Ειδήσεις

POS: Υποχρεωτικά σε ταξί, λαϊκές αγορές και δεκάδες ακόμη κλάδους από τον Ιανουάριο

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ακόμα και σήμερα και θα αφορά 35 κλάδους επαγγελματιών όπως ταξί και εμπόρους λαϊκών αγορών

Επεκτείνεται από το νέο έτος η λίστα των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν POS. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ακόμα και σήμερα και θα αφορά 35 νέους κλάδους επαγγελματιών όπως ταξί, έμποροι λαϊκών αγορών, ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ακινήτων, οι οποίοι από τον Ιανουάριο θα πρέπει να διαθέτουν POS.

O αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί σε 196 κλάδους (ΚΑΔ) στους οποίους έχουν ήδη εγκατασταθεί POS και είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με κάρτες αντί για μετρητά.

Στο νέο καθεστώς αναμένεται να βρεθούν υποχρεωτικά, μεταξύ άλλων: παραγωγοί λαϊκών αγορών,  περίπτερα, ψιλικατζίδικα, ταξί, ασφαλιστικοί πράκτορες και μεσίτες, διαφημιστικές και υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, μεσίτες ακινήτων, ωδεία, πολιτιστική εκπαίδευση, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, τραγουδιστές, ΙΕΚ κ.α.

Πρόστιμα έως 1.500 ευρώ
Στην απόφαση αναμένεται να προβλέπονται πρόστιμα που θα φτάνουν έως και 1.500 ευρώ για όσους δεν συμμορφωθούν με τη φορολογική νομοθεσία. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά θα αφορούν μόνο τις περιπτώσεις όσων επαγγελματιών οι οποίοι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου δεν έχουν προβεί σε ενέργειες για να παραγγείλουν και να εφοδιαστούν με τερματικό για την επιχείρησή τους, ακόμα και αν η διαδικασία ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Με δεδομένο τα παραπάνω, η έναρξη της υποχρέωσης στους κλάδους αυτούς για ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες ή και IRIS θα μπορεί να ξεκινήσει πρακτικά για όλους τους κλάδους μετά από δύο μήνες, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος. Επιπλέον  η επέκτασή τους εκτιμάται ότι θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

Πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου