Για την 15η Ιανουαρίου 2019 διεκόπη χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του θανάτου του οπλίτη Ορέστη Παπαγεωργίου, σε ηλικία 21 ετών, με κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία από αμέλεια 2 ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Η Εισαγγελέας της έδρας αφού επεσήμανε στην αγόρευση της ότι το κατηγορητήριο που συνετάγη για την υπόθεση είναι ελλιπές, εκφράζοντας την άποψη ότι έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι κι άλλοι ιατροί στρατιωτικοί αλλά και του νοσοκομείου Ρόδου τόνισε ότι ελλείπουν από το κατηγορητήριο εξωτερικά στοιχεία της αμέλειας που αποδίδεται στους κατηγορούμενους και εισηγήθηκε την απαλλαγή τους λόγω αμφιβολιών.
Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε και ανακοίνωσε ότι η απόφασή του θα απαγγελθεί την 15η Ιανουαρίου 2019.
Ο Ορέστης Παπαγεωργίου, στρατιώτης 21 χρόνων, εξέτιε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης.
Έπεσε από την κουκέτα του και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ρόδου (ΤΥΕΘ), όπου τον εξέτασαν στρατιωτικοί γιατροί και απ’ εκεί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρόδου και στη συνέχεια στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.
Η ιατρός, που καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή, κατηγορήθηκε για το ό,τι την 22α Μαρτίου 2011 κι ενώ εργαζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ως νευροχειρουργός κι ενώ ο στρατιωτικός ιατρός είχε συστήσει τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας οφθαλμικών κόγχων, εκτίμηση από νευροχειρουργό και οφθαλμίατρο, παραπέμποντας εκ νέου τον Ορέστη Παπαγεωργίου στο νοσοκομείο, λόγω συνεχόμενης κεφαλαλγίας και πόνου, που εστιαζόταν στον αριστερό οφθαλμό κι ενώ διενεργήθηκε αξονική τομογραφία εγκεφάλου και όχι οφθαλμικών κόγχων, όπως είχε ζητηθεί, φέρεται, ενώ έγινε εκτίμηση της αξονικής τομογραφίας μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας να μη μετέβη στο νοσοκομείο για να εξετάσει τον ασθενή, να μη διέταξε την εισαγωγή του στο νοσοκομείο καίτοι η αξονική τομογραφία είχε δείξει ιγμορίτιδα και να μη διέταξε ενόψει του ευρήματος εξέταση από ΩΡΛ.
Περαιτέρω, στις 24 Μαρτίου 2011 κι ενώ ο Ορέστης Παπαγεωργίου παραπέμφθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο, λόγω εμφάνισης περιοφθαλμικού οιδήματος αριστερά κι ενώ είχε ίλιγγο και αίσθημα περιστροφής, φέρεται να αρκέστηκε στην ήδη διενεργηθείσα προαναφερθείσα αξονική τομογραφία, να μην εξέτασε δια ζώσης τον ασθενή, να μην διέταξε περαιτέρω εξέταση αλλά να αρκέστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΩΡΛ ιατρό αναφέροντάς του ότι «ο ασθενής δεν είχε κάποιο νευρολογικό εύρημα και η αξονική εγκεφάλου ήταν αρνητική» καίτοι αυτή είχε ήδη δείξει ιγμορίτιδα.
Συνάδελφός της, που κρίθηκε ομοίως ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με 3ετή αναστολή, κατηγορείται για το ό,τι με την ιδιότητά του ως ειδικευόμενου ιατρού παθολογίας, στις 25 Μαρτίου 2011 κι ενώ ο Ορέστης Παπαγεωργίου είχε προσέλθει στα ΤΕΠ Παθολογίας μετά από παραπομπή κατηγορουμένου, που κρίθηκε αθώος, κι ενώ ήταν εμπύρετος, η εξέταση ούρων εμφάνιζε ίχνη αίματος, έφερε ενημερωτικό σημείωμα από τους στρατιωτικούς ιατρούς σχετικά με την κεφαλαλγία, αστάθεια και ζάλη που ένιωθε, έκρινε ότι δεν έχρηζε νευρολογικής εξέτασης και δεν του έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Φέρεται παραπέρα να μην ζήτησε καλλιέργεια ούρων, αρκούμενος στο στικ ούρων, να μην ζήτησε τη γνώμη ειδικευμένου ιατρού και να αρκέστηκε στη χορήγηση αντιβιοτικού φαρμάκου ευρέως φάσματος.
Σημειώνεται ότι δεν διαγνώστηκε έγκαιρα η προσβολή του Ορέστη Παπαγεωργίου από μηνιγγίτιδα, με αποτέλεσμα, να χαθεί πολύτιμος χρόνος και ο ασθενής να παρουσιάσει στις 31 Μαρτίου 2011 εγκεφαλικό οίδημα και να οδηγηθεί σε εγκεφαλικό θάνατο διατασσομένης της αποδιασωληνώσεώς του στις 7 Απριλίου 2011.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος, Στέλιος Κιουρτζής και Γιώργος Μαυρομάτης.

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Θ. Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Κ. Νικολής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ