζουν να κινούνται, ωστόσο η πλήρης ανάπτυξή τους εμποδίζεται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων. Για παράδειγμα, οι Τούρκοι εφαρμόζουν από την 1η Δεκεμβρίου τις ηλεκτρονικές θεωρήσεις. Ο Κινέζος τουρίστας λοιπόν φθάνει εύκολα στην Κωνσταντινούπολη, δεν μπορεί όμως να έχει το ίδιο εύκολη πρόσβαση και στην Ελλάδα, καθώς η διαδικασία έκδοσης βίζας για τη χώρα μας καθυστερεί περισσότερο.
Δεύτερη μεγάλη ανάσα στα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία θα δώσει η επιπλέον εβδομάδα διακοπών στο διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Η πρόταση, που έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, όταν υλοποιηθεί θα δώσει τη δυνατότητα στον Ελληνα ταξιδιώτη να κάνει μίνι διακοπές σε μία «νεκρή» περίοδο με ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, ενώ θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των ξενοδοχείων και των τουριστικών γραφείων».
Νέες δυνατότητες για τα τουριστικά γραφεία θα προέλθουν και από την ανάπτυξη του θαλάσσιου Τουρισμού όπως και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα περιφερειακά αεροδρόμια. Για το λόγο αυτό υπογραμμίζει ο κ. Τελώνης «είναι αναγκαίο να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός των περιφερειακών αεροδρομίων με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας».
Ο πρόεδρος του Hatta, αναφερόμενος στους στόχους του Συνδέσμου για το 2014 προσθέτει «θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του θεσμού του city break και ειδικά της Αθήνας, η οποία τους τελευταίους μήνες κινείται και πάλι θετικά σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αφίξεις. Επίσης, θα επιμείνει στην ανάπτυξη του ποιοτικού Τουρισμού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου