Τοπικές Ειδήσεις

Δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση για τη μεταφορά του ΕΦΚΑ-Ρόδου

Σε αναμονή τελούν οι εργαζόμενοι ενόψει της τελικής αποφάσεως για την μεταφορά ή όχι, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Ρόδου.
Πηγές ανέφεραν χτες στην “δημοκρατική” ότι ενώ βγήκε ο διαγωνισμός και κατέθεσαν προσφορές, με ίδιες τιμές, δύο ενδιαφερόμενοι (κ.κ. Φραγκεσκάκης και Χαπίπης) για ισάριθμα κτήρια: το ένα είναι το κτήριο όπου στεγάζονται τώρα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (Ρόδου – Λίνδου) και το άλλο, το κτήριο λίγο πιο πέρα – επίσης στην Ρόδου – Λίνδου, η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το κτήριο που θα επιλεγεί, τελικά.

“Σαπίζει” κυριολεκτικά το
παλαιό κτήριο ΙΚΑ
Πέραν τούτου, για πάνω από ένα χρόνο ΔΕΝ έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη, ούτε καταγράφτηκε κάποια κινητικότητα σχετικά με την αξιοποίηση – ανακατασκευή του παλαιού κτηρίου του ΙΚΑ (5.000 τ.μ.) για το οποίο είχαν κατατεθεί δικαιολογητικά στην Πολεοδομία Ρόδου με σχετική απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ.
Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις από φορείς, όπως το Εργατικό Κέντρο Ρόδου αλλά και τις πολιτικές ενέργειες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από τους Δωδεκανήσιους με επερωτήσεις κ.λπ., η υπόθεση με το παλαιό κτήριο που παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια, δεν λέει να τελεσφορήσει.
Είναι απολύτως παράλογο βέβαια, αφού το παράρτημα του ΕΦΚΑ Ρόδου καταβάλλει ενοίκιο 21.000 ευρώ μηνιαίως και 252.000 ευρώ σε ετήσια βάση, τη στιγμή που διαθέτει ιδιόκτητο κτήριο στο κέντρο της πόλης!
Επιπροσθέτως, το πρόβλημα στατικότητας που είχε διαπιστωθεί στο ιδιόκτητο κτήριο του ΙΚΑ αντιμετωπιζόταν και μάλιστα είχε γίνει και σχετική μελέτη αλλά και προσπάθεια για την εκκίνηση διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε.
Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα, αφενός είναι ουτοπία η κατασκευή νέου κτηρίου του ΙΚΑ σε ακίνητο του δημοσίου και αφετέρου, κρίνεται απαραίτητη η μετεγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών, που σήμερα στεγάζονται σε κτήρια ιδιωτών καταβάλλοντας ενοίκια που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πέραν τούτου… ουδέν.

Σε ικανοποιητικό επίπεδο
οι συντάξεις
Την ίδια ώρα και ενώ αναμένονται αλλαγές στον τρόπο καταβολής των συντάξεων σύμφωνα με όσα προωθεί ο νέος υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Ρόδου η καταβολή των συντάξεων αλλά και η εισπραξιμότητα κινούνται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής” αυτή την περίοδο, καταβάλλονται από το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ της περιοχής μας οι συντάξεις και κυρίως οι προσωρινές που χορηγούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ οι ρυθμοί εξυπηρέτησης των δικαιούχων, κρίνονται πολύ ικανοποιητικοί σε σχέση με υποκαταστήματα σε άλλες περιοχές της χώρας.
Επιπροσθέτως, είναι από τα πρώτα υποκαταστήματα ανά την επικράτεια σε εισπραξιμότητα – κυρίως λόγω της προσπάθειας ρυθμίσεως οφειλών αλλά και λόγω της ανταπόκρισης των ενδιαφερομένων.
Ωστόσο, μερικές περιπτώσεις όπως οι παράλληλες συντάξεις ή οι συντάξεις ομογενών που διαμένουν στο εξωτερικό κ.λπ. αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις.
Οι νέες διεθύνσεις
Το περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Ρόδου άγγιξε ένα υψηλότατο ποσοστό των στόχων του μέχρι και το κλείσιμο του 2018.
Ωστόσο, προχώρησε η δημιουργία τεσσάρων (4) νέων Διευθύνσεων που εξυπηρετούν το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, βελτιώνοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο κοινό.
Πιο συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν:
1. Η Α’ Τοπική Διεύθυνση Δωδεκανήσου με έδρα την Ρόδο -που λειτουργεί πιλοτικά μαζί με άλλα δύο υποκαταστήματα της Περιφέρειας Κομοτηνής και της Αρκαδίας
2. Η Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού και Υποστήριξης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που ελέγχει όλα τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και έδρα την Ρόδο
3. Ενώ είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί και το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, για όλες τις επιχειρήσεις και για την λεγόμενη “μαύρη εργασία”. Θα ελέγχει τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου