Τοπικές Ειδήσεις

Ο Κοσμάς Σφυρίου γράφει για τις επιδιώξεις της Τουρκίας

ΓΙΑ Ν’ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ αν. ΜΕΣΟΓΕΙΟ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ

ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΓΚΥΡΑΣ – ΤΡΙΠΟΛΗΣ.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ

ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ, με πεδίο το ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ!

 

Το «Ορούτς Ρέϊς» έχει εντολή – με την προχθεσινή νέα navtex της Τουρκίας – να κινηθεί προς το Καστελλόριζο, να καταπατήσει την στηριγμένη στην Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας κυριαρχία της Ελλάδας σε χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων (ν.μ) και να πλησιάσει μέχρι και στα 6,5 ν.μ από το ακριτικό μας νησί.

Η Τουρκία απέδειξε, με τον πιο προκλητικό και περιφρονητικό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) τρόπο, ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπ’ όψη τις παραινέσεις και τις διαμεσολαβήσεις της. Απέδειξε, ότι η προσωρινή ανάκληση του «Ορούτς Ρέϊς» ήταν ένας κυνικός ελιγμός (όπως έγραφα προ ημερών), για να παρακάμψει των «σκόπελο» των ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων. Απέδειξε, ότι τις φραστικές «καταδίκες» τόσο του Στέϊτ Ντιπάρτμεν των Η.Π.Α, όσο και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, τις «γράφει στα παλαιότερα υποδήματα της». Ξέρει, ότι είναι υποκριτικές, «άσφαιρες» και τις αγνοεί επιδεικτικά.

Η Τουρκία περιφέρει σε όλα τις διεθνείς διασκέψεις τους αυθαίρετους χάρτες της και για τις εντυπώσεις, παραθέτει την σύγκριση της μικρής απόστασης του Καστελλορίζου από τις τουρκικές ακτές, σε σχέση με την απόσταση του από την Αθήνα, όχι από την Ρόδο. Ενώ, τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και Α.Ο.Ζ, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας τα προβλέπει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποστάσεων.

Το επιχείρημα της είναι : «το Καστελλόριζο, μικρό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων δε επιτρέπεται (από που δε μας λέει), να έχει Α.Ο.Ζ 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Αυτού του είδους αυθαίρετα σκεπτικά – που δεν στηρίζονται σε ρητές διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου – οδηγούν σε επεκτατικές τακτικές, για την εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας – «όνειρα» νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας.

Γι’ αυτό η χώρα μας και οι έλληνες πολίτες ας είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο :

· Ότι ο Ερντογάν και η στρατιωτική ηγεσία του προσπαθούν :

– να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο και να το εκμεταλλευθούν, με στόχο την κατάληψη του Καστελλορίζου. Ότι πιστεύουν, πως έτσι θα παρακάμψουν οριστικά το εμπόδιο, για να αποκτήσει η Τουρκία δεσπόζουσα θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Και παράλληλα, με έρευνες του «Ορούτς Ρέϊς» σήμερα και με γαιωτρήσεις αύριο, να επιβάλει – στην πράξη – την ισχύ του παράνομου μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης, καταπατώντας την ελληνική κυριαρχία στα 12 ν.μ και γύρω από την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη.

 

Αυτός – δυστυχώς – είναι ο κίνδυνος, που έστω και αν δεν συμβεί, να μην είμαστε απροετοίμαστοι. Αντίθετα, πρέπει να είμαστε προτοιμασμενοι, με Εθνική Στρατηγική, με συνεννόηση και ομοψυχία, που είναι απόλυτα αναγκαία, τώρα περισσότερο από ποτέ !

Γιατί είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα, όλες οι χώρες που με τις δηλώσεις τους υποστηρίζουν την Έλλάδα και την Κύπρο, να μείνουν μόνο στα λόγια και αν έλθουν δύσκολες ώρες, στρατιωτικά να είναι απούσες.

Ρόδος 14 / 10 /2020

Κοσμάς Σφυρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου