Ειδήσεις

GPO: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 6,5 μονάδες

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 6,5% έναντι της ΝΔ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της GPO. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,7% και η ΝΔ 20,2%. ‘Ανοδος για το Ποτάμι και πτώση της Χ.Α.

Προβάδισμα 6,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, δίνει η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA. Επίσης εμφανίζεται άνοδος του Ποταμιού, που έρχεται τρίτο κόμμα με 6%, αλλά και πτώση της Χρυσής Αυγής (που πλέον εμφανίζει ίδια ποσοστά με το ΚΚΕ και μοιράζονται την τέταρτη θέση με 5,7%).

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα έχουν ως εξής:

ΝΔ: 20,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 26,7%
ΠΑΣΟΚ: 4%
ΑΝΕΛ: 3%
Χρυσή Αυγή: 5,7%
ΚΚΕ: 5,7%
Ποτάμι: 6%
Λαός: 2,1%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,6%
Άλλο: 4,7%
Λευκό / Άκυρο: 2,1%
Αναποφάσιστοι: 18,2%
Δημοφιλέστερος πολιτικός ο Τσίπρας – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Σαμαράς

Δημοφιλέστερος πολιτικός αναδεικνύεται από τη δημοσκόπηση ο Αλέξης Τσίπρας καθώς συγκεντρώνει το 42,8% των θετικών απόψεων και τον ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 41%. Τρίτος σε δημοφιλία είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης με 40% θετικές απόψεις και ακολουθούν ο Φώτης Κουβέλης με 34% και ο Δ. Κουτσούμπας με 33,6%.

Οι θετικές απόψεις για τον Π. Καμμένο φτάνουν το 29%, για τον Ευ. Βενιζέλο στο 22,8% και για τον Ν. Μιχαλολιάκο στο 11,6%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ωστόσο παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 43,1% παρουσιάζοντας μικρή πτώση της τάξης του 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 37,2%, το οποίο πάντως είναι υψηλότερο κατά 8,2% από το προηγούμενο ποσοστό του στη μέτρηση της GPO. Η επιλογή κανένας συγκέντρωσε το 17,9%

«Οχι» σε πρόωρες εκλογές

Σαφής είναι η θέληση των πολιτών να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές καθώς σε ποσοστό 55,7% επιθυμούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 40,3%. Οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την πρόταση της αντιπολίτευσης για ανατροπή της κυβέρνησης καθώς το 45,9% συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ενώ το 50,5% διαφωνεί.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε ποσοστό 62,4% οι πολίτες ζητούν μη πολιτικό πρόσωπο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μόλις το 24% ζητά ο επόμενος Πρόεδρος να είναι πολιτικός. Μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που δεν απάντησαν (13,6%).

Ετοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει;

Το 36% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 61,8% πιστεύει το αντίθετο. Ωστόσο το ποσοστό του «ναι» έχει αυξηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες.

Διαπραγμάτευση

Αναφορικά με την περαιτέρω διαπραγμάτευση οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 42,5% πως η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, ενώ το 48,9 % ζητά διαβουλεύσεις από κυβέρνηση που θα προκύψει από νέες εκλογές.

Κίνδυνος εξόδου από το ευρώ

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (52,5%) εκτιμούν ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει περάσει οριστικά, αν και αντίθετη άποψη έχει το 41,2%. Το 54,1% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι δανειστές μπορούν να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ αντίθετη θέση εκφράζει το 43,2%.

Στην ερώτηση εάν η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία εξόδου από το ευρώ εάν δεν πετύχει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους θετικά απαντά το 35,6%, ενώ το 61% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο κοινό νόμισμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου