Η πενταμελής ομάδα των νομικών συμβούλων του δήμου Ρόδου θα αποφανθεί εάν θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, η παράταση των μισθώσεων της Νέας Αγοράς, έπειτα από τις μονομερείς δηλώσεις που υπέβαλαν 59 μισθωτές.
«Ήμουν πολύ σαφής για το θέμα της Νέας Αγοράς… Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που θα ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2019… Μετά τις αιτήσεις για την παράταση της μίσθωσης από την πλευρά των καταστηματαρχών, κάλεσα τους νομικούς συμβούλους του δήμου και τον εντεταλμένο σύμβουλο της ακίνητης περιουσίας, κ. Δήμο Μουτάφη και τους ζήτησα να γνωμοδοτήσουν εάν μπορεί το όποιο τέτοιο αίτημα να έρθει προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και εάν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την παράταση. Προσωπικά έχω άποψη ως νομικός. Η νομική υπηρεσία όμως θα αποφανθεί», είπε ο δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες.
Ο κ. Χατζηδιάκος άφησε αιχμές κατά όλων εκείνων που υπονοούν ότι κρύβονται συμφέροντα πίσω από τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την ενιαία μίσθωση του ιστορικού ακινήτου. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Να αφουγκραστούμε λίγο και την κοινωνία. Προσωπικά δεν κάνω τίποτε κόντρα στο συμφέρον της κοινωνίας. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω. Δεν υποχωρώ όμως σε κανένα προεκλογικό, πολιτικό ή κανένα άλλο εκβιασμό ακόμη και αν μου προσάπτουν τα χίλια μύρια. Δόξα τω θεώ δεν έχω ανάγκη… Όσα μου προσάπτουν ας φροντίσουν να τα βρουν αυτοί που μου τα προσάπτουν… Μιλάω με γρίφους, αλλά όλοι καταλαβαίνετε».
Στη Ρόδο πρόκειται να λειτουργήσει γραφείο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όπως δήλωσε ο δήμαρχος. Η υπηρεσία θα στεγαστεί στο κεντρικό κτήριο του δήμου Ρόδου σε γραφείο που θα παραχωρήσει η δημοτική αρχή, ενώ ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε προσλήψεις ενός δικηγόρου, ενός οικονομολόγου και δύο διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι θα εξυπηρετούν τους πολίτες που θα απευθύνονται εκεί για να τακτοποιήσουν χρέη προς τράπεζες, δημόσιο κλπ και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Επίσης στις εγκαταστάσεις των προνοιακών δομών του δήμου στο παλιό νοσοκομείο θα στεγαστεί ένα γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το γραφείο θα βοηθά τους μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για τη λειτουργία του θα προσληφθεί ένα άτομο. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος τέτοιες κινήσεις γίνονται μόνο στη Ρόδο. «Για τρεισήμισι χρόνια κρατήσαμε τους πρόσφυγες στην πρόχειρη και ίσως ακατάλληλη δομή των παλιών σφαγείων. Ήταν κατόρθωμα αυτό. Φιλοξενήθηκαν 20.000 άτομα χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στο νησί. Τώρα φροντίσαμε να έρθει αυτή η δομή στη Ρόδο και να βοηθήσει όσους έχουν ξεμείνει εδώ, να επιστρέψουν στις χώρες τους», είπε ο δήμαρχος. Ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες είχαν αρνηθεί να εγκατασταθούν σε διαμερίσματα που θα ενοικίαζε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στο μεταξύ κατέφθασαν και άλλοι που με δική τους ευθύνη παραμένουν στην άτυπη δομή, η οποία παραμένει ανοιχτή, χωρίς ο δήμος Ρόδου να φέρει καμία ευθύνη για τη λειτουργία τέτοιων δομών και τη φιλοξενία των μεταναστών εν γένει.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα έχει προσκληθεί ο Διευθυντής Πωλήσεων Ελλάδος Κύπρου της Aegean, Στέφανος Σαδόπουλος. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Χατζηδιάκος μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Πόκκια είχαν τις προάλλες συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Aegean κ. Ευτύχιο Βασιλάκη στον οποίο έθεσαν το ζήτημα των ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων. Ο κ. Σαδόπουλος θα ενημερώσει για την τιμολογιακή πολιτική της αεροπορικής εταιρείας και εάν υπάρχει περιθώριο για τη μείωση των τιμών, οι οποίες σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση-επιστολή προς το δήμο Ρόδου επηρεάζονται πολύ από τον αυξημένο ΦΠΑ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ